2 лв. за руло хартия в дом за деца? Няма драма, отсече държавата

Нямало злоупотреби в центъра за настаняване във Велинград
Обновена: 10 мар 2015 13:06 | 10 мар 2015 12:40,
41
2 лв. за руло хартия в дом за деца? Няма драма, отсече държавата
Снимка: архив Impact Press Group

В центъра за настаняване на деца във Велинград, който се прочу с това, че купува руло тоалетна хартия за 2 лева, няма злоупотреби. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Пред bTV тя обяви, че проверка е доказала, че става дума за пакет, а не единичен брой от консумативите.

Миналата седмица репортаж изнесе стряскаща информация. Беше показан документ с цените на разходите, които прави домът за настаняване от семеен тип. Според данните, освен по 2 лева за руло хартия, домът е платил 3 500 лева на общинската болница, за да си осигури спокойствие, че ако има нужда, лекарите ще пратят линейки. Похарчени са и 12 000 лева за дрехи на 14-те деца в центъра.

Нарушенията добиха публичност след сигнал на три жени – две настоящи служителки в дома и една бивша. Центърът във Велинград се финансира с европейски средства.

Според зам.-министър Русинова обаче злоупотреба с европари няма. Тя обясни, че показаната от bTV таблица с цените всъщност е прогнозен бюджет, който се доуточнява след като договорът се сключи.

"2 лева за руло хартия категорично не са цените, посочени във фактурите. Това са цени на пакети, а не на брой. Това е прогнозен бюджет, одобрен заедно с проекта", обясни Русинова. Тя разказа, че проверка на социално министерство по сигнала, е установила това по наличните фактури.

От bTV обаче контрираха като показаха таблицата, заглавието на която показва, че става дума за направени разходи.

Русинова обясни и че проектът е на стойност 330 000 лева, а от тях до момента е платено авансово сума от 60 000 лева. Освен това заради открити все пак нарушения около 30% от разходите, които са претендирани за междинно плащане, няма да бъдат признати от държавата.

С дрехите на децата също нямало злоупотреби според социалното министерство. Причината е, че персоналът се опитвал да подсигури подрастващите с всичко, което ще им е необходимо при напускане на институцията.

"Един недобре работещ общински екип в този дом превърна цялата тема в броене на тоалетна хартия и ароматизатори, а съвсем изместваме темата за грижата на децата", обясни още зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Zlatev преди 9 години
Гледaх репортaжa дететло сигурно си е вaобрaзило че е глaдно и му се яде джоб.Господ гледa крaдци нa детско щaстие.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено ,че няма драма .Вие не знаете ли че в държавата ни всичко е о.к ,защото е пей сърце .Няма драма, защото няма закони и т.н и т.нГледах по телевизията онази от някаква агенция за защита как нападаше служителките и психоложката на дома ,защото не били я потърсили .Ами щом не са те потърсили ,означава че въобще нямат и представа за теб , а ямат представа за теб ,защото не си се представила т.е въобще не си поситила този дом т.е ТИ не си си вършила работата
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази е от ДПС
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калинки, калинки и крадци!Това са новите назначенци на греб
30
0
 
14
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Не ви ли е срам на гърба на болни и изоставени деца да забогатявате? Нямате ли съвест и морал?Та това могат да бъдат вашите дечица.
29
0
 
8
 
! Отговори
Ред Арми преди 9 години
Няма драма, няма злоупотреби...Това отсече държавата. Това установи проверката. Как да има драма, как да бъдат открити злоупотреби като поръчката се дава на близка до управляващите фирма от назначения на управляващите.Те тази тоалетна хартия я вземат за децата, защото в нея са втъкани златни нишки, за по голямо удобство на текоито я използват. Не ви ли е срам да си правите далаверите на гърба на болни деца....НЕЩАСТНИЦИ
28
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Де ще има...драма.Впили са се като...пиявици и смучат народна кръв.Краде се от всякъде и от всичко,защото няма никакъв контрол на всички нива.Тук трябва да играе тоягата сега и немедлено.Както казва народът - кучето скача според тоягата.Бой по главата на наглите ***,заръфали жива човешка плът.Народът да се самоорганизира по места и да раздава сам правосъдие.Наглите чиновници трябва да бъдат...пометени.
27
1
 
