Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места

Фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти
Обновена: 1 мар 2015 11:04 | 1 мар 2015 09:37, Екип на Bulgaria On Air
242
Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места
Снимка: Bulgaria on Air

60 процента от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, едва половината от  тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти. Oстър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар.

В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От Стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждият опит.

Вижте подробности в репортажа на Кремена Кръстева по телевизия Bulgaria on Air. 

Oще репортажи на Bulgaria on Air гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
22
 
! Отговори
ончо преди 9 години
Уважаеми 128, Според теб какво значат 3000 евро!? Занимавам се с проектиране производство и изпитания на газови турбини. Ти във твоята фирма какво произвеждаш за да ти бъда полезен!Аз не стоя зад бюрото. Един добър инженер участва в целия цикъл на производство. И много е важно да разбереш, че не инженера търси пазар а ти като собственик или прокурист ..както искаш се наречи. Като технически експерт това не е моя работа. Мога, защо не. Въпроса е ти като работодател можеш ли да се конкурираш!?
107
2
 
6
 
! Отговори
www преди 9 години
До беден шопВ съвременния свят на село копат машини. Трактори, комбайни, редосеялки и тъй нататък...
106
1
 
8
 
! Отговори
www преди 9 години
До жекоИ в един хубав момент, когато станем много маймуни на клона, той ще се счупи и ще последва тежко, но за сметка на това продължително падане ;)
105
1
 
20
 
! Отговори
беден шоп преди 9 години
само ит спецалисти аа кой че копа на село ??
104
4
 
16
 
! Отговори
www преди 9 години
Уважаема редакция,Защо не дадете линк и към видеото, в което премиерът-слънце Бойко Борисов съветваше програмистите да станат овчари, защото в началото на неговия първи мандат именно такъв тип специалисти не достигали?Защо не си припомним масираното мачкане на лекари, не само горнооряховски през същия мандат?
103
0
 
17
 
! Отговори
жеко преди 9 години
докато шайка бандити са на власт няма да има производство, като няма производство държавата само има нужда от кредити, като има задлъжнялост то трябва да се работи евтино и т.н.елементарно е
102
1
 
17
 
! Отговори
Наско преди 9 години
До АнонименДа наистина е толкова началната заплата за лекар - 600 лв. А той трябва и 5 години още да учи и работи за специалност. И за това да плаща на болницата. Абсурдно е и те се изнасят. Същото е и с инженерите - на тях им трябва 2-3 години за да се научат, но при заплата от 500-600 лева и работа по 18 часа те се отказват и се махат. Имах приятел добър конструктор, но му писна и се махна. Сега работи на бензиностанция и като шофьор в Испания и не иска и да чуе вече за инженерство.
101
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма негодни работници , има негодни мениджъри и собственици.. негоден елит.. И най-негодния чистач на кинеф като иде на запад получава 5-6 пъти повече.. Храната и издръжката като в София.
100
0
 
7
 
! Отговори
ончо преди 9 години
До 131. Много просто. След 17 часа съм свободен и не мисля за работа. Парите ми стигат и съм доволен. Ако отворя фирма значи да се занимавам предимно с финанси и т.н. а аз си обичам сегашната работа защото ме влече а и за това съм учил. Ето за това
99
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работих в една фирма за 400лв. и естествено си вдигнах чукалата на втория месец като си намерих работа за 1500лв.След няколко дена в старата фирма пусна обява за моето място за 1000лв.Ще се научат те, хич не им цепете басма, гледайте си интереса, и бъдете мобилни.ДГД
98
0
 
6
 
! Отговори
до 128 преди 9 години
До Анонименпонеже си машинен инженер :) -чичо м ие такъв -отвори си фирма ,проектира си машините сам ,ползва сина си ,да му доставя частите ,сглобяват ги двамата ,синът му е ел инженер-прави ел инсталациите по тях.Двамата отговарят за дистрибуцията ,направиха си сайт -ето пример как работят за себе си .Не се оплакват че няма кадри :)Ето бизнесмените ще си работят ,и така няма да плащат.Ако искат работници -ще им се наложи /дори и без желание да плащат заплати/.Иначе -винаги могат да фалират
97
0
 
