Претупва ли се обучението на гардовете?

В повечето случаи охранителите са пенсионери и младежи
21 мар 2015 11:15,
31
Претупва ли се обучението на гардовете?
Един от тримата охранители, обвинени за убийството в мола Снимка: архив, Булфото

Обучението на охранители от фирмите, които ги наемат, се претупва и в повечето случаи само се подписват декларации, каза пред Нова телевизия експертът ген. Румен Ралчев в коментар на случая във варненски мол, при който трима гардове пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров.

Още по темата
Всяка фирма трябва да подготвя хората си за този тип работа. Дали тя може, или не, това е субективен въпрос,  обясни ген. Ралчев.

По думите му в повечето случаи „армията от охранители” се състои от пенсионери и неукрепнали младежи, както и едно малко ядро от ръководители, които действително са професионалисти.

Според него е възможно в тази многохилядна числена маса да се вмъкнат хора, които са малко по-лабилни или малко по-самонадеяни. Той обаче е категоричен, че системата за вътрешен контрол в охранителните фирми трябва да се засили.

За да се започне работа като охранител, законът изисква набор от документи, сред които свидетелство за чисто съдебно минало и диплома поне за средно образование. Ако обаче има хулигански прояви, но не е осъждан, се оказва, че кандидатът може да започне работа като охранител.

„Фирмите са няколко хиляди, обектите намаляват. И се получава един вакуум – на всякаква цена да се вземе обектът. Следователно пада качеството на охранителите и подготовката им”, обясни ген. Румен Ралчев.

Както Dnes.bg писа, Варненският окръжен съд остави в ареста тримата биячи - 24-годишният Ангел Николов, 22-годишният Красимир Димитров и 19-годишният Цветан Маринов, които са привлечени като обвиняеми за съучастие в убийство. Според съда има доказателства, че всеки един от тях е отговорен за смъртта на 52-годишния Нягол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: молпобойохранители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като полежат в панделата ще излязат още по озверели затова смъртното.
17
6
 
1
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Охрана = Престъпник
16
3
 
1
 
! Отговори
EVROPOL преди 9 години
В България няма никакво Обучение за Охранители затова само криминално проявени работят такава нискоквалифицирана работа , само за сведение в Германия има специално обучение 3 години по Специалноста и доста специални Курсове в тази свера
15
0
 
4
 
! Отговори
до BURZUM преди 9 години
Твоето състояние си има медицинско название но на тоя"сайт" такива са им нужни
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За убият човек за тях сигурно е най-лесното, за да го обезвредят се изисква интелект. В охранителните фирми - интелект, хм. Охранителните фирми са плод на манталитета на едно общество.
13
3
 
1
 
! Отговори
User преди 9 години
Стават охрана, за да се охранват ли?Че много шкембета и оперирани от мозък си разхождат табелките с надпис "Охрана"!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко се претупва, не само обучението на гардовете, затова вечно сме изненадани, неподготвени и сме като в необрано лозе.Самочувствие до небето, но без покритие.
11
2
 
3
 
! Отговори
надзирател преди 9 години
До Анонимен 16Ти ли ще изпълниш присъдите ?
10
3
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 9 години
Браво , ето на открихме топлата вода. Абе кое в България не се претупва. Всичко се кара през пръсти не само от политиците ами от цялото население. Манталитет, какво да се прави. И другото , един истински охранител за жълти стотинки няма да се хване. Тези фирми са една голяма измислица . Да не се налага да разчиташ на тяхната охрана. Ще се чудиш мене си ли да спасявам или охранителя. Повечето при една критична ситуация ще напълнят памперса, а да не говори за оръжие , че става страшно там
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смъртна присъда за тримата
8
1
 
6
 
! Отговори
mdaa преди 9 години
Претупва им се боят. А на някои и 30 годишните присъди им се претупват....
7
0
 
9
 
! Отговори
гъцо преди 9 години
Какво ти обучение на такива лекенца?Още повече в случая - охранителната фирма и мола са едно, очевидно е. Какво друго охранява тази "изгонена" фирма? Ще бъде разформирована и събрана отново с друго име, щерката на шефа няма да остане на улицата.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво обучение какъв подбор, какви пет лева ???Охранителите работят за под едно евро на час. Трупат по 300 - 400 часа на месец, за да свързват двата края. Текучеството в охранителните фирми стига до 80% на годишна база. Тази "професия" се упражнява или от социални аутсайдери, които нямат никакви умения или от други докато си намерят по-добра работа.
5
1
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Тоя генерал Ралчев е поредният виден ***. Подготовката на охранителите няма нищо общо с това какви хора са. Психопатът с обучение няма да го промениш. Ако не си осъждан няма как да имаш хулигански прояви, защото съществува презумпция за невинност, която трябва да се обори с присъда. Ченгеджийските сводки не са присъди. И щом обектите намаляват, не трябва да пада качеството на гардовете - а обратно - остават по-малко хора, респективно по-подготвените и квалифицираните. Зплатите са друг въпро
4
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Еми за 500 лева на месец, какви охранители очаквате?
3
8
 
2
 
! Отговори
Беяча преди 9 години
И аз това казвам! Стига се учат глупости в даскалото, требе си теория за важните неща в живота - за момчетата бой, за момичетата готвене!
2
4
 
13
 
! Отговори
Think преди 9 години
Те ако ще ми се държат така "ОХРАНИТЕ" и минимална не заслужават..
1
2
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Понеже нас ни управляват тикви на всички нива нека да подскажа на какво се дължи убийството във варненския МОЛ.Дължи се на излишното самочувствие и усещане за власт, което полицията е създала у охранителите !Има един познат, който го наеха по програмата за временна заетост за охрана на селата.Бедно и смачкано от живота момче. За 8 месеца като охранител, контактите с полицията така го вдигнаха във въздуха, че се самозабрави.Взе да се изживява като полицай !Охранителите НЕ са полицаи !