"Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв"

Хиляди изкачиха Шипка и се поклониха пред паметта на загиналите за свободата
Обновена: 3 мар 2015 14:31 | 3 мар 2015 13:54, Елка Василева
102
"Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв"
Снимка: архив, Булфото

Повече от 10 000 граждани по данни на полицията изкачиха днес връх Шипка с автомобили, велосипеди или пеша, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата.

Връх Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв, каза в словото си на площада под върха вицепремиерът Томислав Дончев.

Панихидата в памет на загиналите воини и опълченци отслужи  Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с габровски  свещеници. В тържествения митинг участваха областните управители на Габрово и Стара Загора, руски дипломати, народни представители, кметове.

Още по темата

На паметника на Свободата на връх Шипка, до който водят 894 стъпала, с военен ритуал предстои да бъде отдадена почест и да бъдат поднесени венци и цветя.

В ритуала участват почетна рота, военен оркестър и войници-венценосци - общо 150 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков.

На прохода "Шипка", в посока към площада, се е образувала 10-километрова колона от коли и много граждани, които не успяха  да стигнат навреме за тържеството.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: връх Шипка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
4
 
! Отговори
бг ефрейтор преди 9 години
За сега не знам,ама като служехме в казармите през 80-те години такава техника имахме,че турците не смееха да си покажат и носа.Агитация почти нямаше, само отвреме навреме ни напомняха кой е основният враг на армията ни.Когато турците правеха учения винаги им правехме номера и после им се смеехме.Тогава тяхната армия бе само по голяма ,но ние имахме далеч по интелигентна,по добре въоръжена и по мотивирана армия.Руснаците ни бяха дали супероръжие и турците стояха по ниски от тревата!
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕЗ 1991: ТАМ, КЪДЕТО Е СТЪПИЛ БОТУШЪТ НА АЛЬОША, ДРУГО, ОСВЕН РОБСТВО, ХОРАТА НЕ СА УЗНАВАЛИ в. Демокрация,4 март 1991
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според помашката *** Роско, нас са ни освободили всички други, НО НЕ И РУСНАЦИ ! Срам ме е от този ***, ТОЙ НЕ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ ! Да ходи да се дупи на турците, което му е станало навик .
57
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски е казал-Тоз ,който ни освободи,той ще ни зароби...Та смотани кажете кой ни освободи ?
56
3
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 9 години
Защо нямаше пак както всяка година никаква организация за празника на Шипка ? Защо тази колона от 10 километра коли не можа да се къчи и да отдаде почит за празника ?Защо некомпетентните органи попречиха на тези хора да стигнат да върха?Вината е на управляващите изверги и ***-на които не им е мястото там.
55
3
 
16
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Бях на Шипка и се просълзих от възторг пред множеството пламенни младежи. България ще я бъде!!! Ако някой се съмнява,да заповяда догодина! Боже прости хилядите руси,българи,украинци,румъни,белоруси,поляци,фини,кавказци и пр. загинали за свободата на България!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NO KADE E BIALATA ZLATKA OT ATAKA?TE NE SA BALGARI I NE GI INTERSUVA TRETI MART
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мъжевикаш, няма мъже вече, а така ти се иска с мъже. баси ***
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako bqha Amerikantsite ili zapadnqtsite koito s Berlinskia dogovor orqzaha Bulgaria,sazdadoha 2 darjavi - Knqjestvo Bulgaria i Iztochna Romeliq vasalna na sultana - ,,politicheskiqt elit'' ot mijiturki,bli-zachi i enichari nachelo s bostanskoto plashilo prezidentcheto,shtqha da ni proglushat ushite ot strelbii foerverki a sega gi e strah da proiznesat dumite ,,osvobojdenieto na Bulbaria ot tursko robstvo''.Kadesa tsvetqta pred pametnika na Tsarq osvoboditel??!! Zasramete se bezgrubnachni !
51
3
 