5
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До MessiАз като ви казвам че някой прави пари на наш гъб вие не вярвате. Веднага да се самосезира прокуратурата и да излезе със становище пред хората. Да има осъдени с реални присъди за грабеж на хиляди левове и присвояване на държавни средства. Може да се заведе дело за измама с цел облагодетелстване., към въпросната фирма. А зад въпросната фирма стои човек - шеф на фирмата който иска да изкара пари за свои лични нужди (евтини мацки по кръчмите, салфетки по чалга баровете и т.н.)
26
1
 
15
 
! Отговори
Messi преди 9 години
12000лв. за дрехи на 14 деца = 857лв. !!!!Аз за моето дете не съм изхарчил толкова за дрехи и обувки за няколко години!
25
1
 
22
 
! Отговори
Един от народа преди 9 години
Тая министърка хептен за балъци ни лови.Тия са гледали тавана и са писали проект. Прогнозирали са 2 лв. за руло хартия и ред други глупости са сътворили и в крайна сметка са представили фактури за закупена стока на прогнозните цени.Нека сметната палата да се развърти и да си свърши работата.Крадците в кауша и тогава ще се оправи тая държава.
24
1
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Кажи че това е пазарна икономика
23
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
triabva da se razsledva tazi g-ja Rusinova,zashtoto moje da se okaje i tia v igrata. sashto da se napravi proverka na lekarski i zabolakarski uslugi. tam pak kakvi iznenadi shte padat-niamate si na ideiata.moje da se okaje she za 1 izvaden zab e plateno400-500lv. a dali e bil za vadene e drug vapros.kuche vlachi kasket!
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се погледне от къде са закупени тези неща, на кога са фирмите по роднинска / приятелска линия и ще се разбера всичко. Разбира се ако се направи това, ще се стигне я до някои депутат я до някои министър, а бе въобще загуба на време, те онези са недосегаеми, няма смисъл цялото упражнение.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Povecheto firmi sa na hora blizki do darjavnite slujiteli. Korupcionni demagozi !
20
2
 
23
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
Как да няма нарушения???? 2 лева за руло тоалетна хартия???? Кой ги плаща тия пари на тия фирми бре? Ми да си отворя и аз дистрибуторска фирма и да им доставям. Даже оферта ще им направя - 1,90 лв. бройката, няма да е 2 лева. Щом няма нарушения, нека и ние някой лев да изкараме. Да ама едва ли на мен ще ми го платят по толкова, нищо че го давам по евтино.... да се провери коя е фирмата и на кого е. Очевидно има нарушения. Някой си пълни джоба с държавни (от нашите данъци) пари.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДиманTochno taka!
18
1
 
30
 
! Отговори
Х преди 9 години
Време е тези хрантутници в народното събрание да приемат закон-оставяш си детето на държавата плащаш издръжката му.Всеки трябва да си плаща за това което е надробил.Тогава ще има по-вече пари за майчински.Държавата трябва да подпомага тези които си гледат децата а не тези които ги изоставят. Тогава да видим кой ще си изостави детето.
17
1
 
45
 
! Отговори
Диман преди 9 години
Тази зам.министър трябва да бъде изхвърлена на момента от министерството, заради начина по който защитава разходите, а тези които са били отговорни за тях - директно в затвора!!!Стига сме покривали разни крадливи маймуни! От тях България постоянно затъва!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi koito se bori za nacionalizacia toi e marzeliv kradec/ Vsichko darjavno nemojesh da mu hvanesh smetkata Darjavata krade ot darjavni pari. Danachnite izcejdat malkia i sreden biznes za da naznachavat svoi hora na darjavni slujbi.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZAKONNI KRAJBI OT DARJAVATA !! BOG DA NAKAJE VSICHKI DARJAVNICI !