Деляхме хляба с комшиите, разказва кметът на Свободиново

Репортаж от Родопите: "Толкова дълбок сняг никой не очакваше"
Обновена: 14 мар 2015 20:51 | 14 мар 2015 20:51, Елка Василева
62
Деляхме хляба с комшиите, разказва кметът на Свободиново
Снимка: Bulgaria On Air

От седмица Южна България е в снежен капан. Над 60 хиляди домакинства са без ток.

Най-тежко е положението в Кърджалийско, съобщава кореспондентът на Bulgaria On Air от Пловдив Илиян Велков.

Бедстват населени места в община Ардино и община Крумовград.

Има много съборени постройки, други са затрупани.

Хората са били принудени в продължение на дни да си пробиват път през преспите, за да достигнат до магазин.

Само в района на Ардино има около 80 паднали стълба, които трябва да се възстановят. Нивото на водните басейни се следи денонощно.

Екипите на пожарната в Смолян осигуряват храна и медикаменти с високопроходима техника и подпомагат звената за медицинска помощ. До кърджалийското село Свободиново обаче се стига все още само пеш.

„Не бяхме приготвени за зимния период, но въпреки всичко, всичко беше нормално. Толкова дълбок сняг никой не очакваше”, казва Семра Шабан – кмет на село Свободиново.

В селото хранителните магазини са празни, но хората се грижат съседите да не умрат от глад, като споделят хляба и храната с тях.

„Помежду си с комшиите си го разпределяхме, колкото си имахме и никой не е останал гладен”, разказва Семра Шабан.

Хеликоптер със спасители и медици на борда и днес доставяше медикаменти и хранителни продукти в труднодостъпните райони.

„Постъпват и други данни за лица, които нямат връзка с близките си, но правим всичко необходимо след час-два да осъществяват връзка с тях, за да нямат притеснение”, казва директорът на МВР-Кърджали Венцислав Момчилов.

60 хиляди домакинства в страната все още са без ток. Половина от тях са в района на Кърджали.

"Първо трябва да се нарежат дърветата. Правим всичко възможно да доставим агрегати", казва Петър Костадинов - говорител на EVN.

Подновено е почистването в община Лъки заради новия сняг на 14 март 2015, съобщава БТА. Кметът на общината Веселин Симеонов съобщи, че новата снежна покривка е над 15 см.

Гледайте видеото и чуйте разказите на хората от Родопите на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедствие наистина но никъде не видях какво направиха за хората си ДПС и дъртия и изфирясал козел Местан. Къди сте партия на бъдещето на България и защо си изоставихте хората които държите в изолация и плашите за да гласуват за вас? Продължавайте да им вервате.
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Павлова на съд в Европейския Съд за това че остави хората без храна под снега , не можа да се справи с Министерския пост
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Павлова убийца - ОСТАВКА
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***......,още ли пишете политически украсено?!?!?Ммама му стара, язък че съм българин,понякога ме лови яд като ви слушам и чета!Ако искаме да постигнем нещо то трябва да стане когато сме ЗАЕДНО!И когато природата реши да ни накаже никой не може да и се противопостави.Всичко което правим трябва да правим мъдро ,с ум и за хората.Всичко друго е малоумие!
35
4
 
7
 
! Отговори
колио преди 9 години
Преди 89 година имаше ткзст те разполагаха с техника разчистваха пътища правеха селските водопроводи за своя смитка зимата когатохнямаше работа по полето просичаха около далекопроводите а промишленоста работеше кабелите се загряваха от високата консумация и не се обледяваха
34
0
 
19
 
! Отговори
Снегорин преди 9 години
Преживях подобно нещо преди няколко години в Балкана.Снегът беше много,магазините нямаше как да бъдат заредени,нямаше хляб ,жените които имаха брашно,месеха и носеха на комшиите си,мъжете бяха изринали пътеки и децата ходеха на училище.С общи усилия хората се справят с всичко.
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 37.Абсолюта истина е ,че при Бойко стават най-големите природни бедствия и най-тежките икономически кризи в света(и вселената разбира се). И ТОЙ с един замах и най-точно поправя последиците и води страната и народа към следващия катаклизъм и криза.Това при Орешарски беше фасулска работа-дребни бедствия и никаква криза,ни световна ни нашенска си.Защо ли тогава Борисов ревеше и чумосваше,а гражданите недоволстваха.Защото не беше ТОЙ да казва какво и как.Сега сме спокойни и постоянните беди и кризи не ще ни уплашат щом Бойко е начело и на всякъде.
32
11
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Аллах наказва избирателите на ДПС в Родопите!!! Нека им, заслужават си го, за да разберат и следващия път да гласуват умно!!!
31
2
 
7
 
! Отговори
младен преди 9 години
До ДубрутруИма запек в комуникацията му с Фашингнгтон - не саму изпратили инструкции какво да говори
30
7
 
2
 
! Отговори
турколюб преди 9 години
И ние делим ама камъните ненастроен сяра един да кйеца а друг самоубийство да гледач и да стърже с маламашка
29
1
 
17
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
БЕДСТВАЩИ БЪЛГАРИ,МОЛЕТЕ СЕ НА ГОСПОД ДА ДАДЕ ХУБАВО ВРЕМЕ ДА СЕ СТОПИ СНЕГА.САМО ТОВА ВИ ОСТАВА.ТЕЗИ ДЕТО ГИ ИЗБИРАТЕ ВЕЧЕ 25Г. СА НА ТОПЛО,НАХРАНЕНИ С КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ И ТЛЪСТИ БАНКОВИ СМЕТКИ.ВАС КУЧЕТА ВИ ЯЛИ.
28
4
 
13
 
! Отговори
Дубрутру преди 9 години
Президентина що не се е изходил още по въпроса?
27
30
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Родопски ***, защо не си признавате, че никога досега не сте виждали толкова тежка зима и толкова много сняг? Единствено благодарение на Бойко ще имате ток напролет. Ако не беше той с години щяхте да си стоите на свещи след това невиждано природно бедствие в условията на най-тежката икономическа криза в света.
26
8
 
16
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
От седмица Южна България е в снежен капан. Над 60 хиляди домакинства са без ток.А у софия си пият розе със френска салата.... немам комент
25
2
 
51
 
! Отговори
буря преди 9 години
Ето опровержение, че на ниво обикновен човек няма разделение в България. Християни мюсюлмани изживяват еднакви мъки, но взаимно си помагат в тези тежки дни. Жалко за всички политици, които искат да предизвикат изкуствено разделение.
24
3
 
31
 
! Отговори
Полският преди 9 години
Тази Шемра Шабан ,не знам на колко години е,но като я гледам,направо пращи от здраве.да е жива и здрава,малко са така изглеждаштите хора на днешният ден.
23
11
 
43
 
! Отговори
!!! преди 9 години
През зимата на 1978г. подобен сняг /стигаше до сайванта / в едно село на 1300 м. височина в Родопите,нямам спомен да е спирал тока или да не е бил проходим пътя.Моето обяснение за сегашната ситуация е по-скоро човешка безотговорност на най-високо ниво.Икономии във всичко,гонене на печалба ...и накрая тотална загуба.Потерпевшите да се сдружават и да завеждат дела...Има много свободни адвокати,ето им поле за действие...
22
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A ZASHTO NE KAZVAT ZA SLANINATA,KOIATO KRIAT OT SASEDITE I NNEIA LI SA SPODELIALI
21
25
 
8
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 години
Всяко зло за добро ! Тук ж района има баби дето за една баничка дават дупа.Оххх Котьо !
20
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pavlova da si sabira parcalite , aide 4ao