Купувачът на 43% от "Виваком" взема и фирми на Цветан Василев

Не работим с него, просто купихме компанията, увери новият собственик
Обновена: 24 мар 2015 14:21 | 24 мар 2015 12:34, Елена Кирилова
53
Купувачът на 43% от "Виваком" взема и фирми на Цветан Василев
Снимка: архив, Reuters

Създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

Още по темата
Това стана ясно от изявление на директора на компанията Пиер Луврие по време на пресконференция в София.

Припомняме, че преди седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати. Годишната печалба на дружествата възлиза на около 180-200 млн. евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

В БТК ще бъдат придобити 43 на сто от акциите, а в "Дунарит" и "Авионамс" - по около 91 процента. Освен това се предвижда "Виваком" и НУРТС да се обединят. Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете).

„Първата причина да дойдем в страната е, че имаме опит в развиващи се пазари, включително в Източна Европа“ каза той. Инвеститорите показват интерес за страната и са оптимистично настроени. Луврие се позова на последните изледвания, според които България е третата най-привлекателна страна в света по аутсорсинг.

„Първо ще направим оценка на дълговете, а след това ще проведем разговор как точно ще бъдат изплатени те“, добави Луврие. "Ще преструктурираме компаниите и ще ги оздравим", заяви още Луврие. Според него 900 милиона евро ще покрият всички дългове на "блокирания предишен инвеститор“, а „тези фирми ще станат европейски лидери".

„Финансовата ситуация във "Виваком" е добра, проблемите са другаде. Финансовите резултати на компанията са добри, а мениджмънтът е добре също. И петте компании са свършили добра работа и ние вярваме на техния мениджмънт“, заяви Брус Бауър, управляващ директор на компанията-инвеститор. По думите му LIC33 не планира съкращения и ще инвестира само собствени средства с цел развитие.

„Инвестираме собствени средства, а като се справим със задълженията на тези дружества и постигнем предсказуемо състояние, ще мислим за реинвестииции в тях“, допълни той. По думите на Луврие новите собственици няма да правят съкращения сред общо 4500-те служители на всички компании.

Според него основната цел е да се постигне стабилност, като компанията ще се съобрази с всички регулаторни изисквания.

„За нас е важно всички заинтересовани страни, всички банки, да знаят, че структурата и стратегията ни са ясни“ заяви Луврие. В  LIC33 единствен акционер е той, като няма външни инвестиции и каквито и да е външни акционери. Самият  Луврие е категоричен, че влага собствени средства.

Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании.

Запознал се е с Цветан Василев благодарение на това, че съпругата на банкера учи в университет в Барселона, в който тя и Луврие имат общи познати. Василев и Луврие са се срещнали за първи път в началото на тази година.

„Не работим с Цветан Василев, просто купихме компанията от него“, добави той. „Не мога да коментирам случая с него, това е негов проблем. Обвиненията срещу него не са моя работа“.

Луврие е свързан с Русия благодарение на факта, че съпругата и дъщеря му са рускини. Като всеки нормален инвеститор и той е влагал пари и в Русия, но не е партньор с никого и работи сам. Това му помагало да прави каквото реши за добре, напълно прозрачно.

От изявленията стана ясно, че досега инвеститорът не е водил разговори с представители на правителството, каквато е била обичайната практика на тези инвеститори. Все пак обаче Луврие вярва, че интересите на компанията съвпадат с интересите на кабинета. 

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Виваком
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ah, gipsi, gipsi преди 9 години
kade izroviha tasi otvarachka?! - s 1 evro si e nael samo kolichkata ot parkinga na supermarketa. pari nema zavaliata, ama ima mega unashko sarce i kreditni kartichki
19
5
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Цв. Василев не е мошенник, а истински БЪЛГАРИН като Атанас Буров.Цв. Василев подари вчера пловдивския клуб Ботев на феновете !От тази продажба за 1 Евро цели да не попаднат активите в ръцете на КОЙ, а да спаси до колкото е възможно КТБ. Пълно с "експерти" в този форум.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 21Мисли по-логично. Банката на Цветанов беше фалирана, за да се открадне бизнеса му от сегашните управляващи чрез подставени лица. Затова се вкараха 3.5 милиарда народни пари в банката, за да може новия собственик да си ги прибере.
17
2
 
