Със собствени сили в СУ или с партийна подкрепа?

Има ли казус с доцентурата на Лъчезар Иванов, Dnes.bg потърси отговорите
Обновена: 24 мар 2015 16:28 | 24 мар 2015 15:30, Веселина Йорданова
56
Със собствени сили в СУ или с партийна подкрепа?
Доц. Лъчезар Иванов на срещата на ректора на СУ с новите преподаватели във ВУЗ-а. Снимка: СУ

Как желаещите научна кариера я постигат? Въпросът, като че ли постоянно актуален, беше поставен за пореден път на общественото внимание тези дни. В петък Софийският университет съобщи, че депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е сред най-новите преподаватели във ВУЗ-а като доцент в Медицинския факултет.

Последва декларация до премиера и образователния министър от гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", които поискаха доцентурата на народния представител да бъде проверена. Младите лекари настояват за целта да се създаде независима експертна комисия.

Dnes.bg потърси последователно д-р Емануил Найденов от името на младите медици и преподавателя в СУ доц. Лъчезар Иванов, който е депутат от ГЕРБ от 40-то НС насам.

Лъчезар Иванов беше категоричен, че е покрил изискванията в завършила вече конкурсна процедура. Той посочи, че не се налага да се защитава и според него темата на обществото трябва да е за специализацията на младите лекари.

Д-р Емануил Найденов от гражданската инициатива пък изтъкна, че липсата на контрол върху академичното израстване създава порочни практики и демотивира младите специалисти. Той напомни, че през 2012 година стана ясно, че в аналогичен конкурс за доцент депутатът е приложил към документите си за кандидатстване чужди публикации, приписвайки ги за свои, и това по думите му е алармиращ сигнал. 

Д-р Найденов посочи, че всяко висше учебно заведение има право на автономност, но Законът за развитието на академичния състав трябва да се спазва.

"Не съм много убеден, че има достатъчно прозрачност и яснота какви са били изискванията към кандидата, дали той ги е изпълнил и на база какъв обективен критерий придобива тази сериозна научна степен", посочи медикът. По думите му липсва яснота какви са научните интереси и научната област на развитие на Лъчезар Иванов, какви са неговите научни трудове.

Според депутата Законът за висшето образование казва, че всички учебни заведения са автономни и министърът няма никакво отношение към темата. "14 души хабилитирани лица са потвърдили изискванията на конкурса и завършването на самата процедура", каза Лъчезар Иванов.

На въпрос дали се обижда от това, че има съмнения как е спечелил конкурса, той отговори, че когато чете повече, човек се съмнява по-малко. По думите му всеки може да прочете кога е бил конкурсът и какви са изискванията за длъжността.

Доц. Иванов заяви, че е написал книга в съавторство с двама свои колеги и информацията за публикациите му е достъпна на сайта на Софийския университет. Той обясни, че конкурсът има точно определени правила – трябва да имаш дисертация, преподавателски часове, минимален брой публикации.

"Има 29 труда и книга, пожелавам успех на тези млади доктори, както са инициативни, да защитят и интересите си, защото тече процес за специализация на младите лекари в лечебните заведения и тяхното заплащане, за да не работят, както се казва, ангария. Това е интересната тема на младите лекари, как да се специализират и как да повишат познанията си", убеден е той.

Д-р Емануил Найденов обясни, че е направил своя проверка, според която доц. Иванов няма нито една публикация с научна стойност в научни списания. Той напомни, че има куп изисквания към кандидат за доцент и преподавател, сред които доказана научна активност, заемана асистентска длъжност в последните две години и др.

"За всички е обществена тайна, че има хора, които се лансират по субективни критерии, успоредно с това на други, които в някаква степен не са удобни и не изпълняват поръченията на силните на деня в съответните научни области, не им се дава да се развиват и те се демотивират", каза още Емануил Найденов. Според него битува страх нещата да се назовават с истинските им имена.

Младият лекар заяви, че се надява да се излезе от конкретния случай и да бъде предизвикан обществен дебат, за да не се демотивират знаещите и можещите, които не отговарят на "критериите" на "партийната, роднинската и интимната линия" за кариерно израстване. "Тези хора напускат страната, на практика избират пътя на изгнаника и отиват там, където човек може да се хабилитира не само по тези три линии", коментира той.

От своя страна Лъчезар Иванов е категоричен, че всеки има право да се съмнява, но преди това "трябва да е прочел". Той обясни, че не се притеснява от нищо, включително и от евентуална проверка.

