Вежди Рашидов се дърпа, не ще да е академик

Благодаря ви за оценката, оставам с преклонение, пише той до БАН
13 мар 2015 21:03, Красимир Ангелов
27
Вежди Рашидов се дърпа, не ще да е академик
Снимка: Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви категорично, че няма да подава документи за академик и помоли името му да не бъде коментирано в контекста на каквито и да е звания и титли, стана ясно от негово писмо, изпратено до председателя на БАН академик Стефан Воденичаров.

В позицията си Рашидов отправя благодарност към акад. Стефан Воденичаров, както към акад. Светлин Русев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Антон Дончев и акад. Людмил Стайков за номинирането му за академик на Българската академия на науките, което е станало на 19 януари 2015 г. 

Още по темата
"Разбира се, този акт събуди в мен задоволство от това, че съм забелязан. Едновременно с това събуди и размисъл и сериозен анализ за това къде се намирам и каква е ситуацията. Лично аз смятам, че подобен род звания и титли би трябвало да се дават не за прослужени години и юбилеи, а за заслуги към българската наука, култура, изкуство, без значение от възрастта“, пише в писмото си Рашидов и продължава:

"Единственият фактор е приносът както на учените, така и на таланта на хората в културата. А за всичко това всеки един от нас има своята творческа биография. Така че по този повод искам да Ви уведомя, че днес аз няма да подам необходимите документи за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата ми за академик и искрено желая името ми да не се коментира по никакъв повод относно каквито и да е звания и титли.

Нека да е ясно на всички – аз няма да се кандидатирам за академик. А за оценката – искрено Ви благодаря. Оставам с преклонение, респект и уважение към българската наука, изкуство и култура”, се посочва още в писмото, цитирано от пресцентъра на културното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ЯЗЪК. ЕДИН АКАДЕМИК ПО - МАЛКО. МОЛИМ , "НЕ НИ ЛИШАВАЙТЕ ОТ НЕГОВОТО ПРИСЪСТВИЕ В БАН"ЖАЛКО И ЗА ТАЗИ, ДЕТО СПИ С НЕГО.
17
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
при толкова академици и професори българия трябва да е на първо място в светапо постижения а то не е така така че тези титли трябва да отпаднат вече в нашия животи всеки да се занимава с това което може най добре
16
3
 
2
 
! Отговори
Псевдо преди 9 години
Псевдо наука-псевдо академици. Едва ли ако го направят нивото на БАН може да падне още?
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми та освен да раздават титли не могат друго.добре ги беше награбил Дянков ами нали сме си глупави.........тръгнахме да ги защитаваме....защо
14
4
 
6
 
! Отговори
Гарван преди 9 години
Веждито е тарикат и знае ,какво прави...признавам му го .Мисли преди да действа
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е академик да не пада от небето , защитава се !Той се дърпал , а те му я бутат титлата в джоба !
12
3
 
5
 
! Отговори
dp преди 9 години
Ми той с повече акъл от тия дето са го предложили, не иска да става за смях човекът.Не го знам кой е и какъв е но видимо разбира за какво става дума.Коментарите за това как БАН било безполезна и т.н. са жалки. Познавам не малко хора работещитам; може да не са светила на световната наука, не може и да се очаква това.Но докато са там има кой да бъде попитан за неща, които другите не знаят - рядкотрябва но ако/ като потрябва...Добре е да ги има, а и не струват особено скъпо.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мноо интересно тоя пие и вода
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
академик-де.статор. за това да
9
3
 
9
 
! Отговори
За съжаление, преди 9 години
БАН отдавна вече стана за смях.Не е място за реализиране на научни изследвания, а хранилка за цели фамилии, от които някой дядо, свако или бако е успял да стане професор през "кьоравите времена" /в първите години след 1947 г., когато е закрита дотогавашната академия и на нейно място е създадена сегашната казионна организация с учени - "наши хора" с партийни книжки/.И не ми пишете, че хора от БАН са патентовали лекарства и т.н. - това можеха да направят и ако преподаваха в някой университет.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BOKLUZI I PROSTAZI--FEODALNI STARZI.AKO E VIARNIO CE I TOZI ALKOHOLIK SHTE STAVA AKADEMIK----
7
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
a toi piel voda be tva vqrno li e
6
5
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
всички академици биха се обърнали в гробовете си !!!! а тези живите биха си легнали според мен направо ако този стане академик! отчайващо е по какъв начин ги награждават в днешно време тия балъци управляващите! а едно време какво е било! а този даже и академик вежди....!!!! хах
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може така, Илия Павлов вече го удостои с най-високото звание- главен Мултак на Републиката. Званието "академик" е равносилно на понижение.
4
2
 
5
 
! Отговори
681 преди 9 години
Споко бе, твоето име ще се мъдри до тези на -Пенчо Славейков, Пантелей Зарев, Марин Дринов, Любомир Милетич, Асен Златаров, Константин Иречек, Йоаким Груев ,Добри Войников ,Христо г Данов, Дечко Узунов ,Иван Вазов ,Тодор Бурмов ........
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво направил, като се е отказал, защото в противен случай щеше да е много смешно- до вчера мултак, от утре академик.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не го понижавайте бре, той си е Мултак номер 1 на Републиката !
1
3
 
19
 
! Отговори
браво преди 9 години
чест му прави. Преценил е, че административните длъжности приноси в науката не правят.