Бензиностанции под лупа - следят качеството на горивата

Проверките ще са през всички часове на денонощието
Обновена: 19 мар 2015 14:39 | 19 мар 2015 14:35, Надежда Бочева
18
Бензиностанции под лупа - следят качеството на горивата
Снимка: архив, Reuters

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва засилени денонощни проверки на бензиностанциите. Контролът е във връзка с направен анализ и оценка на риска, свързан с качеството на течните горива и метрологичния надзор на средствата за измерване, съобщи Министерството на икономиката.

Агенцията ще проверява документално всички физически и юридически лица, които разпространяват или използват течни горива отговарят ли на изискванията на Закона за чистота на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и Закона за измерванията (ЗИ).

Ще се проверява дали обектът има декларация за съответствие на разпространяваната партида течно гориво, с посочени в нея вида и количеството течно гориво, лицето, на което то се предоставя за последващо разпространение, датата и номера на документа за експедиция. Ще се проверява и маркировката на дозиращите помпи или съдовете, както и отговарят ли те на изискванията на Закона за чистотата на въздуха.

Освен това инспекторите ще следят има ли поставена на видно място информация за вида на горивото; отговаря ли то на изисквания за качество и има ли декларация за съответствие за разпространяваната партида. Ще се следи изпълнява ли се програмата за техническа поддръжка на съоръженията.

Обект на контрола ще бъдат също средствата за измерване – дали те са точни и има ли наличие на знаци, удостоверяващи извършен контрол. При констатиране на нарушения длъжностните лица ще налагат принудителни административни мерки по реда на ЗЧАВ и ЗИ и ще съставят актове по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Проверките ще са през всички часове на денонощието, тъй като анализът на риска установява, че повечето нарушения се извършват през нощта и в почивните дни.

През октомври 2014 г. от Агенцията съобщиха, че над 500 бензиностанции у нас не са проверявани с години и има разминаване в броя на проверяваните бензиностанции от Агенцията и от Националната агенция за приходите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
не разбрах преди 9 години
Как ще проверят качеството на горивото документално?!?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цените на горивата са такива защото Държавата печели от Акциза който им Налага Следователно Петролът падаНо Акциза върху него може да нарасне но никога не пада както е в момента Акцизът е почти половината от крайната цена за литър гориво в момента и повече Колкото до Италия вярно е че горивата там са много скъпи но за сметка на това с едно зареждане на резервоара там Можете Да направите рекорд в нисък разход и Изминали Километри
14
1
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 9 години
Значи прав си! Но има едно Но когато доларът беше 1,4лв. перола беше към 150$ сега петролат е 42$ а доларът е 1,85 лв. значи както и да го смятам сметката пак не излиза, щото идва, че 0,45 лв. се равняват на към 100$ Не, че не го искам да е така, *** некак си, чувствам, че има нещо нередно тука!
13
3
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Петролът беше 140 долара преди 4-5 години, а доларът се търгуваше на цени от 1.4. Последно най-високите нива бяха 93 долара при цена на долара от 1.5- 1.6. Разликата в цената идва от цената на долара, като той в момента 1.85, а от там и покачващите се цени на петрола. Направи сметките и ще видиш. Независимо че петролът се добива в Русия, то той се търгува в долари.Виж петролните компании умело ти съдират кожата, така че винаги всичко да е в тяхна полза.
12
0
 
6
 
! Отговори
Hitar Petar преди 9 години
Качеството - едно на ръка, ама да следят и количеството !!!
11
0
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
Абре що като цената на перола пада, то цената на бензина не пада! Верно лукойла е Руски, пък те сега горките са в криза, *** пак, поне малко да го намалят бре, щото той петрола постояно пада от година насам пък цените са над 2,15 лв за литър, че и повече! Що така бре?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази сутрин един изпечен лъжец когото ако срещна някъде ще ме избия зъбите ни убеждаваше, че цените у нас са нормални. За качеството на горивата нито дума. Заредете дизел в Сърбия, Италия, Германия и после у нас да видите разликата. Проверки щало да има..глупости!! Докато не направим революция и В.Златев не бъде обисен заедно със свитата му резултата ще е плачевен. Лакомията на тези хора е безгранична!!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукойл Нефтохим Бургас Ад, са собственост на банковата династия Ротшилд.
8
1
 
3
 
! Отговори
tno upr преди 9 години
e, sega, kat e padnal pokriva na nekoia i druga benzinostanciika, moje i da kapne nekoia i druga dajdovna voda ili snejinka:-) :-) :-) ili kosimche ot uho :-) :-) :-) :-) :-) :-)
7
0
 
22
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Петрола се срина от 140$ на 55$..а доларът скочи от 1.40 на 1.85....дизелът поевтиня от 2.60 на 2.30......НЕ излизат оправданията на краддците Лукойл ама ти им вярвай.
6
9
 
3
 
! Отговори
Отговор към N=1 преди 9 години
Петролът се търгува в Щатски долари и тъй като в момента той се покачва това се използва като повод за вдигане на цените. И въпреки че цената на петрола се понижава, то долърът се покачва значително по-бързо.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМажоритарният собственик на "Лукойл" , не е нито руснак , нито българин - а е .....провери сам !!!!!!
4
0
 
16
 
! Отговори
666 преди 9 години
А ще проверяват ли и точността на измервателните им уреди?Зареждам на една и съща бензиностанция, на една и съща колонка, за една и съща сума. Не е нормално при изцяло градски условия да изкарам веднъж 131 и веднъж 84 километра! Разстоянието и трафика на път за работа и обратно си е все едно. Как става тая работа?
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следят на баба си... Дизела в Австрия е по-евтин от тука. К'во да говорим!
2
1
 
20
 
! Отговори
alster преди 9 години
откакто паднаха цените на горивата, качеството на бензина рязко спадна. справка от бензиностанции шел.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен качеството да следят и цените защото петрола поевтинява а Лукоил вдига цените.Ще им се не види и свините руски.