Летище "София" бележи ръст от 4,6% при пътниците за февруари

Скокът е при международните линии, спад има при вътрешните
15 мар 2015 11:44, Анисия Иванова
9
Летище "София" бележи ръст от 4,6% при пътниците за февруари
Снимка, архив Булфото

Летище "София" приключи най-краткия месец - февруари, с общо 270 622 обслужени пътници, което представлява увеличение от 4,6 процента спрямо същия период на миналата година, съобщиха от летището.

Пътниците по редовните международни линии отчитат стабилен ръст от 6,3 процента, като техният брой за месеца е 246 115 - с 14 588 повече от 2014 г. С 3 процента обаче е намалял броят на пътувалите по вътрешни линии. С близо 2000 по-малко през февруари са организираните туристи, превозвани със сезонни чартърни полети.

Положителна тенденция се наблюдава и при изпълнените полети до и от летище "София". През февруари броят на кацналите и излетели самолети е 3052, което е с 2,5 повече повече от миналата година.

Бизнес авиацията отбелязва ръст от 32 процента, докато товарните полети са намалели с 12 процента. Ръст от 5,6 процента на годишна база се наблюдава при превозите на товари и поща. Обемът на товарите през февруари 2015 г. на летище "София" е 1343 тона спрямо 1272 тона за същия месец на предходната година.

Въпреки по-малкия брой на карго полети, превозените с тях пратки отбелязват увеличение от 16 процента спрямо миналогодишния февруари, докато с пътническите полети по редовни линии товарните обеми са с 5 процента по-малко.

На 28 март влиза в сила лятното разписание на полетите на летище "София", което ще бъде допълнено с нови предложения. От началото на май 2015 г. швейцарската авиокомпания "Swiss International" възстановява своята редовна линия от Цюрих до София. Отново ще има директни полети до Южна Италия, като това лято "Mistral Air" ще лети освен до Катания, но и до Бари.

 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците идваха да си продадат имотите. файда нема.
6
1
 
6
 
! Отговори
уйо преди 7 години
Ще бележи ръст и ще продължава да бележи докато в тая държава остане само Борисов с пуделчетата си, а иначе може да гласува те усилено за Герб и Деформатори и темподобни партийки. Гласувайте роби а после терминал 2 летище София.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MLADEGTA IZLITA I NE SE ZAVRASHTA RADVAI SE GERB--PROKUDIHTE MLADEGTA.
4
2
 
3
 
! Отговори
0 преди 7 години
...skoro 6te ima samo terminal / ZAMINAVA6TI / !!!!!!....I VSE TAKA 240 ...NARODNI PREDSTAVITELI :))))
3
0
 
5
 
! Отговори
Варненец преди 7 години
А накъде се движи варненското летище?Докато търпят лудия директор,нищо добро не чака летище Варна!Кражби,източване и охолен живот за шефовете!Това ни докара концесията!Полетите са сведени до нула,защото тук са най високите такси!Горе-долу нещо като болната тема на Варна-трибуквието!!!
2
6
 
2
 
! Отговори
аа преди 7 години
a защо от полетите от Виена, Лондон и Франкфурт към България са супер претъпкани ....?
1
2
 
9
 
! Отговори
Тамбура преди 7 години
Народо се изнася, как няма да ви се увеличават пътниците!