Какво преживя една родилка, за да живее

Жената е изтеглена в "Кугър" с лебедка заради двуметровите преспи
Обновена: 10 мар 2015 22:15 | 10 мар 2015 22:13,
30
Какво преживя една родилка, за да живее
Акцията с вертолета по спасяване на родилката в Кърджалийско. Снимка: Dnes.bg

Вертолети "Кугър" се включиха в спасителната операция в Кърджалийско. Един хеликоптер от авиобаза Крумово оказа първа помощ на пострадали от снежното бедствие в Южна България, а друг излетя за района на Кърджали на хуманитарна мисия. Два екипа на бърза помощ очакваха бедстващите на авиобазата.

Хеликоптерът излита от авиобазата в Крумово в 13,32.

40 минути по-късно започва да извършва сложната спасителна операция в Кърджали. На земята има дълбок сняг и машината не може да кацне. Тогава спасителите решават да изтеглят родилката във въздуха. Няколко минути по-късно тя вече е на борда.

„Отидох с нея, поговорихме какво ще правим, казах й, че ще има какво да разправя на това детенце, притеснително й беше, защото беше вързана с лебедка”, разказа пред Dnes.bg спасителят Димитър Стоянов.

Хеликоптерът с 10 души на борда, сред които двама медици и четирима спасители се върна на авиобаза Крумово минути след 17.00 часа. На борда се намираше 36-годишна родилка от кърджалийското село Горно Прахово, чийто термин е днес. Тя очаква да роди второ момче.

„Вкъщи бях и нямаме ток, пътят ни е затворен и много се уплаших”, разказа пред Dnes.bg Вилдане.

Онкоболна жена в тежко състояние отказала да бъде транспортирана с хеликоптер. Трима диабетици са били снабдени с медикаменти.

„Посетихме четирима човека – трима имаха нужда от инсулин и бяха в стабилно състояние, една онкоболна жена отказа да се качи на хеликоптера”, разказа д-р Диана Станева от ВМА-София.

По-късно втори хеликоптер излетя от авиобаза Крумово на хуманитарна мисия за доставка на хранителни продукти и медикаменти, а трети хеликоптер замина на нова спасителна мисия.

„Всичко е в снежна покривка около 2 метра и единственият начин да се спусне човек и доктор е с хеликоптер и лебедка”, твърди командирът на екипа Димитър Бабачев.

В Кърджали заради несправяне със ситуацията беше уволнен директорът на областно пътно управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази родилка май дори е нямала контракции, защо тогава са я взели още вчера? А и като си знае термина и като са гледали новините за очакваните обилни снеговалежи, защо не са я откарали 3-4 дни по-рано в болницата. Аз съм раждала жена и ми е ясна цялата ситуация, ако има контракции да я вземат с хеликоптер, но иначе си е чиста загуба на време, място и пари. Можеха за това време и на нейно място да снабдят с храна и вода толкова много нуждаещи се хора.
13
21
 
7
 
! Отговори
отец йоан преди 9 години
аз с9ъм свещтеник от пловдивската епархия.щте ви кажа истината защто има наводнения и снеговалежи.господ наказва българия заради грешните политици от герб който са милионери а народа е безработен и гладува.бойко е престъпник и милионер а плевнелиев е олигарх и милионер.тази прлестъпна пастмина докато е на власт народа щте страда от наводнения и снеговалежи защттото господ вижда всичко и и е сърдит на политиците затова има и щте има потопи.-амин на грешните политици заради който страда българия..
12
3
 
7
 
! Отговори
дo: 20 преди 9 години
ненормалник , живееш в българия а говориш за анадола , каква цел имаш въобще?
11
17
 
5
 
! Отговори
aha преди 9 години
e kakvo tolkova e prejivqla? edno letene,ako i doma si beshe sedqla,pak shteshe da si rodi,ne i e za purvi put.Maika i i baba i vse v bolnici sa rajdali sigurno.
10
1
 
11
 
! Отговори
до пишматурчина преди 9 години
А можеш ли са се определиш от кой пол си
9
7
 
34
 
! Отговори
до 13 - турчин преди 9 години
Те първо да си оправят Анадола, където градовете изглеждат като *** гета, да се разберат с 25 милиона кюрди, които не си броят децата от женски пол, да спрат ислямизацията, след като им разбиха армия и полиция, а после да дават ъкъл. И да признаят и се извинят за геноцида на арменци, българи, сирийци, гърци и на цялата християнска общност.Интересно те ли са модерната държава, културна и образована?
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да питам ? Що на въртолетите им вкат кугър , така по демокраДично ли е?!!!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До iliev.pkiliev Селянино нещастен карай си колелото из село и не се занимавай с неща който не разбира празната ти глава !
6
23
 
30
 
! Отговори
Юсуф преди 9 години
Аууу..браво...Кугър....УРА- Фатмето е спасена..родил се Асан..Дааааа..така,така- елита теябва да се спасява..бъдещето на турските територии..Какво? Леля Иванка,щяла да умре от глад,от студ? Ай,бегай,бе! Ти не знаеш ли,че вие българите ,само ще бачкате,да купувате Кугар,да спасявате Асан,Фатме,мюмюн,байран,Чучан..сега,като спасявате новоизлюпилия се Асан,бъдещ поддръжник и коляч на вас българите,трябва да се фукаме,как ги спасяваме по телевизиите! Български деца,старци- аа,не..САЩ и Англия ?!А?
5
7
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
до 7Това са същите Кугъри дето предния мандат Герб ги купиха и някой беше "пропуснал" да отчете че са направени изключително за горещи пустини... пак някой си играе с огъня.
4
8
 
44
 
! Отговори
д преди 9 години
Когато полетът на един хеликоптер е събитие, достойно за новина, значи говорим за бананова република.
3
3
 
9
 
! Отговори
GM преди 9 години
bravo na bg mirnia minister! krepki pozdravi i sardechna blagodarnost! :)bravo na bg piloti s smeli sarca! :)
2
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Норвегия как ли раждат по селцата им като снега там е 5 пъти повече ? Тука сме бананова република още ринат снега с техника от бай Тошо . Ама нали трябва да има пари за крадене няма да се харчим сега за глупости я ....
1
23
 
14
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Бойко Тиквата нали беше казал, че с вертолети(вместо линейки) щели да ни извозват до областните болници. На тоя 5 пари не струва думата, колкото почна 2011 да прави жп-то София- Видин!