ПФ иска: Заплатата на учителите - 20% над средната

Така в системата ще бъдат привлечени млади преподаватели
Обновена: 6 мар 2015 14:05 | 6 мар 2015 12:14, Камелия Цветанова
65
ПФ иска: Заплатата на учителите - 20% над средната
Снимка: архив, Reuters

Заплатата на учителите да бъде с поне 20% повече от средната за страната, предлагат от ПФ.

Предложението за това те ще направят между първо и второ четене на Закона за предучилищното и училищното образование, обяви депутатът Милен Михов.

Според него по този начин в системата ще бъдат привлечени млади преподаватели.

ПФ искат още до 2018 г. за образование да бъдат заделени 5% от брутния вътрешен продукт.

Те настояват да има и задължителен предмет „Родолюбие“ за началните класове.

Сред другите им предложения е да се въведат и часове по военно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само с 20% увеличение на заплатите едва ли ще привлечете млади,интелигентни и образовани желаещи да упражняват тази опасна ,натоварена с негативни емоции и непривлекателна професия, особено в селските райони,/където учениците в някои училища са 99% ***/.Не отричам че сред тези деца има и много добри,но те са нищожно малко,а родителите им са ужасни,непредсказуеми в действията си.Ако те напсуват направо си щастлив,защото като правило налитат на бой,като след това отричат,заплашват,палят,крадат
30
1
 
0
 
! Отговори
сб преди 9 години
До 31Моля за извинение! Това в 58 беше недоразумение . Много съжалявам !
29
1
 
0
 
! Отговори
сб преди 9 години
До АнонименЗа 48Няма да пиша вежливо. Защото не го заслужаваш ! Още по време на социализма / за демокрацията не знам / имаше задължителни психопрегледи . Може би трябва да се явиш на такъв , за да добиеш право да пишеш във този форум!? Явно не ти е мястото тук !
28
1
 
4
 
! Отговори
асан преди 9 години
аз мисли да го повишава парите на прокурортите, съдийте и депутитате щото ногу тряба на ората
27
2
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Ха-ха, ако може и без пари да работи младото маце - учителка и след работно време да обучава и бащите на учениците си надомно!
26
4
 
6
 
! Отговори
Кремена преди 9 години
Не сме народ, а ***! Това го е написал Славейков, за сведение на неграмотниците, на които им се досвидяха двадесетте процента увеличение за учителите, които пари едва ли ще видят в действителност. *** народ - слаба държава!
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учителската професия е ЕДИНСТВЕНАТА ,от която произлизат всички останали ! Поклон на съвременния български учител , който работи днес в НЕНОРМАЛНИ условия ! Всички,които плюят по тях са озлобени, посредствени и нереализирани хора .
24
6
 
9
 
! Отговори
една преди 9 години
Приветствам предложението на ПФ! ДАНО СЕ УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ, ЗАСЛУЖАВАТ ГО. А ВСИЧКИ КОМЕНТИРАЩИ ТУК, КОИТО ПЛЮЯТ И ХУЛЯТ БЪЛГАРСКОТО УЧИТЕЛСТВО ВЕРОЯТНО СА БИЛИ ВЪРЛИ ДВОЙКАДЖИИ В УЧИЛИЩЕ. ДЕЦАТА ИМ СЪЩО. КАК НЕ ВИ Е СРАМ?
23
6
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Прочети коментара на 26 и ще разбереш колко ти е " интелектуален " труда - повтаряш това, което ти наредят отгоре. Да закриват училищата и да дадат на всеки ученик по един таблет и вкъщи. Дистанционно обучение. Без това само насилие в училище и наркотици. Обезлюдихте толкова много села в България, заради това че се закриха училищата. А това са едни колосални разходи.Те и учителите са повече от учениците и поне 100 пъти по-*** от учениците. Някой ученик и гений да е те ще го унищожат.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
REDOVNA ZAPLATA OT 400-450 LV,KOITO NE MU HARESVA DA NAPUSKA.
21
4
 
4
 
! Отговори
Кирилова преди 9 години
до 30 Когато стачкувахме покрай нас минаваха джипове и ни размахваха среден пръст.Затова и отношението към учениците е такова.Кото не ви харесва и сте все срещу учителите получавате адекватно отношение.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TA EDIN UCITEL NE RABOTI NISHTO,ZASHTO MU DAVAT POVECE OT 400-450 LV.TO I TEZI SA MNOGO MA HAIDE MALKO MILOST ZA TEZI GOTOVANZI.
19
9
 
4
 
! Отговори
даскал Грую преди 9 години
И от какъв зор? Даскалите работят по 4 часа на ден, имат по 3 месеца отпуска лятото, после още коледна и великденска, при всеки кихнал ученик в клас се обявява грипна епидемия и оп, пак никой не работи... През това време ако искат да ходят да си намерят някоя почасова работа - да метат блоковете или пък това което най обичат - да преподават на частно. Стига сме привилегировали една професия за сметка на други
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази изпразнена от всякакви идеи и морал коалиция наречена Патриотичен фронт се чуди по какъв начин да примами избиратели. Толкова фалшива коалиция няма никъде. Дори Атака са по-автентични от тези лапачи начело с Каракачанов и Симеонов.
17
4
 
3
 
! Отговори
учител преди 9 години
До 24 Знаеш ли колко си неадекватен?Защото явно цял живот си размахвал мотика или бухалка и не знаеш ,че има и интелектуален труд и той в нормалните държави е по- високо платен от твоя труд.Съгласна съм обаче с тебе,че некадърните,връзкарите ,подлизурковците трябва да са вън от българското училище.
16
2
 
1
 
! Отговори
lol преди 9 години
какво е това военно обучение, с другите идеи съм съгласна, но военно обучение, те без това децата се трепят, сега да им дават по-свежи идеи за различни техники при побоища ли???
15
5
 
4
 
! Отговори
Rado преди 9 години
Докато бабичките си предпочитат учителските заплати пред пенсиите - НЯМА НИТО 1 МЛАД ЧОВЕК ДА ВЛЕЗЕ .... пък да не говорим и за това колко корупция има и в тази сфера ... моята приятелка завърши с отличен предучилищна педагогика и 2 години не може да си намери работа(едиствено в София на заплата от 400лв), а пък двойкарките с техните връзки вече имат с по толкова стаж !!!Как да не бягаш в чужбина, кажете ми !?!?!?!
14
5
 
11
 
! Отговори
Учителка преди 9 години
Завършила съм Предучилищна педагогика в ПУ "Паисий Хилендарски", имам четвърто ПКС. Главен учител съм в целодневна детска градина и взимам по 550 лева на месец заплата. Имам 20 години стаж по специалността. Завиждайте! Огромна заплата, огромни пари...
13
2
 
10
 
! Отговори
Учител преди 9 години
Отмяна на делегираните бюджети,защото на някои у-ща носят много пари без качествена работа!Строг контрол от Инспекторатите на работата на всяко училище!Заплата доста над средната .Не зная защо обществото си мисли,че мизерни,затормозени хора без самочувствие могат да се раздават и да създават хора на новото време!За справка-заплатата ми след 35г работа е 590лв.Е, какво още искате? И аз искам децата ми да следват,да ходя на почивка ,да купувам книги ,да имам кола ,хубав парфюм,да ям и т.н.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националната политика е качествено образование в София и още 1-2 големи градове. Всичко друго върви към закриване и ликвидация.