10
 
! Отговори
КТБ вложител преди 9 години
Поздравявам г-н Цветан Василев за този успешен УДАР срещу българската мафия.Продал е предприятията за 1 евро, за да влезат всички пари в КТБ като погасение на кредити.Браво ! А сега да видим как ще реагират дебелото момче & Co. на този умен ход на Цветан Василев. Ако КЗК и правителството не одобрят тази ЛЕГАЛНА сделка, това е поредното доказателство, че МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В цивилизована държава такава измама с участието на "държавата" - НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ!
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тези фокуси? През 90г. имаше една песен - пирамиди, фараони.Тия "сделки" изглеждат сякаш по песента са направени...
14
2
 
17
 
! Отговори
apechdb преди 9 години
Абе Цацаров, нали трябвяше всичко да е запорирано.? Само с отнемане на лицензи нищо няма да стане Че и благодетели-щели да издължат всичко на КТБ.Ами оня *** дето обра банката и жена му си пече дебелия *** на Ревиерата, с какво ще се издължава? Или да гоним Михаля.Сърбите ще го държат там щото бил вложил над 1 милиард, откраднати от България париБоже, боже! Бах ти ***! Да знаете кой продава калашник втора употреба с отпечатъци?
13
2
 
4
 
! Отговори
вафен преди 9 години
логично цв василев иска вече официална легитимация това маи щее приемникът на ткиквата много се отпусна пожарният мафията иска смяна
12
1
 
3
 
! Отговори
zeleni asperji преди 9 години
zasto nema snimka toia mister? Djihadist li e?
11
3
 
9
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
май са се разбрали с ББ срещу процента ЦВ да си вземе тихомълком нещатата
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КГБ купува Виваком , това е новината ! Очаквайте натиск от русия в следващите месеци.
9
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Купувачът е толова фиктивен, че няма накъде. Сайтът им е на месец. Единственият им проект е този в България. Парите зад сделката са Руски. За пореден път ни правят на маймуни.
8
3
 
22
 
! Отговори
Куката преди 9 години
Мафиотската схема продължава.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази фирма КГБ ли е е основният "инвеститор"
6
2
 
29
 
! Отговори
uu преди 9 години
Извинете, нещо не разбирам!!!! За какво имущество на Цв. Василев става въпрос????Ако върху територията, отбелязана на картата с най-прекрасното име на света - България, има държава, върху цялото му имущество вече трябва да е наложен мораториум и да няма никакво движение по него, докато този г-н не бъде докаран в съда и да каже цялата истина за КТБ...Защото утре ще излезе, че 3,5 млрд. лв ги няма, а няма и с какво да се възмездят...Или това е целта, г-да политици, прокурори и съдии????
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния фарс: ЗАЩО ИМУЩЕСТВОТО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ НЕ Е ЗАПОРИРАНО СЛЕД КАТО ГО СЪДЯТ ЗА ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ!!!!НЕ СМЕ ДЪРЖАВА ТОВА ВИ КАЗВАМ НЕ СМЕ!!!ОНЯ БУДА САМО СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА ОКРАДЕ И С КОЛКО ДА ИЗЛЪЖЕ НАРОДА ОТНОВО, ЧЕ ДА Е НА ВЛАСТ ДРУГО НЕ МУ Е В ГЛАВАТА!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Настъплението на болшевиките е това,мустаки беше бушон. Парите са от банката на Пукин.
3
1
 
17
 
! Отговори
>>> преди 9 години
Знаят те знаят . Преструктуриране - значи съкращения,разпродажба на недвижимо имущество обиране на къде каквото може и препродажба на следващия тарикат. То тоя сценарий вече от 10-тина години го въртят с БТК. Първо разделиха БТК и НУРТС сега ще ги обединяват......смях
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Shte padna s toca "ima vurhovenstvo na zakona" hahahaha
1
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Дано наистина да знаят какво правят щото иначе цопват с двата крака в блатото на бъгарската икономика. :)