Ден на отворени врати за 3 март в Националния военноисторически музей

Входът днес ще е безплатен
Обновена: 3 мар 2015 08:26 | 3 мар 2015 07:34, Елка Василева
2
Ден на отворени врати за 3 март в Националния военноисторически музей
Снимка: БТА

За шеста поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България – 3 март, с Ден на отворени врати и специална изложба „Трети март – три войни – три съдби“, която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден, съобщиха от музея.  По повод празника НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна експозиция.

Изложбата „Трети март – три войни – три съдби“ представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история.

Сто тридесет и седмата годишнина от Руско-турската война ще бъде разгледана не като низ от бойни действия, а като проекция в бъдещето чрез съдбите на трима опълченци, станали генерали в освободена България – Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове – подп. Никола Николаев, ген.-лейтенант Тодор Тошев и ген.-лейтенант Иван Маринов.

Атрактивният визуален и звуков разказ на изложбата, посветена на националния празник, ще покаже на посетителите експонати, свързани с живота и военния път на представителите на тези фамилии, както и много уникални реликви, отдавна превърнали се в символ на националното ни битие. Включени са и иновативни мултимедийни подходи, които ще засилят внушението от прочита на свободата, идеалите, политическите пристрастия и болезнените рани на времето.

На 3 март всички гости на НВИМ ще имат възможността да се докоснат и до повече от 300 експоната, свидетели на Руско-турската война, представени целогодишно в постоянната експозиция на музея.

В деня на националния празник вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 до 18.00 ч.

По повод празника вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ във Варна – Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията – Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
3 март преди 9 години
Честит празник на всички сънародници! Софиянци и гости на столицата, заведете децата си на изложбата в НВИМ, учете ги да се гордеят с историята и военните подвизи на българите! Възпитавайте патриоти!