Трима скиори загинаха под лавина в Разлог

Предупреждавали ги за опасността, но те не се съобразили
Обновена: 8 мар 2015 17:41 | 8 мар 2015 16:51, Веселина Йорданова
64
Трима скиори загинаха под лавина в Разлог
Снимка: архив, БулФото

Трима български скиори са загинали под лавина в района на хижа "Яворов", съобщи Радко Божинов, секретар на туристическо дружество "Пирин" в Разлог, което стопанисва хижата, пред БТА.

Инцидентът е станал днес около 14.00 часа. Сигналът за случилото се е получен около 14:45 часа на тел.112. По първоначални данни група от около 17 души е била настанена в хижата, като тримата пострадали са карали ски в район, който не е пригоден за такава цел, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Лавината е затрупала тримата мъже на възраст 29 години, 34 години и 38 години, всички от София, вследствие на което те са починали. Към момента към мястото на инцидента пътуват аварийно-спасителни екипи.

Скиорите са се спускали по улея под връх "Безименен", който се намира срещу хижата, когато е тръгнала и лавината.

Преди още планинските спасители да достигнат до мястото на инцидента, останалите скиори от групата на затрупаните успели да ги извадят от снега, но те били загинали, разказа Божинов.

Той самият е предупреждавал младите хора, които били отседнали от няколко дни в хижа "Яворов", да не се спускат, защото лавинната опасност след падналите снеговалежи е много висока, но те не го послушали.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев е бил осведомен веднага за инцидента и с неговото съдействие от близкия скицентър "Кулиното" е разрешено да бъдат предоставени за нуждите на спасителните екипи два ратрака - машини за обработка на сняг, с които те да се придвижват.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров съобщи, че са изпратени три шейни на Планинската спасителна служба, които да свалят откритите тела на тримата в града.

"За голямо съжаление те са загинали. За съжаление тези млади хора сами предизвикаха своята съдба въпреки всички препоръки”, подчерта Григоров пред "Фокус".

Той поясни, че става дума за близо 2 метра сняг и хиляди тонове са паднали върху туристите.

По думите му отново ставаме свидетели на неразумно каране по ски пистите и несъобразяване с указанията и с метеорологичните условия, което поставя на сериозно изпитание и живота на планинските спасители.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: загинали гърци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
До до Мартин коментар35Прав си! Но да обвиняваш бедстващите (умиращи), че застрашават живота на спасителите си е малко прекалено. Спасителите сами носят отговорност за собствените си животи и сами решават дали да тръгнат. Самата награда е спасения живот и си заслужава риска.
36
1
 
3
 
! Отговори
бубс преди 9 години
А, да, щях да кажа че доста съм обикалял - цяла Рила, Витоша Лозен и Плана съм ги обикалял, повечето пъти сам. Но винаги имам едно на ум и никога не се надценявам - да се откажеш от даден маршрут не е признат на страхливост, а мъдрост!Само който не е ходил по планините може да говори с насмешка и да казва че било нищо работа да се скиташ по планините
35
0
 
3
 
! Отговори
бубс преди 9 години
По темата има един страхотен български филм - "Лавина".Там група опитни алпинисти решават да направят един зимен преход, въпреки че най-опитния планинар от групата отказва да ходи и им казва че е лудост при това врема.Въпреки това, другите се правят на мъже - "няколко снежинки ли ще ни спрат?". Накрая повечето умират от лавина. Оцелелите после се побърват психически.С планината шега не бива, но само който си е патил знае силата й!
34
0
 
5
 
! Отговори
до Мартин коментар35 преди 9 години
Напротив, не им е това работата на повечето от спасителите и не им се заплаща. Голяма част от тях са доброволци, спасяващи човешки животи безвъзмездно. Иначе жалко за момчетата...
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лек им сняг на покойниците. Много жалко е, че са умрели, защото сега няма кой да поеме разходите на Планинската Спасителна Служба по спасяването им, заради убеждението им, че са по-велики от планината.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за младите хора! Отново и отново трябва да се замислим за последиците от безразсъдството и от това, че не се вслушваме в съветите на по-опитните. Съболезнования на близките им!
31
0
 
3
 
! Отговори
До 34-нескиор преди 9 години
До НеСкиорОбиждайки ме показваш единствено колко си ***, а гледайки коментара ти съм сигурен че си един дебел, може би грозен, застоял *** тип бай ***! Колкото и да си псуваш няма да ме засегнеш, защото такива жалки типчета като теб ме карат да показвам на децата си какви не трябва да бъдат! Стой си пред компютъра, тлъстей и бълвай помия защото явно само това ти се отдава...
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега да им направят кръстовете от ски
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мартин. Видяхме ги колко живяха, не ме разбирай погрешно, не искам да злорадствам, но с трици не се ловят маймуни..... Имма достатачно литература матеряли в нета как се пави и какво оборудване трябва да имаш и тогава да се предприеме такова "щуро" приключение
28
1
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Господи, колко тъпота има по тия коментари :D ! Вие не сте хора, хахаха , вие сте няк'ви интернет мъдреци, фейсбук съдници хахахахах със клавиатура, интернет и безконечна мъдрост ще оправите света. Жалки човечета с малки сърца и закърнели умове :D
27
6
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
"...което поставя на сериозно изпитание живота на планинските спасители." Много *** коментар! На спасителите това им е работата, а и от лавина още никой не са спасили! Колкото до всички душевни инвалиди, които имат нещо против загиналите и начина,по който са си отишли .
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алкохола какво ли не прави
25
5
 
10
 
! Отговори
ico kanadeca преди 9 години
Za sagalenie vsichki ymnici ,koito samo kritikyvat gorkite mladi hora ne sa si mradnali gazovete ot laptopovete sigyrno s chasove ,koeto vodi do nezdravoslovni i ymopomracheni lichnosti.E Boiko Borisov Vi go kaza v predniat si mandat.MATERIALA NE GO BIVA,
24
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алкохола не прощава
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В другия живот дано се вслушват в това, което им казват другите.Мир на праха им!
22
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
жалко за мачовците, нямали са шанс да им дойде вторият акъл.
21
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поредните "софийски" адреналинаджии
20
31
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съболезнования на близките! Гледайки коментарчета тук на доста "стоящи мирно" застоели типчета съм сигурен че момчетата са били много по свежи от тези "остроумни" коментатори. Направете поне едно спускане на подобно място и тогава давайте оценки! Момчетата са поели риска за разлика от много от вас, които никога няма да го направите под каквато и да била форма.
19
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да би мирно седяло - не би чудо видяло !Амин
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А они не там!