9
 
! Отговори
До До Анонимен116 преди 9 години
Тези дето даваха 400лв. на инженер бяха преди, когато още имаше инерция от соца. И имаше хора да стават за нещо. И те просто се възползваха.Но вече няма инженери на килограм както при бай Тошо.Има качествени, но са малко и си знаят цената, и са мобилни. Сега е по-трудно да си чорбаджия-тарикат.
96
0
 
32
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Това с високите заплати са митове. Работя като системен администратор. С 15 години стаж съм. Работил съм различни фирми и повече от 1500 лв. не дават. Отношението е идиотско. Може би в София ще взема малко повече, но не ми харесва там и разходите са по-големи. Програмистите взимат малко повече. Българският работодател не цени кадрите, няма възможности за развитие. Той иска роб и ако може и ти да му плащаш. Държанието му е като на феодал, а за интелект и култера не ми се говори.
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За умните бизнесмени тука -лекарите ,адвоактите ,нотариусите моагт да си направят фирма ,предлагат услуги,Комп/специалисти също могат да си направят -ама вие ''умници'' забравяте едно -всички тези фирми имат нужда от клиенти :)платежоспособно търсене.Кеф ти да имаш офис и фирма ако п о цял ден никой не влиза в нея? В Родопите -си отворете офис и чакайте оборот.Ама нали младите са проблема -ето мигрират си хората,проблема остава за вас ''абе няма млади кадри бе няма потребление бе ,уааааа''...
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О много it специалисти тука ,се заформил специализиран чат:).гледам че имали нужда от кадри в туризма ,горките .Аз им трябвам май ,ама за 400 -500 600 лв заплата могат да го д*******т,милите хотелиери.Мда образование ,2 чужди езика ,стаж .няма нужда да ме ''образоват/понеже тук се явяват защитници на ''бизнеса' 'чевидите ли ''младите не стават бе''/.Та за всичко това по 12 -14 часа ,дневни и нощни смени за бг хотелиери няма да работя :).А те да си наемат пенсионери -защото ''старите ''стават :)
93
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Феодалния капитализъм в България още има някоя и друга година живот-баламите ще свършат и робовладелците ще трябва да търсят от къде да внасят хора...По весело ще стане тези 1 милион държавни и общински служители рано или късно като почнат да ги съкращават-такъв вой ще настане :)
92
0
 
22
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Много лесно и просто отговарят някои пишман работодатели . Като не ти харесва направи си фирма сам . Е каква фирма да си направи лекаря , архитекта , учителя и т.. н. С това просташко самочувствие назначените капиталисти ще си работят сами . Не всеки има капитал или имоти за заем от банка да си направи фирма. В Западна Европа може лекаря да взима 5000 - 10000 евро а тука 600-800 лв. Айде у лево и си работете сами другари капиталисти .
91
0
 
32
 
! Отговори
ончо преди 9 години
Уважаеми Чорбаджии, Предлагам си услугите като машинен инженер. Имам 10 годишен стаж по специалността си в Германия и Англия. Очакваното от мен работно време е 40 часа седмично и заплата 3500 Евро и 30 работни дни отпуск, както е тук. Ако ви изнася офертата, очаквам вашите предложения и ако е достатъчно добра се прибирам в България. Ако ли не успех в търсенето на евтина работна ръка.
90
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в една страна няма само инженери или it специалисти ,трябват и други кадри :) в Бгетото е толкова изпаднало всичко ,че в момента има много и всякакви работни места.:) Номилата дъражва и бгбизнеса явно трудно арзбират че свободен пазар не се съвместява с робство ,крепостничество.Няма да работя вБг ,няма да внасям осигуровки в Бг ,ако ще бг бизнеса да се хвърли от някой мост целокупно така.:)И много плащащи данъци ей,по отчетите на НАП повечето фирми не плащат данъци.Та така с мутри бизнес- не
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономиката не е наука а ционистка религия за грабеж.. Човешки ресурси са методи за поробване на човеците.. Повечето фирми за човешки ресурси са инфраструктура на ЦРУ , ЦРУ определя кариерата на човеците , особено на скъпоплатените работни места.. Тях не ги интересува какъв специалист , а какъв вид психика имаш , имаш ли робска психика нямаш ядове дори да си негадяй..