Открити са мощи на четирима светци

Те ще бъдат изложени за поклонение в централната зала на НИМ
5 мар 2015 17:05, Анисия Иванова
4

Снимка: НИМ

Виж други галерии »

При реставрация на мощехранителница от т. нар. секретен фонд на Националния исторически музей (НИМ) в правоъгълна ниша под изображение на Св. Богородица, бяха открити инкрустирани слепени кости на четирима светци, съобщиха от музея.

Надпис на гръцки език осведомява, че това са „Мощи свети на Св. Дионисий, Св. Панталеймон, Св. Параскева и Св. Харалампий. Манастир Косиница”.

Мощехранителницата е изработена от сребро и злато с висока проба. Завършена е от йеромонаха Серафим на 25 март 1821 г., както добре личи от отлично съхранения надпис отново на гръцки език.

Манастирът „Св. Богородица Косиница“ се намира и днес край град Драма, Гърция. Основан е през средните векове сред българска етническа общност и затова има българско име. Гърците, водени от своя патриотизъм, са го прекръстили на “Ейкосифиница“ (двадесетте палми) и настояват, че винаги се е казвал така. Както личи не само от тази мощехранителница, но и от други документи, манастирът винаги се е наричал Косиница, уточняват от НИМ.

През 1917 г. български разузнавачи начело с Богдан Филов прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и тази мощехранителница. Всичко това е засекретено в специален фонд, тъй като съгласно Ньойския договор трябвало да го върнем на Кралство Гърция. Разсекретяването им се извършва през 1992 г. от Божидар Димитров, съгласно договор с Гърция от 1964 г., когато всичко това става  наша законна собственост, посочват от музея.

Изключителното откритие със сигурност ще развълнува християнския свят, така както това стана при откриването на мощехранителницата с мощите на Св. Иван Предтеча преди пет години.

Мощите ще бъдат изложени за поклонение в Националния исторически музей - в централната зала на националната съкровищница.

Работещите с тях реставратори твърдят, че дὁсегът с мощите им премахвал всякакви болежки и им вдъхвал странен прилив на сили и радостни чувства. „Не и увеличение на заплатите”, сваля ги на земята Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: мощиНИМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
anonim,en преди 9 години
hora,ne sporete,a se radvaite. tova e prekrasna novina! v tezi trudni vremena,Bog da ni e na pomosht.viarata pazete i rodinata obichaite!
2
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 9 години
Не е славяно, а славно болгарская !Това което пише в учебниците не е цялата истина, дори напротив, голяма част от историята е променена, изопачена с цел манипулация и чуждопоклонство!"Големите 5 лъжи в Българската история"
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те български разузнавачи бяха откраднали и История Славяно Болгарская, но Пешо коня я върна . Непременно ще посетя този манастир до Драма, а преди това и тези новооткрити мощи.