Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места

Фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти
Обновена: 1 мар 2015 11:04 | 1 мар 2015 09:37, Екип на Bulgaria On Air
242
Остър недостиг на кадри на фона на хиляди незаети работни места
Снимка: Bulgaria on Air

60 процента от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, едва половината от  тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти. Oстър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар.

В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От Стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждият опит.

Вижте подробности в репортажа на Кремена Кръстева по телевизия Bulgaria on Air. 

Oще репортажи на Bulgaria on Air гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
16
 
! Отговори
Федор преди 9 години
Винаги личният интерес на наемния работник се бие с личния интерес на неговия работодател. Това е рабираемо и абсолютно нормално. От Крал Пазар се очаква да регулира нещата по естествен начин. Само че за да се случи това, е необходимо да се създадат съответните условия. Това пък вече се очаква от Държавата. А тя?Държавата е абдикирала.В резултат пазарите (на труд, стоки, капитали) са уродливо деформирани от безкрайните зависимости (бивша Държавна сигурност, БКП и пр.). България е тежко болна.
87
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трудът е много скъпо нещо! Работодатели които си мислят, че може с трици да се хващат маймуни са се прецакали!
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен -именно не мислят ,преглеждта условията ,сравняват ,и отиват там където решат че е добре за тах.Ине казвай че си завършил,защото света няма нищо общо с 1990 ,1999 г примерно.Та отговори ти защо ''бизнеса'' смята че някой м уе длъжен?Нал исме свободна инициатива ,свободен пазар,-на пазара за кадри също няма граници:) Всиал е основния принцип за цената търсенето о предлагането.Ада на бгбизнеса най ,у изнася да вдига цена на продукция ,ноне ида вдига заплати.Резултатите предстоят де ..
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ми просто е Който не може да прави бизнес , да вземе една мотика и да копае.. Балами да ти вадят 3000 лв. за твоя няма.. Интернет е свободен всеки може да се хване Фреелансер поне ще му е по-спокойно и ще си планира времето сам..
84
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма вече балами, като имаше и се подиграваха с 400 лв. заплата, ни ривахти."К'ъв си ти ве? Инженер. Ко искъш? Дъ ръботиш? Пари шъ искъш ли? Колко? 400 ЛЕВА!?!?!?!?!? Ти нормален ли си?"Ривети сига, ривети,сиганити шъ ви ръботят сига.
83
11
 
3
 
! Отговори
ми просто е преди 9 години
До Анонимен - Ако Ви дойде току що завършил и иска 3000 лева заплата??????Казвам му ОК, само че покажи как още първия месец ще ми реализираш доход поне 6000 лв.
82
0
 
12
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
До :)а бг работодателите какво са според теб ?главните бантустанци ,ти си явно един от тях :))в малкия град от който бях в Бг -има такива екземпляри като теб:) 400 лв заплата дават ,горките щот още фалират ,ама sorry пич -вече става ясно предполагам на всички ,че балъците се пенсионираха :) нема дедо Тошо,нема преход ,ама мутри има -горките мутроработодатели ,да с ипореват за кадри ,ако не друго ще им олекне
81
1
 
18
 
! Отговори
чудя се преди 9 години
Тия кадри ги имаше. Къде са инжинерите? След време ще търсите и лекарите? Върнете нашите специалисти от чужбина. Стига обяви за работа в чужбина. И в бюрата по труда малко да се раздвижат. Освен думата "не можеме да ви предложиме нищо" друго не знаят Трябва да си техен човек.
80
0
 
20
 
! Отговори
do 52 преди 9 години
До 43е ,мой те навсякъде търсят млади умни и работливи хора :) нали не мислиш че някой такъв е длъжен да работи за 700 лв на бай ти *** дебелогъ*и??
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В "бедна" Гърция инженер като се пенсионира взима 2500 евро пенсия (5000 лв.), а тук тавана е 700 лв. (350 евро).Така, че представете си каква е била заплатата му. А и тези, които работят на запад ще взимат тамошни пенсии, а не българските подаяния.Тук си е още комунизъм.
78
0
 
23
 
! Отговори
Мъни преди 9 години
Има кадри- знам аз! В Столипиново, Филиповци и по пазарите, както и във всяко село е пълно с кадри- могат да разбият всичко!Това се случи благодарение на умните политиканци- липса на образовани и можещи хора!
77
1
 
3
 
! Отговори
it moshenik преди 9 години
ot toq sektor bvp ne moje go vdigne no vie vse pak begaite do ucite ce tam zaplata golema rabota lesna
76
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още ме избива на смях, когато се сетя как тези от БСК отидоха със Станишев на едно посещение във Виетнам. Беше преди кризата с имототе и тевъзмутени искаха да внасят виетнамци, че 1000 лв. на заварчик им се виждаха много. Виетнамците ги изслушаха много културно и също толкова културно ги пратиха на ... Естествено нито един виетнамец не дойде на работа. Май и те почнаха да надушват кумунистите отдалеч.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Касапин - "Знам и мога повече от 90% от хората в бранша."при това положение не се мотай. Вземи хъс от Гейтс и Джобс. Направи фирма и създай шедьоври. Няма да можеш да си преброиш парите. Имаш готин ник. Търговска марка като ButcherSoft, например, ще бъде "on the top". Може да почерпиш за съвета.
74
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора,не се подвеждайте да обсъждате само ИТ сектора,сякаш той е най-важния!В една страна,не се ли произвежда нещо,даже много неща,т.н. реален сектор,нищо няма да стане!Вижте,кои са богатите страни в света,тия които внасят ресурси,и изнасят стоки, а не обратното!Трябва да се обучават кадри за този реален сектор,не за некви измислени,обслужващи сектори!
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПРОГРАМИСТ PYTHON Абе кавал в Германия заплатите за програмисти са 3000 евро влезни виж.. За завършили в Германия.. Графичния дизайнер не е програмист *** виж програмите за обучение в ПУ например не учат дискретна и алгоритми..
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Условията при нас са а ла Чарлз Дикенс, но с огромната разлика, че тогава те са произвеждали и са правили неща, развили са индустрията до сегашната точка .
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 79Ооо много напреднали ни изкарваш.Според мойте безпристрастни изчисления сме около 400 години назад.Ти само 1 век...Тепърва ще го стигнеме Маркс.Още само 2 века.Его къде е.
70
1
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 9 години
Работил съм за няколко фирми и мога да ви кажа че там е за балъците. Като фреелансер изкарвам 2-3 пъти повече пари. Седя си вкъщи и си бачкам когато искам. Стигат ми 2 проекта на месец и не мога да си изхарча парите. Във фирмите си е само експлоатация. Чичка дето не знае как да напише *** код ме юрка, че и ме гледа отгоре. Във фирмите бачкат програмисти които са учили ИТ специалност само защото е с най - голям бал в университета. Специалистите учат в университета само за кетапа.
69
1
 
17
 
! Отговори
Ставри преди 9 години
Ем тези *** какво искат, инженери за по 1000лв. Ми не става така. Да си хващат работници със средно за по 1000лв. Аз 5,5 години не съм учил да робувам после..