Апаратура, та дрънка! С подмазване към прогрес в "Пирогов"

Ще е така, докато даваме повече за добитък, отколкото за пациенти
Обновена: 13 мар 2015 10:17 | 13 мар 2015 10:06,
22
Апаратура, та дрънка! С подмазване към прогрес в "Пирогов"
Снимка: архив Булфото

Амортизиралата апаратура в "Пирогов" застрашава ежедневно живота на пациентите, тъй като има опасност тя да спре. Това призна пред bTV директорът на болничното заведение проф. Стоян Миланов.

Проф. Миланов каза още, че в "Пирогов" работят около 560 лекари, които са се квалифицирали на Запад и имат умения и знания да работят с модерна техника. Такава обаче тук няма.

Шефът на болницата коментира още, че проблемът с уредите е "замитан под масата" с години и още от студенти лекарите знаят къде са олющени някои от уредите. Апаратурата се сменяла само след "подмазване" на министрите, като причината за това е липса на ясен механизъм.

По сметките на проф. Миланов на болницата са нужни общо 30 млн. лв. - 10 млн. за преоборудване и 20 млн. за покриване на дълговете. Нужно е и да се признае специфичността на "Пирогов".

"При сегашната ситуация всичко е на мускули. Болницата продължава да функционира благодарение на труда на специалистите. Необходима е подмяна на техниката, има клиники и отделения, които не са ремонтирани повече от 30 години", обясни Миланов и призна, че неговата оставка е била ход за привличане на внимание към проблема.

Въпреки всичко светлина в тунела има: министерството е поело ангажимент към "Пирогов", а на министър Петър Москов проблемът му е близък, защото самият той е започнал кариерата си там.

"Подпомагането на лечебното заведение не може да е еднократен процес", настоя още Миланов.

Шефът на "Пирогов" постави въпроса за отнемане на лицензи на болници, с усложненията на чиито пациенти трябва да се справят. Една от тях, уж реномирана болница, с подпис на мастит професор, им прехвърлила случай на остър перитонит, който трябва да се оперира до 1 час.

Друга "бутикова травматологична болница със златни кранчета" близо до "Пирогов" им препратила пациент с усложнение при смяна на ставата. Той обясни, че резултатът от лечението остава при тях, но коства много усилия и амортизира апаратурата.

Попитан докога положението в "Пирогов" ще е такова, той беше лаконичен: "Докато субсидията за глава добитък в България е по-голяма от тази за грижата за спешните пациенти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова пък във ВМА гладят бръчки за чудо и приказ.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ще е така, докато" крадете
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе то и във Военна болница няма пари , ама се видя къде са отивали. Няма контрол,затова е така!
12
1
 
7
 
! Отговори
Санитаря Пешо преди 9 години
Миланов сам стигна до това положение! С първата дама на болницата, неговата възлюбена, съсипаха всичко! Изгониха най-добрите лекари, заради лични отмъщения и сега го закъсаха. Назначи си приятели за началници и до там. За две години 20 милиона задължения, няма такова чудо, а министърът ходи да го успокоява. След 2 години още 20 милиона и пак го упокоявайте.
11
0
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Въобще не му съчувствам на Миланов. Докато бях IT там. Се нагледах на корупция и раздуване на сметки в 100 кратен размер. Крадът а се стискат за най малките консумативи(за справка болт за U3 лайсна 15 лева, самата лайсна 120 лева и тн...). Горките лекари и сестри там чудеса трябва да правят за да си свършат работата и накрая си го искарват на пациентите (не че и те не са корупмирани де), управлява се все едно са там за седмица. Цялото мислене е след мен и потоп.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
v bialite strani bolnizite za dabityka sa po-chisti i po-dobre oborudvani.
9
1
 
0
 
! Отговори
para bio преди 9 години
ne smesvai kitkite i fitkite.iskash zdrave, plastai.bez pari - bio.:-) chakai malko 100 godini, 200 godini:-)
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски, Сидеров и Станишев докараха здравеопазването на тоя хал.
7
0
 
16
 
! Отговори
t-t преди 9 години
спомням си преди години дядо ми каза, " пирогов е в трагично състояние- материалната база, докато додойдат линейките...., но пък тия хора дето работят там, от мъртвите могат да те върнат" специалисти има, но нова и поддържана база няма.. и заплати за тия хора също не няма, и е срам!
6
0
 
26
 
! Отговори
Ужаст! преди 9 години
"...Ще е така, докато даваме повече за ***, отколкото за пациенти..."А колко пари се дават на тютюнопроизводителите??? Нали уж забраниха пушенето в заведенията, за да е по-здрав народът??? Защо парите за тютюн не се дадат за техника в Пирогов??? Със сигурност ще има по-голяма полза от тях!!!
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е да се дават пари за частните хеликоптери на Бистришките Тигри
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли кой да ремонтира тая къща на ужаси наречена Пирогов? Там всичко ще рухне всеки един момент, все едно си в Бангладеш. *** мизерията и мръсотията!
3
1
 
38
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Държавата даде пари за стадиона на Лудогорец,който иначе се води частен...Мизерни доходи ,колкото за 1 хляб на ден и зрелища по стадионите...Това е старото римско правило...Хляб и зрелища...Докато на болниците се гледа като на търговски фирми с печалби и загуби,оправия няма да има.Болниците имат социално значение и трябва да се гледа на колко хора е върната работоспособността,за да произвеждат продукт...Пари ИМА ,но се разпределят лошо,на наши и ваши,безпринципно...Системата е" болна"...
2
0
 
7
 
! Отговори
До BG преди 9 години
Заболя ме главата само докато прочета бозата, която си написал на латиница с правописни грешки. Ако бях лекар - направо щях да те изритам ... кой знае как си се държал.
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ще е докато се дават над 1,5 милиарда лева годишно, за нищоправещи младопенсиониращи се рушветчии,неудачници и некадърници,и над 4,5 милиарда лева годишно за едни други, по-зле и от първите берящи индивиди. Като тези суми са само преки разходи, без стойността на щетите причинени от престъпното им действие и бездействие.