Като бяла лястовица: Депутат в метрото

Народните ни избраници пътуват навсякъде без пари
Обновена: 23 мар 2015 07:16 | 23 мар 2015 07:07, Веселина Йорданова
55
Като бяла лястовица: Депутат в метрото
А подземната железница се разширява...Снимка: архив, БулФото

Години след като европейски политици започнаха да ползват градски транспорт, за да идат на работа, родни депутати се престрашиха да последват техния пример. Засега обаче те са по-скоро изключение от правилото – само няколко избраници пътуват с метро в София, пише "Труд".

Най-редовно с градския транспорт се придвижва Светослав Белемезов от АБВ, който е депутат първи мандат. Почти всяка сутрин той хваща подземната железница, за да стигне до парламента. С метрото неведнъж е забелязан да пътува и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В предишни мандати в подземната железница са засичани и депутатите Петър Мутафчиев от БСП, Кирчо Димитров от “Синята коалиция” и Валентин Николов от ГЕРБ.

Останалите народни представители обаче все още масово ползват или служебни, или лични автомобили, за да идат на работа или да пътуват из града. Някои от тях все пак твърдят, че биха се качили и в метрото. По правилник депутатите могат да се возят в градския транспорт безплатно.

Ако идат на работа със собствена кола, избраниците имат две опции за паркиране пред парламента. Едната е безплатна - паркингът на жълтите павета, за който Народното събрание плаща такса на Столичната община. А другата са местата в синята зона наоколо, за които трябва да си плащат сами.

Избраниците пътуват навсякъде без пари

Народните представители пътуват без пари с градски транспорт, междуградски автобус, влак или самолет. Билетите за междуградски превоз са безплатни, когато дестинацията е избирателният район или пътуването е във връзка с командировка. Избраниците могат да пътуват и със служебна кола и бензин.

Ако избирателният район е на повече от 250 км, депутатите могат да ползват до 40 безплатни еднопосочни или двупосочни самолетни билета на година. За останалите избраници билетите са общо 12.

Западните политици ползват обществен транспорт и велосипед

В Западна Европа е по-честа практика политиците да ходят на работа с градски транспорт. През 2013 г. британският зам.-министър на транспорта Саймън Бърнс започна да пътува по 36 минути с влак без гарантирано място, след като медиите “го хванаха”, че разполага с годишен бюджет от 80 000 паунда за служебна кола и шофьор.

Друг политик от кралството - кметът на Лондон Борис Джонсън, дори е засичан да ходи на работа с велосипед.

От година право на служебна кола в Хърватска имат само членовете на правителството. По-нисшите чиновници ползват превоз само в особени случаи. Преди месец новият гръцки министър-председател Алексис Ципрас обяви, че автопаркът на Министерския съвет ще бъде разпродаден, а парите ще попълнят дупки в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: метронс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
6
 
! Отговори
РАВЕНСТО преди 9 години
По правилник депутатите могат да се возят в градския транспорт безплатно.А безработните да си дупчат билет!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До нормален човекНе си намалят партийните субсидии защото не сме ги погнали с камъните.ТЕ НАШИТЕ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗАБРАВЯТ ЧЕ НИЕ НАРОДА СМЕ ТЕХНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ.НО И НИЕ НАРОДА ЗАБРАВЯМЕ ТОЗИ ФАКТ И ВСЕ ЧАКАМЕ ДА НИ ОПРАВЯТ.НО ТЕ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ДОБРЕ СЕ ОПРАВЯТ ВЕЧЕ СА С ПРОФЕСИЯ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като пристигне кой ще му вади колелото бе 48?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бойко нали направи цяла велоалея от банкя до софия, сигурен съм че всеки ден върти *** по нея
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им дадат персонални служебни мотриси и тогава.....
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ БСПА пък аз не само в метрото съм го виждал Бойко ами и на стоп от Банки за София.
40
0
 
