КЗК одруса eMAG с глоба заради Канарите

Мъж се оплакал, че си купил бургия и се надявал на екскурзия
Обновена: 16 мар 2015 13:52 | 16 мар 2015 13:52, Бойчо Попов
35
КЗК одруса eMAG с глоба заради Канарите
Снимка: eMAG

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново налага глоба на румънската компания Dante International, която управлява електронния магазин eMAG. Този път става дума за имуществена санкция в размер на 137 887,44 лв. заради нелоялно привличане на клиенти при провеждането на рекламна кампания под надслов „Спечели екскурзия до Канарите”.

Сегашното производство е образувано по повод постъпили сигнал и жалба от потребители за недобросъвестни действия от страна на компанията. Организаторът обещава да даде на печелившия участник награда - екскурзия за двама до Канарите (остров Тенерифе).

Участието в играта, която е проведена през миналото лято - в периода 28.07-17.08.2014 г., е обвързано с покупка на минимална стойност от 100 лева от онлайн магазина eMAG. Комисията обаче установява, че стойността на наградата, която компанията обещава, надвишава значително цената на продавания продукт по приетите от КЗК критерии.

Ето защо с подобно поведение се увреждат интересите на конкурентите, поради което тези способи за привличане на клиенти са недопустими и се санкционират по Закона за защита на конкуренцията, твърдят от ведомството.

От Dante International засега не пожелаха да коментират пред Investor.bg в детайли решението за новата глоба, но заявиха, че ще имат становище, след като бъде анализирано цялостно решението на КЗК.

За какво конкретно става въпрос

Повод за производството са постъпили в комисията сигнал от потребителя П. И. и жалба от потребителя М. А.

В първия сигнал се посочва, че в телевизионната реклама на eMAG.bg се казва, че ако се закупи продукт от онлайн магазина, може да бъде спечелена екскурзия до Канарите. Ето защо след като си е закупил един брой бургия за сумата от 3 лева, разбира, че не може да участва в играта, тъй като покупката е следвало да възлиза на поне 100 (сто) лева. Това условие според сигналоподателя обаче не е било указано в самата реклама.

В подадената от М. А. жалба се твърди, че Dante International SA е нарушил разпоредби на чл. 36 от ЗЗК във връзка с провежданата от дружеството томбола на eMAG.bg. По-специално според жалбоподателя обещаваната награда в играта на дружеството е на стойност 6934,26 лева, която надвишава 15 пъти размера на минималната работна заплата в България.

Организаторът на кампанията предлага като награда почивка за двама на Канарските острови (Тенерифе), включваща двупосочни полети за двама човека (с включени всички такси): София – Тенерифе – София; 6 нощувки за двама човека при настаняване в двойна стая (с включена закуска и вечеря) в петзвезден хотел. В точка 5.2 от правилата е посочено, че общата стойност на наградата е 6934,26 лв., включваща стойност на наградата 5867,45 лв. (с ДДС) и сумата 1066,81 лв. Изрично се посочва, че от брутната стойност на наградата – 6934,26 лв., ще бъде удържан облагаемият данък, дължим в Румъния.

Механизмът на кампанията предвижда за участие да бъде включена всяка поръчка и съответно покупка за 100 (сто) лева или повече в посочения период. Предвижда се всеки участник да бъде регистриран за тегленето на печелившия толкова пъти, колкото поръчки над 100 лв. е направил от еMAG. Предвидено е участници, които са направили покупки за 200 или повече лева, но в една поръчка, да бъдат изтеглени само въз основа на тази поръчка.

Становището на еMAG

В становището си по образуваното производство дружеството поддържа тезата, че не е извършило нарушение, което може да бъде квалифицирано като нелоялна конкуренция.

Компанията твърди, че за целия период на кампанията не е продала нито един брой бургия на стойност 3 лв., като такъв артикул въобще не се е предлагал на сайта. Това поставяло под въпрос и верността на претендираната „заблуда“ от страна на сигналоподателя.

Компанията счита, че рекламите са ограничени послания по време и място и целят да съобщят на потребителите само най-важната информация, а предоставянето на пълна и изчерпателна информация в рекламното съобщение било обективно невъзможно и по тази причина не се и практикувало.

