Колаж на седмицата

Ако сте изпуснали нещо през изминалите дни
Обновена: 7 мар 2015 11:49 | 7 мар 2015 08:10, Анисия Иванова
12
Колаж на седмицата

Изненадващата оставка на вътрешния министър Веселин Вучков разтърси страната и политическия живот през седмицата. Тя беше подадена на редовното заседание на МС в сряда, а премиерът Бойко Борисов я прие веднага. Причината е несъгласието на Вучков да не бъде започната процедура за смяна на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар Светлозар Лазаров след промените в Закона за МВР.

Оставката изненада всички - и премиера Бойко Борисов, и министрите, и депутатите.

От БСП я оцениха като акт на нестабилност във властта, ГЕРБ призоваха тя да не се приема, ДПС видяха вътрешни проблеми в управлението. Самият Борисов заподозря "ченгеджийски номерца“, защото в същия ден имаше срещи с директора на ФБР и президента на Азербайджан. Той се ядоса, че го занимават с „дребни проблеми“ в такъв стратегически ден и категорично заяви, че някой сигурно си мисли, че може да го съсипе като го "държи за шлифера".

На следващия ден премиерът неочаквано отиде в НС и официално предложи овакантеният пост в МВР да бъде поет от вицепремиера Румяна Бъчварова, като поиска оставките на спорните Писанчев и Лазаров. В емоционално изказване от трибуната той попита "кой управлява държавата и кой мен, единственият, който знае, че съм неуправляем“ и отхвърли всякакви намеци за зависимост.

Депутатите от РБ, АБВ и ГЕРБ останаха доволни от избора. ДПС се успокоиха, че са отпаднали всички внушения на тема задкулисие, зад което визираха именно тях. От БСП оцениха предложението като интересно хрумване, защото това е втората жена вътрешен министър и "ще е интересно как ще се справи в този толкова тежък ресор".

Поисканите от Борисов оставки на Лазаров и Писанчев бяха подадени в последния работен ден на седмицата. Премиерът заяви, че за ДАНС вече си имал човек, който щял да съгласува с "всички възможни хора на света". Новият МВР шеф пък трябвало сам да си избере следващия главен секретар.  

Президентът Росен Плевнелиев продължи през седмицата традиционните консултации с политическите партии, които бяха прекъснати заради дебатите по ратификацията на новия дълг. След като малките партии успяха да минат през Президентството, дойде ред на РБ, ДПС, ГЕРБ и БСП. Логично новината за оставката на вътрешния министър и предстоящите рокади беше основна в разговорите им с президента.

РБ заявиха, че ако смяната във властта все пак стане факт, „трябва да се засили реформаторското“ в кабинета. БСП пък видяха конфликти, неразбирателство и липса на координация в управляващата коалиция и категорично заявиха, че няма да подкрепят промените. От ДПС обясниха, че ще гласуват против предложените от Борисов промени, защото са опозиция, но съзряха, че назначаването на Бъчварова в МВР ще реализира идеята за гражданското начало.

От ГЕРБ пък се концетрираха върху законодателството и обявиха, че следващата седмица внасят в НС законите за службите.

Сред другите теми на разговорите с четирите партии са били промените в сектора, Закона за МВР, положението в Украйна, новият дълг, енергийни проекти, заплахата от Ислямска държава.

Брутално убийство на младо момиче във Велико Търново разтърси страната. 23-годишната Вероника Здравкова беше открита мъртва в Янтра навръх националния ни празник. Студентката била видяна в района на жп гарата в последния ден на февруари. След като си тръгнала от работа, решила да мине през пустеещи, неосветени места към пoдлeзa нa Южния пътeн възeл и оттогава следите й се губеха. След откриването на трупа прокуратурата започна разследване, а основната версия беше убийство с цел грабеж. Разследващите установиха, че смъртта й е настъпила от множество удари с тъп предмет.

След инцидента великотърновци се вдигнаха на протест. Над 700 души се подписаха под искане да се постави  видеонаблюдение в района на инцидента, както и охрана за студентите в града. В края на седмицата полицията задържа 40-годишния Илиян Здравков за убийството. Оказа се, че мъжът е многократно осъждан, с влязла в сила присъда и издирван за изтърпяване на наказанието.

Убийството в руската столица Москва на опозоционния лидер Борис Немцов се превърна в най-коментираната новина в международен план през седмицата. Русия се прости с Немцов с шествия в различни градове. Основната свидетелка на убийството и спътница в живота му - Анна Дурицкая, замина за Киев и не присъства на погребението. След прибирането си в Украйна тя беше заплашена със смърт и правоохранителните органи предприеха мерки за защитата й.

Президентът Владимир Путин определи убийството като позор за страната, а външният министър Сергей Лавров обеща то да бъде разследвано с цялата строгост на закона.

В публичното пространство се завъртяха различни противоречиви версии за атентата - от дело на крайни националисти до отмъщение на ислямски екстремисти заради подкрепата на Немцов за френското списание "Шарли Ебдо". Други пък съзряха "дългата ръка на режима на Путин" зад него. Голяма част от анализаторите обаче са песимисти, че убийството ще бъде разкрито. Името на Немцов се нарежда в черния списък на загиналите опонентни на Кремъл, в който са имената на Борис Березовски, Анна Политковская, Александър Литвиненко и др.

В спорта изминалата седмица ще запомним с домакинството на Банско в състезание от Световната купа по ски - Супергигантския слалом за жени. Поради лошо време и мъгла обаче два поредни дни стартовете бяха отменени. Австрийката Ана Фенингер триумфира два пъти в Банско. Тя стана първа на алпийската комбинация и на старта от Световната купа в Супер-Г. За много специалисти това беше изненада.  След нея се наредиха словенката Тина Мазе и американката Линдзи Вон. Световната спортна проява в курорта беше уважена от родните ни политици - за откриването на състезанието там пристигнаха президентът Росен Плевнелиев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

И двамата повдигнаха темата за строежа на втори лифт на Банско и категорично казаха "да" за строителсгвото му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
боже щях да кажа какъв е този пролетарии, а то съм познала руски ***
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Samo jivkov lipsva sad boiko koito se e u4il ot tatko jivkov Ama ima oschte hljab da Jade dokato boiBoiko Stignem tatko jivkov taja ba4varova da i se 4udisvh saschto se saglasi boiko saschto ne Stana Minister mvr vatreschno toi si e sa tam ot tam Doide Kakto i zz i Saga ba4varova kato fandakova posluschnite obzi 4erveni bkp
4
0
 
2
 
! Отговори
весо преди 9 години
Гласувайте за герб и така ще бъде
3
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Големи партенки".То не бяха "газови хъбове" ,то не бяха "Набуко"вци ,то не бяха"шлифери",то не бяха оставки .Вмирисаха ни душите с тях. Накараха ни да забравим за 16 те милиарда заем ,накараха ни да забравим този голям капан в който ни вкараха.. Нищо . Ние сме си виновни ,защото сме ***..
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОСТАВКА !!!Обадете се на Цеци Кънчев, той е ваш коалиционен партньор.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво прави този руски плейбой до европейски държавници?