21 пеликани умрели в резервата "Сребърна"

Местните хора не помнят такъв масов мор на птици
24 мар 2015 15:06, Анисия Иванова
3
21 пеликани умрели в резервата "Сребърна"
Архив: Булфото

Екип от охранители на резервата "Сребърна" и специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра изнесоха днес от колонията на пеликаните в резервата двайсет и една мъртви птици.

Според ръководителя на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид причините за смъртта на птиците не могат да бъдат установени на терен, а само в Централната ветеринарно-медицинска лаборатория в София.

Има вероятност пеликаните да са умрели от заболяване, от натравяне, заради пренаселеност на колонията. По данни от резервата "Сребърна" в колонията са регистрирани 65 двойки птици. Днес при проверката бе установено, че има излюпени млади пеликани.

Служителите на резервата и местни хора твърдят, че досега не е имало такъв масов мор на птици. Не е правена проверка в колонията на пеликаните, тъй като по време на "гнездовия период" птиците не бива да бъдат безпокоени.

Ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид каза, че въведените в началото на тази година мерки против птичи грип няма да се отменят и наблюденията в резервата ще продължат, съобщава БТА.

По данни от резервата на монитора на свързаната с колонията на пеликаните видеосистема от няколко дни са наблюдавани " бели неподвижни птици", за които се е предполагало, че са мъртви. Но до днес те не са били идентифицирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
7
 
! Отговори
az преди 9 години
Ами не знам как ги назначават на отговорни постове тези хора, но аз дето не съм специалист, ако видя "няколко неподвижни бели птици" ще вдигна тревога и веднага ще пратя обезопасен екип да провери за птичи грип. Нехайството на някакъв "доктор", който е и шеф на Областната дирекция по безопасност на храните може да бъде пагубно за населението!