Според Dante рекламата може само да укаже на потребителите къде биха могли да се запознаят подробно с конкретните условия по отправянето предложение. В конкретния случай в стихотворна форма компанията съобщавала на потребителите, че предлага възможност за участие в томбола с награда екскурзия до Канарските острови и наличие на отстъпки от редица продукти. Според дружеството всяко едно от тези пет рекламни съобщения до потребителите съдържа най-важната информация, а именно да съобщи на потребителите, че такива продукти/услуги се предоставят от рекламодателя. Според компанията липсата на информация в рекламата за минималната сума на покупка за участие в томболата за екскурзия до Канарите не е заблуждаващо и подвеждащо за потребителя.

Що се отнася до твърдението за нелоялно привличане на клиенти, от компанията смятат, че не са целели да увредят конкурентите си, нито да нарушат конкуренцията на съответния пазар. Преди старта на кампанията от Dante са поискали информация от туристическата агенция за цената на екскурзията в предлаганите периоди. Туроператорът обаче не е успял да даде крайна точна цена преди фиксирането на точните дати, поради което е посочила ориентировъчна максимална цена от 5867,45 лв., която няма да бъде прехвърлена.

Румънската компания твърди, че погрешно е приела, че предложената цена е с включен ДДС, както и че максималният праг на наградата се преценява съобразно стойността без ДДС, която в конкретния случай би била 4693,96 лв. (под максимално определения праг от 5100 лв.). Според Dante причина за това е обстоятелството, че оперира дистанционно от Румъния, няма голям опит на българския пазар и подготвени кадри, поради което някои нюанси във връзка с предлагането на награди са убегнали на маркетинговия отдел на дружеството.

Oсвен това според ответника наличието на малка разлика над допустимия максимален праг едва ли би повлияла на потребителското поведение и би накарала един потребител да предпочете Dante пред неговите конкуренти.

Предишните глоби

Това не е първата глоба, която КЗК налага на компанията. В края на 2014 г. ведомството наложи две имуществени санкции срещу eMAG на обща стойност малко над 750 хил. лева. Компанията бе наказана заради нелоялна конкуренция с посланията за „Черния петък“ през 2013 г. и във връзка с провеждана рекламна кампания „1+1 гратис Tassiomo”. Тогава стана ясно, че еMAG ще обжалва санкцията, наложена от КЗК, като според нея наказанието е необосновано високо и не отговаря на цитираните в решението нарушения.

„Подобни шопинг кампании са печеливши както за купувачите, които се възползват от добрите сделки, така и за местната икономика. Считаме, че такива силни кампании създават добра конкурентна среда, защото карат останалите компании да предлагат по-добри условия и цени“, посочи тогава в позицията си компанията.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: глобаКЗКeMAG
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
orc преди 8 години
до коментар 13 - има неща които са по-евтини в емаг от ebay.co.uk/ebay.de като вкл. и цената за доставка от чужбина до входната ти врата, но това е рядкодо коментар 22 - абсолютно вярно, проверено и от мен до коментар 29 - хард дисковете са доста чуплива стока, моят опит показва, че емаг са коректна фирма по отношение на възникнали нередности, проблеми, гаранции (обаче се чака яко) - струва си да дадеш 5лв. повече (но не повече) за хард диск от емаг.
22
0
 
1
 
! Отговори
Стопанин преди 9 години
До Анонимен 27Има, имааа и по евтино но те мързи да търсиш.
21
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Преди време от тях си взех твърд диск и разбрах изпратили друг модел опитах се да се обадя на телефона им ама все ми даваше заето. След няколко дни мъки изпратиха куриер да вземе диска е дама той не ми върна ПАРИТЕ и каза да се обърна към еМаг. И от тука се почнаха мъките, след многократни обаждания и даване на заето се обърнах към КЗП след повече от месец мъдрене ми се обадиха да ми кажат:"За жалост ние нищо не можем да направим тъй като фирмата е Румъска обърнете се към румъското КЗП" хааа
20
0
 