22
 
! Отговори
Мъже преди 9 години
Имало е мъже в България.Рамо до рамо с руските богатири са воювали за род и челяд.Днес беззащитните деца ги тровя и грабят, българските момичетата ги изнасилват , давят превръщат в ***, българските ,,мъжеса търгаши ,мутри , наркопласьори ,сутеньори , които търгуват с човешка плът и кръв .Шипка вече е символ на срама , за това какви мъже е имало в България и какви вече няма.Като сте мъже , вземете пак коловете и дърветата и поставете мутрите на мястото , излезте и воювайте за убитата Вероника и стотиците като нея.Излезте и строшете зурлите на мутрите.
50
3
 
4
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 години
Най-хубавия символ на този празник беше едно едно тризначно знаме - българското. европейското и руското съединени в едно. Това е бъдещето!
49
3
 
25
 
! Отговори
защо преди 9 години
пред Незнайния воин!там всеки ден трябва да носим цветя и да свеждаме глава пред хилядите,паднали за България.Но на 3 март честта задължава да положим венци пред Царя Освободител!Но нашето ***,от което и бостанско плашило не става,явно се бои да застане пред мощта на Русия!Ех да имаше през 1878 6-ти амер.флот,какви високопарни речи днес щеше да държи,но уви...историята вече е написана!Честито,българи!И помнете,че руските воини и нашите опълченци ни дадоха свободна България!Срам за политиците!
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При Освобождението в 1878 г. бяхме само два милиона и този факт ни изхвърли като нация и държава от възможността сами да определяме бъдещето си. Тъжно е, но жестоката реалност и на съвремието е, че малките нации са обекти, а не субекти на историята.Каквото и да се каже робство или владичество, това което беше между 1396 и 1878 г., си има едно точно име катастрофа за българския народ и държава. .
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лишен от държавните лостове за въздействие върху демографското си състояние, българският народ загуби десетки милиони души. И частта на потурчените е може би най-малка. Демографските загуби са много по-големи в резултат на порумънчване, посърбяване, гърцизиране, русификация и украинизация на огромните емигрантски вълни или на дебългаризационни процеси по граничните зони на българската общност
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-страшното бе демографската катастрофа. В средата на XIV век българският народ бе между най-големите европейски народи според изчисленията на проф. Христо Гандев 1,5 млн. души. Толкова бяха и немците, и французите, а англичаните бяха с 400 000 по-малко. Сега тези народи са по 6080 милиона души без колонистите, изпратени в Америка, Австралия и Африка. Ние пряко сили с диаспората в близката чужбина сме 1012 милиона души.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спорът робство или владичество е напълно излишен. И двата термина са валидни зависи кой ги употребява. Истинската беда на робството или владичеството не е в това добре или зле е живял българският народ, а как и какви са били възможностите му за прогресивно развитие, т.е. могъл ли е да следва пътя на семейството на европейските народи и европейската цивилизация, към която принадлежи от VII век.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюмюн,Хасан,Осман
43
7
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Ако не са били руснаците сега щяхме да сме само Мюмюн,Хасан,Осман или други рязнашки имена.А не се казва че е имало освобождение(имало турско присъствие и българките давали доброволно на турците на правят секс с тях)това е новата исторя която ще учат децата ни.
42
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия - 15 567 убити в битка, 6824 починали от раните, 81363 починали от заболяване.Това са загубите на 2 та фронта- Балканския И Кавказкия. Българите даваме 15 000 убити опълченци И 100 000 убити цивилно население. Заедно с Априлското въстание нашите жертви за свободата са 35 000 въстанници и опълченци и 195 000 население. При 440 паметника на руснаците КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ ??
41
3
 
23
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Поклон и вечна слава на героите, Български опълченци и руснаци от 35-ти пехотен Брянски и 36-ти пехотен Орловски полк, отстояли свобода и независимостта на България с живота си!!!Вечна слава, герои, спете в мир!!!