Кабинетът иска яснота за парите, с които купуват БТК

МС наблюдавал с внимание сделките с дялове на Цветан Василев
47
Кабинетът иска яснота за парите, с които купуват БТК
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Инвеститорите от групата „LIC33“ да представят информация за произхода на средствата си. Това поиска Министерският съвет в съобщение, разпространено от правителствената информационна служба.

Още по темата
Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев, обявиха от кабинета, след като по-рано днес от дружеството дадоха пресконференция.

На нея новите собственици се разграничиха от Цветан Василев. Директорът на компанията Пиер Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании.

Създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

От правителството уточняват, че основната им задача, преди да формират отношението си към "обявилите се за инвеститори", е да проучат произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност, пише още в съобщението.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях, допълват от МС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баце обича Ани Цолова
37
4
 
1
 
! Отговори
ФЕН преди 9 години
ДАВАЙ БОКА
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала Бойче, кумир си ми!
35
0
 
2
 
! Отговори
do 17 преди 9 години
bg premier e nai-obiknoven prostosmarten chovek kato vas i mene, uvajaemi g-ne/g-hjo. v momenta ima tova rabotno miasto, ne e za vechni vremena na tasi rabota. dali pita kato obiknoven chovek ili kato premier? nali vseki bulgarin/bulgarka ima pravo da pita za publichni bulgarski nesta? koito ne znae, pita - normal. drug e vaprosa dali ste mu otgovoriat i dali ste mu kajat istinata. a kato mu izchezne telefonnia slujeben signal v ministerskia kabinet nekoi pat, po vodoprovoda li da vi pita? ;)
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А яснота за парите на Баце ще има ли? Ами за парите на приятелката Му Цветелинка? На Цвъко за апартаментите, "заработени" с милиционерски сержантски труд? И за назначенията на знайни и незнайни бръмбари и калинки, "известни" само с това, че са Грабаджийски крепители на....шлифера на Главния ще питате ли? Този, с недоумяваща физиономия, кога ще даде отговори? Да каже за Чакъра? За организирания метеж за "идването" Му пак на власт? Въпросчета, другари Грабаджии?!
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 21НУРТС и ВИВАКОМ държат мултиплексите, което си е монополно положение, отделно че ВИВАКОМ предоставя и сателитна и ИП телевизия
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toварищ пожарникар, пак след дъжд качулка, досега трябваше да сте запорирали всички активи и дялове на Цветан Василев, а сега вече нема какво да разследвате, седлката е за 1 евро :)
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32 Сори .Но и предишната препродажба от AIG Investments на V Telecom Investment е извършена в Люксембург без да питат правителството ,а само с разрешение на ЕС.Когато февруари 2012год. затвориха средновълновите предаватели на запитване до народното събрани .че така се нарушава националната сигурност на България -отговора бе "че това е частна компания и тя има право да прави какво реши за добре". И в момента цели райони на страната са без покритие на радио на български
30
1
 
8
 
! Отговори
ИМА-НЕМА ! преди 9 години
Уникалният номер на илюзиониста:С ваши пари купувам, продавам, прекупувам, препродавам и препирам през ръцете на серия от офшорни и прочие забележителни "бизнесмени" всякакви материални и финансови активи ! Резултатът - и парите, и следите, и ония, които дръзват да ги търсят, потъват в непозната за съвременната наука черна галактическа дупка !
29
0
 
2
 
! Отговори
do 32 преди 9 години
neka da znae bg premiera na koia firma v koia darjava po sveta ste plasta slujebnite telefoni na bg ministri, bg zam.ministri, na narodnoto sabranie, na prezidenta i shefa na kabineta mu, na bnb, na kazarmite, na uchilistata, na detskite gradini, na gymnasiite, na universitetite, na muzeite, na poliklinikite i bolnicite, hei, noi, danc.da si znae koi i kade po sveta ste go chuva oste kato si duma s vas po telefona. kat mu izchezne telefonnia signal, da znae v koia darjava po sveta da go tasi ;))
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги, когато става въпрос за продажба на БТК, независимо чия собственост е тя, сделка не може да има без съгласието на правителството, специалните служби и премиера. Телекомът е част от пакета на националната сигурност по ред причини, някои чисто технически. Затова и сега, дори Цветан Василев и Пиер Луврие заедно с който и да стои зад него, да имат сделка, тя няма как да бъде финализирана без одобрение от висшата изпълнителна власт в България, и разбира се - регулаторите.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вива Телеком България ЕАД е собственост на V Telecom Investment Люксембург и затова LIC33 е сключила сделката там.Освен това на 30 септември 2013 г. се взима решение за отпадането на телекома от регистъра на публичните дружества, с което компанията преустановява лисването на Българска фондова борса София АД.Сделката трябва да се одобри официално и от Европейската комисия. Така че Бат Бойко може да си пита ама няма кой да ме отговори.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE SA GO POKANILI DA UCASTVA,A MOGE BI DORI NE SA MU PREDLOGILI NISHTO.TOVA E SRAM ZA GERB--DA NE IM PREDLAGAT DORI I 10% -PROSTO E SKANDALNO.
25
3
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne se mesia s komentari
24
4
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Тъй тъй, нападението е най-добрата защита
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тоя САЩ бе ***. Заври си го някъде. Мойте пари къде са бе! Ти ли ги гушна бе мошенник! Ти му ковориш, че е ***, той САЩ виновни. Писна ми.
22
4
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
А народа освен това иска яснота кои са действителните собственици на частните телевизии?КОЙ окраде КТБ?Защо бяха нужни 16 миклиарда лева дълг и КОЙ ще го плаща?Откъде Борисов знаеше месеци преди да гръмне банката,че ще трябват 4,5 милиарда лева за нея?Много въпроси без отговори.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20 Ти знаеш ли от кога БТК е на червено и има няколко стотин милиона евро заеми ? По голяма глупост не бях чел. Наистина сми много *** народ.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми и ние искаме яснота за милиардите ама на.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Момче много четеш фантастика, или това са опорните точки зададени от САЩ. Голем смех.