3
 
! Отговори
До Софиянец преди 9 години
Хранителните вериги правят томболи за автомобили, но преди това са прочели закона, който е пряко подчинен от вече 7-8 години на Евро законодателство.Не може никой търговец, който претендира да е голям, да прави подобни схеми за стимулиране на продажбите, без капка да се заинтересова за правилата, без да се консултира с адвокат. В крайна сметка тези правила са ЗАКОНИ и в неговата държава. Така излиза, че той нарочно е действал противозаконно и умишлено е прескочил ЗАКОНИТЕ!!!Май е нечестно?!
19
5
 
3
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Понеже разказаха играта на всичките български сайтчета, сега се опитват да ги цакат с топла бира! Що не ги преборите с цени и оферти?Давайте EMAG, железни сте!
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз и съпругата ми су купихме два смартфона от emag.bg и сме много доволни. Няма на българския пазар такива цени, всичко тук е по-скъпо. Какво повече да коментираме...
17
17
 
17
 
! Отговори
kalala преди 9 години
Емаг са супер , изгодни промоции , ама нали сега бъркат в кесията на нашите големи вериги , взеха да им дърпат въжето , ами и другите да дават такива награди , но те предпочитат само да лапат без да дават на клиентите, за това си пазарувам редовно от Емаг И Ензо ( тия чехи пък предлагат оригинални парфюми на супер цени не като в Мола )
16
14
 
14
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Emag са няма такива кожодери - преди време търсих преходник от DVI към HDMI и при тях струваше 20лв., е аз пък си го купих от Китай за 1 долар абослютно същия като техния и марка и качество и т.н.Това е десет пъти по ниска цена от тяхната, ДЕСЕТ ПЪТИ!!!Къде го има това?
15
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този с фалшивата бургия просто иска да направи някой лев на гърба на фирмата, била тя и румънска. На хляба мекото търси.
14
13
 
15
 
! Отговори
джурджу преди 9 години
Скапани румънци, заливат с *** пазара и смятат, че с пари и реклама, и драскачи по форумите ще направят бизнес. Ами НЕ, аз лично НЯМА да си купя от тях! Лоша обратна връзка с клиента, лоша поддръжка, забавени и отказани поръчки, измислени черни петъци с единични бройки. Гаранция?? - плащаш, за транспорта до Румъния, а там те мотаят с месеци. Не благодаря.
13
13
 
13
 
! Отговори
4i4i преди 9 години
Само така! Измекярите от Емаг не правят нищо друго освен да разбиват пазара с разни промоции, но генерално не са по-ефтини от останалия бранш.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е точно заради това, само от еМаг ще пазарувам...!!! Защото в КЗК освен да симулират дейност и да изпълняват поръчки друго не могат!!!
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глобили ги че наградата била висока? *** смотаната държава. Такива грозни поръчкови глоби само ме карат да им симпатизирам и да си купувам от там.
10
0
 
1
 
! Отговори
Луд си преди 9 години
До Djigit AirhHAHAHAHAHхАХАХАХХАХА оправи ми деня :D
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** бизнесмян църуля много мрази да работи в конкурентна среда. Той е свикнал,като бивш дсмилиционер всичко да му е уредено от другарите, а той да плаща три заплати от двеста евро и рушвети.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарувайте от ebay, не пълнете гушите на наглите мамалигари! По-добре дайте пари на работливите и коректни китайци!
7
9
 
39
 
! Отговори
:) преди 9 години
Търсят под вола теле, защото emag много натиснаха веригите за техника с цените си... и не само тях, де. Разни едри тарикати "вносители" гледат тъпо, когато в emag крайните цени са по-ниски от техните "дилърски". Не, че съм фен на emag, но отдалеко си личи, че се действа "поръчково".
6
0
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
От неизпълнени предизборни обещания къде да се оплаче човек или направо да хваща дървото
5
0
 
31
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
А кога КЗП ще подгони измамниците с Fuel Shark и разните уредчета за "пестене" на електроенергия, съдържащи един кондензатор и едно светодиодче?И кога простаците ще се научат, че "бургия" има в Турция, а в България има СВРЕДЛО???Само една думичка е достатъчна да издаде простака с беден запас от думички!Драскачи...
4
2
 
37
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Хранителните вериги редовно предлагат томболи за спечелване на автомобили, без значение от сумата похарчена в магазина. Как това не е забранено?!