18
 
! Отговори
нормален човек преди 9 години
Парламентът трябва да има само една кола-за председателят.Всички други да пътуват като редовни граждани.Не стига,че коват калпави з-ни,които след някой-друг месец ги поправят,ами и привилегии ще ползват.Влязат ли в Парламента,забравят откъде са тръгнали и бързо се увълчват.Такова разхищение на държавна пара при повсеместна криза е КОЩУНСТВО.Лошото е,че нищо не може да ги промени.Дори не искат да си намалят субсидиите на партиите,защо ли?
39
0
 
12
 
! Отговори
работник преди 9 години
Как не ги е срам да пътуват без пари,при тези заплати,които взимат.А ние простосмъртните трябва да си плащаме карта или билет.Е такава наглост няма!Уж няма пари,най-бедни сме-тогава като е криза всички привилегии се орязват.Къде е споделената криза?Когато става дума за цените на ток,парна-гледат Европа,когато става дума за привилегии,тогава не се интересуват.Май продължава соц.принцип-някои са привилегировани.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, как искам да срещна пчеличката Мая в 94, ама нямаааа. Страх я е от народната любов! Пък и ще вземе да си развали прическата в блъсканицата и какво ще правим тогава, а?
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мартин Димитров също редовно се вози в метрото (червената линия).
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представяте ли си Бойко да се вози в метрото. Че той в момента се движи с 30 охранители-гардероби и 5 коли го ескортират. Ще трябва за 2 часа да затварят метрото, че да може нашият премиер да се придвижва с него до работа.
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж световна криза, това онова, а депутатите си вдигат заплатите и привилегиите.Взимат пари от комисии, подкомисии, комисионни, сделки с тяхно участие и т.н. Имат безплатни коли, самолети, влакове. Общо взето комунизма си продължава. За комунистите най-доброто, а за народа...
34
0
 
30
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Защо изобщо сравнявате нормалните европейски депутати с нашите? Не виждате ли ,че ВСИЧКИ депутати, най -напред мислят за себе си,след това за партията - хранителница и за много други аванти и накрая - за избирателите си !Къде в света има такава субсидия за партиите като в България и толкова "бонуси" за депутатите ,погрешно наричани "НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ"!
33
0
 
24
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Аз нямам нищо против политиците ни да ползват градски транспорт безплатно. Едномесечна карта струва 50лв, а поддръжката на служебна кола + бензин излиза поне 10 пъти повече.Отделно пък ако политиците започнат да се возят в градския транспорт, може да решат, че качеството на рейсовете не отговаря на техните стандарти и евентуално може да решат да закупят нови рейсчета и трамвай. И да ги направят по-редовни - знае ли човек?
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България малко политици биха се престрашили да ползват градски транспорт или колело. Просто народната любов ги чака.А освен това в България битува мнението, че трябва да ползваш автомобил, за да стигнеш до работното си място. В противен случай си абсолютен *** и пропадняк.
31
0
 
16
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Седи си робе, нали си роб, седи си дома там ти е най-угодно.
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм виждал и другаря Буда в метрото веднъж - носеше ножица и ряза лента. Оттогава не се е качвал. Същото се отнася и за асфалтовите пътища - Бистришките тигри летят със правителствен самолет и тях дупките не ги засягат.
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ МИЗЕРИЯТА!!!!!!!!!!!!!!!
28
0
 
23
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Това е като другата бяла лястовица - осъден депутат в затвора!
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Нужно ли е да парадираш, какъв небългарин си и в теми, които нямат нищо общо с Русия? Иначе депутатите, са най-красноречивият пример за поощряване на гратисчиите. Значи, обикновеният работник, който се мъчи за няколко стотин лв. на месец, ако го хванат без билет, ще отнесе я глоба, я пердах, а депутатът, който взима хиляди, благодарение на обикновеният работник, може да се вози без пари! Къде е логиката, питам аз?