Танев на борба с насилието в училище

Настоява атаката срещу педагози да бъде инкриминирана
Обновена: 23 мар 2015 17:27 | 23 мар 2015 17:23, Анисия Иванова
15
Танев на борба с насилието в училище
Тодор Танев. Архив: Булфото

Образователният министър проф. Тодор Танев предлага физическото и словесното насилие срещу учителите да бъде инкриминирано. По време на брифинг за предстоящите реформи в системата той обясни, че насилието и неуважението в училище са сред основните проблеми. За целта МОН ще работи заедно с МВР.

МОН ще обяви награда на името на Евлоги и Христо Георгиеви за националния бизнес, подкрепящ финансирането (меценатството) в образованието, каза министърът.

Той съобщи още, че министерството обмисля в най-скоро време да предложи на обсъждане четиристепенна система за образование в България. По думите му сегашната двустепенна система - за училищното и висшето образование, не работи добре.

В сега съществуващата двустепенна образователна система "има вакуум на връзки както с производството, така и между образованието и науката". 

Първата степен в новата четиристепенна система ще е за предучилищното и училищното образование. Втората степен ще е за колежанското образование, което е вид професионално образование. В него ще е възможно да се получи това хибридно, интегрално колежанско образование, каквото има в Австрия, Швейцария, Германия, Великобритания, обясни Танев.

Той добави, че това колежанско образование у нас ще е след средното образование, но с елементи на висшето образование - това ще бъдат колежи.

Третата степен ще бъде висшето образование, но промени ще има и в неговата структура. Освен факултетите, вече и департаментите ще бъдат основни университетски звена. Третата степен в новата образователна система ще е за висшето образование, но и в него ще има промени в структурата му, защото в момента тя е доста закостеняла, заяви Танев. Освен съществуващите в момента факултети основно структурно звено на университетите трябва да бъдат и департаментите.

Последната стълба ще бъдат Центровете за върхови постижения или клъстерите. Те ще съчетават в себе си изследователска и производствена дейност. Новите клъстери ще са свързани с образованието и науката. В един такъв клъстер може да участват "структурни единици на висши учебни заведения", както частни или държавни изследователски звена /институти на БАН/ и дадено производство, обясни министър Танев. Той отбеляза, че такива 25 клъстера има във Франция.

Тодор Танев обяви още, че майчиният език ще бъде задължително избираема дисциплина. Предметът нито ще отпадне, нито ще бъде задължителен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Социално неравенство преди 9 години
В училището на моето дете - немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин, децата на по-богатите родители насаждат комплекси в нормалните деца. Децата демонстрират и парадират с възможности и висок стандарт, последен модел скъп телефон, повече от 100 лева джобни на ден! В същото време от училището не взимат каквито и да било мерки за ограничаването на подобни прояви, като повдигат рамене, че това било по вина на родителите и плод на тяхното възпитание. Добре де, но нали именно те са педагозите в случая и те прекарват най-много време с децата?
13
0
 
3
 
! Отговори
ССС преди 9 години
НЯМА УЧИЛИЩЕ ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ!!! аКО НЕ ВЯРВАТЕ, ПОСЕТЕТЕ КОЕ ДА Е СОУ ИЛИ ОУ И ЩЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ. БЪЛГАРИЯ УМИРА, ЩОМ ПОГУБИ И НАЙ-СВЯТОТО СИ- ОБРАЗОВАНИЕТО
12
2
 
0
 
! Отговори
ан преди 9 години
днес по бтв даваха как учителката ги храни с рибни деликатеси,за да разнообразявалаа кога драга ще им напишеш спрежението на глаголите,които трябва да знаят,въобще граматиката,която е най трудна а не да ги научи на 100говорни думи и хоп в св-то цъфва че знае езикакак пък овладяхте по 4 езика за кратко време а нямат елем познания по физика химия и т н
11
0
 
4
 
! Отговори
ан преди 9 години
каква система си имахме но я разрушихмедаже и от малки общини умните деца влизаха медицина,меи,тогава трудни за прием специалностине толкова програми и планове са виновни а системата че винаги ученика има права и знае повече от учителя и отношението на повечето родители към учителя е неуважително и това се предава и на дететона ви сега глезльовци и мамини синчета,които за нищо не ставатдаже,които отиват в чужбина не са на нивото от преди 20 години,но и там нещата са същите почти
10
0
 
6
 
! Отговори
Бивш учител преди 9 години
На турски има една пословица :Щамарът произхожда от рая. Сопа дженнетен чъкмадър Така, че има идиотчета, глезени от родителите си правят каквото си искат в училище. Дори плюят в лицето на учителя, а те мумии. Затова да се разреши шамаросването в училище, тези родители на писаните яйца да си ги обучават в къщи. Физическото наказанието се разбира само в ранна възраст, това е вековна практика и се е прилагало от древността, през килийното та и до днес.Без дисциплина училището е свърталище.
9
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
НЕ СЪМ УЧИТЕЛКА. ДОБРЕ БИ БИЛО АГРЕСИВНИТЕ И "НЕВЪЗПИТАНИ" ДЕЦА ДА БЪДАТ ЗАПОЗНАТИ С ПРИОМИТЕ НА" МАКАРЕНКО". А НА РОДИТЕЛИТЕ ДА СЕ НАЛАГАТ СОЛЕНИ САНКЦИИ,АКО ЛИ НЕ ИМА И "СП ЕЦИАЛНИ "МЕСТА ЗА МАЛОЛЕТНИ , А И ЗА РОДИТЕЛИ
8
6
 
2
 
! Отговори
без съмнение преди 9 години
Когато от някой нищо не става, той става просветен министър. Като някой си Тодор Танев.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Настоява атаката срещу педагози да бъде инкриминирана".........Тоя тепърва се е сетил ... както се казва по-добре късно отколкото никога.ами атаката от деца върху други деца ?
6
0
 
5
 
! Отговори
кали преди 9 години
Наистина голяма агресия и насилие има в детските учебни заведения . Голям и сериозен проблем е . Има ли решение все пак !!! Да се надяваме че все пак нещата ще се оправят !!!
5
6
 
4
 
! Отговори
:) преди 9 години
Този е най-голямото недоразумение в кабинета (след Тиквата естествено).
4
2
 
8
 
! Отговори
Учител преди 9 години
До Коментар1:Родител. Вие явно не сте наясно какво означава ЗИП в училище. Ученикът задължително трябва да избере един от няколко посочени предварително предмета. В края на учебната година се попълват декларации от учениците и техните родители какъв ЗИП искат за следващата учебна година. Например при 30 учебни часа седмично за пети клас, които са задължителни, 3 от часовете се дават за такива ЗИП(27 основни +3 ЗИП). Училището определя ЗИП-овете съобразно интересите на учениците.
3
3
 
3
 
! Отговори
гледач преди 9 години
социологът танев ще оправи образованието след колежката си в мвр нямяа кои да засенчи тиквата защо днес тиква не сее опулила по форумите
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Настоява атаката срещу педагози да бъде инкриминирана"А нима сега е законно да се атакуват педагози? Този *** ли е или какво?
1
6
 
9
 
! Отговори
Родител преди 9 години
..."Тодор Танев обяви още, че майчиният език ще бъде задължително избираема дисциплина. Предметът нито ще отпадне, нито ще бъде задължителен."......поредното безумие на Образователното министерство -- хем ще е ЗИП , хем няма да е задължително !!! ....Тези като не са наясно за какво става въпрос просто да не се излагат ....Или поне да се ограмотят -- все пак в такова министерство работят !!!