С над 50% повече бежанци напират за убежище у нас

В топ по желание остават Германия, Швеция и Италия
Обновена: 23 мар 2015 20:43 | 23 мар 2015 20:36, Миглена Иванова
24
С над 50% повече бежанци напират за убежище у нас
Снимка: Булфото, архив

С 55 на сто са се увеличили кандидатите за убежище в България през 2014 г. спрямо 2013 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Ако през 2013 г. у нас убежище са получили над 7 145 бежанци, през миналата година броят им е нараснал до малко над 11 хил. души, сочи статистиката.

Делът на кандидатите за убежище в България обаче е под 2% от общия брой за ЕС, показват данните на Евростат.

Най-много са бежанците, подали молби за убежища, в Германия (над 32% от всички в Европейския съюз), Швеция (13%), Италия (10,3%) и Франция (10%).

Общо над 626 хил. души са потърсили убежище в ЕС през миналата година, което е нов рекорд. Спрямо 2013 г. броят на бежанците се е увеличил с около 191 хил. души (44%), отчита Евростат.

Броят на сирийците, търсещи убежище в ЕС, е нараснал със 72 хил. души до почти 123 хил. души пред миналата
година.

Всеки един от трима кандидати за убежище в ЕС е подал молба в Германия (почти 203 хил. души). Втора е Швеция с над 81 хил., следват Италия и Франция със съответно над 64 хил. и почти 63 хил. души.

Броят на кандидатите за убежище се е увеличил над два пъти през миналата година в Италия и Унгария и веднъж в Германия и Швеция. Във Франция обаче е отчетено намаление от 5 на сто.

В сравнение с населението на страните най-много са регистрираните кандидати за убежище в Швеция – 8,4 на 1 000 души. Следват Унгария с 4,3 на 1 000, Австрия с 3,3 на 1 000 души, Малта с 3,2 на 1 000 души, Дания с 2,6 на 1 000 души и Германия с 2,5 на 1 000 души. В България кандидатите за убежище са 1,5 на 1 000 души население.

Най-малко са кандидатите за убежище в Португалия, Словакия и Румъния.

Бежанците в ЕС са основно сирийци, следвани от афганистанци и граждани на Косово.

През миналата година 45 на сто от молбите за убежище са били одобрени на първа инстанция в ЕС.

Още новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: бежанциубежищесирийци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Elina Johnson преди 8 години
Търсите ли за заем? Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече причини? Имате точното място за вашия кредит решения точно тук! Елина Johnson заем фирма ние сме ограничени в раздават кредити на фирми и физически лица при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас от днес електронна поща чрез elinajohnson11***hotmail
18
2
 
13
 
! Отговори
Dd преди 9 години
Тази *** от главорези не трябва да стъпи тук камо ли да и се дава убежище. До вчера колили и стреляли а днес убежище искат! Вместо пари за възрастните да се дават то държавата храни и отглежда джихадисти-***! Я се поразходете от БХК по Хасково или по центъра на София да видите за що иде реч-брадати пръчиве и черни та цръни африканци???!!!! Б&?@$#%&и и държавата пробита.
17
1
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Идеално ! Да ги приемат лакомите хотелиери по морето ! Срещу заплащане разбира се ! Мисля ,че това ще реши проблема , бежанците сами ще се откажат ! С такива цени и такова обслужване по курортите ни ! Както се отказаха Българите , Руснаците , Немците и др.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova e ogromna armia ot teroristi,za koito sled 10 g. shte plashtame skapo i preskapo.
15
1
 
13
 
! Отговори
LEGALNO преди 9 години
В Германия използват Университетите за да се легализират Мароканци и други извън Европейския Съюз но така или иначе Германия си затваря очите
14
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е лесен за решаване- Имигрантите вън от България, Кунева вън от България, а България - вън от ЕС. Сега и веднага! Стига с този цирк!
13
2
 
13
 
! Отговори
ss преди 9 години
Te idvat a nie kvo da mrem ili da si hodim..gonat ni ot sobstvenata ni dargava...e tova e chast ot plana 20 20 podpisan ot onova podobie na prezident.znaete li che okolo Svilengrad ima obezludeni balgarski sela v koito beganci che ima.spored zakona za chugdencite edin da poluchi statut i moge da si dovede calata roda a te sa kato *** u onaz kunevica i kristalinka pari za tah davat a nachi narod umira ot glad...da si hodat..da se mahat
12
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подписвайки лисабонския договор сме се задължили да приемем 700 000 до 2040г!
11
1
 
26
 
! Отговори
армеец преди 9 години
Добре... Ние на всеки кандидат ли даваме документи и убежище? Колко хора сме върнали? Ако за Сирия приемем, че не можем да ги върнем на "диктатора Асад", защо не връщаме поне хората, идващи от демократичните Кабул и Багдад?
10
6
 
33
 
! Отговори
нарочно го направиха преди 9 години
Това беше целта на нашите съюзници, американците. Да ни напълнят с арабели и ислямизират Затова разбутаха Близкия изток, Ирак, Сирия и останалите. Защото знаеха много добре накъде ще хукнат всичките.Ако имаш такива "приятели", врагове не ти трябват.
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само дето не ги искат там и ни ги връщат тук. Стига ислямисти. Искам ограда като тази между САЩ и мексико
8
4
 
39
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Вън Кунева от България! Вън и нелегално влязлата в България ***! И никакви сълзливи компромиси!
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 7-8 години от Сирия не идваха бежанци... от дупедаване сърбаме чужда попара.
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо не ме интересуват желанията им. Бой, стрелба и мини по границата. ВЕДНАГА!
5
4
 
22
 
! Отговори
ЯЯ преди 9 години
ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СА НАВЕДЕНИ СЛУГИ НА КАНЕЛЕНИЯ СТОПАНИН ОТ БЯЛАТА КОЛИБА.ТАКА ,ЧЕ ТОЙ ШЕ ПРОГОНВА СКАКАЛЦИТЕ ,ЩЕ ПОЛЗВА РЕСУРСИТЕ ИМ .А ЕС ЩЕ ОБГРИЖВА ТИЯ КАЛПАЗАНИ.
4
5
 
38
 
! Отговори
кали преди 9 години
Българите умират от глад , нищета , бедност и мизерия , а ми се тачат сулю и пулю !!! Много важни пък са тия ислямисти !!! От къде на къде бе !!! ..................... .!!!!!'
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя тая кунева като ги желае,да си ги вземе у дома си,не стига че навремето затвори реактора в Козлодуй като излъга че Ес така искал,сега и чужденци ще ни натресе .
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А преди 2 години ни обещаваха, че броят им няма да надхвърли 4 хиляди. Най-добре да ги пускаме бързо да ходят кой където иска в Европа и да не ги приемаме, когато ни ги връщат. На Запад създадоха условия за този катаклизъм, сега да се оправят, а не да натоварват нас, които и без бежанците сме на дъното на всички класации. Колко можем още да издържим? Малко останаха младите работещи българи. Откъде ще се вземат пари, от пенсионерите ли?
1
5
 
29
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Калашников разрешава почти всички проблеми.Този специално ще го разреши на 100 %