На въпрос какво го мотивира да преподава в университета, Лъчезар Иванов отговори: "Всеки човек е мотивиран да се усъвършенства и да повишава знанията си до живот, и когато получи достатъчно познания, да може да ги предаде".

Младите лекари от гражданската инициатива очакват принципен отговор от МОН на писмото си.

"Искаме да провокираме обществения интерес към проблемите на цялата система за кариерното израстване на един можещ млад човек, какви са условията това да се случи в България и защо на практика истинският потенциал на страната бива гонен", обясни Емануил Найденов.

Според него именно сега е моментът да се случи нещо, което да даде сигнал на младите хора, че има смисъл да останат в България и да имат научни постижения тук.

Че специализацията на младите лекари е темата на обществото е убеден и Лъчезар Иванов.

"Голяма част от шефовете на болници просто не искат да им дадат заплати и възможност да специализират – това е тема за младите лекари", изрази личното си мнение той.

Доцентът посочи, че има 25 години трудов стаж. "За тези години имам доста какво да напиша, започнал съм да пиша от 1995 година за агенезия (липса или неуспешно образуване на орган, част от орган или част от тялото – бел. ред.) на белия дроб. Пожелавам успех на младите лекари, нека да са ученолюбови, да се интересуват, да се съмняват", каза той.

Лъчезар Иванов отхвърли внушенията за политическа подкрепа, като подчерта, че е защитил докторска дисертация преди ГЕРБ да дойде на власт и за целта е минал най-тежката процедура през ВАК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо ти ли не разбра, че точно *** плюем, щото под различни имене ни "управляват" през последните 25 г.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аре престанете бе, вие напра'ихте партизаните - академици, сега за един доц. се 'фанахте! ***!
35
0
 
5
 
! Отговори
do 43 преди 9 години
По зле е, дори не минават на първична рецензия, пишат глупости, добре че са на български. Като дойдат международни оценки крият това на български, за да не се излагат и сменят плочата за малко - изведнъж признават само имапктните работи, но за малко, после пак.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето един "мозък", който няма опасност да "изтече" зад граница...
33
1
 
5
 
! Отговори
ha преди 9 години
. Импактност на дадед труд означава, че е минала на международна рецензия от специалисти в областта и е приета за научен принос. В бг-то правят някакви конференци, самозванци определят какво да излиза и какво не и в крайна сметка - няма наука тук. Разни хора без никакви реални начуни приноси си присвоявят титли. Чудя се не са ли наясно с критериите за това, от глупост ли го правят или са болни амбиции без покритие. Не е добре това.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са младите и красивите от протестна мрежа? КОЙ ???? КОЙ???? Кой помогна на Лъчко да стане доцент ? На човек кой хванаха да фалшифицира закон и да разреши рекламата на марихуана. Е вярно тогава го махнаха от зам. председател на народното събрание.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
активните борци си бяха живи нещастници в сравнение с тия алчни продажници
30
2
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 9 години
Не е чакала бездействайки, а се е занимавала с изследвания.Такава продукция не се създава лесно. Някои не просят милост от посредствени шефове.И аз знам подобни случаи, макар и не точно такива. В Бг няма по 10 научни институти по една и съща специалност, а не всеки хуква по чужбина - някои имат лични ангажименти тук.Ще не ще е търпяла Ти сигурно си под 30 г. и морето ти изглежда до колене.За другото си прав. От 1991 до днес едва ли е все така хубава. То и да си хубав у нас е проклетия,завиждат
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аззДнес видях една от ранобудните, преписваше на един изпит.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не им желая лошото, ама тези на снимката заслужават мозъка да ги лекува. Що са го направили доцент значи му имат доверие. След като тях излекува да почне наред да лекува правителството и след като излекува всички управляващи да почне наред да лекува и останалите малко в опозиция. Едва когато излекува България от политиците и остане сам политик, може и премиер да го направим, все пак ще премахне най-голямото зло от нашите земи.
27
5
 
4
 
! Отговори
Лелеее преди 9 години
За тази "хубава и умна, че даже и свястна" жена, дето чакала от 1991 година нов закон - що закони приеха, баси чакането е ударила. може да е била хубава през91, дори и свястна, но е била 100% глупава *** да чака на празна ясла.Не пишете глупости!!!!
26
1
 
17
 
! Отговори
Пояснявам за онези, преди 9 години
които не са в научните среди - ако си обикновен висшист в БАН, това означава, че си научно-помощен персонал. Такава беше и жената, за която писах по-долу. Онези, които й попречиха да стане асистент, са хабилитирани с научна продукция, по-малка от нейната, която, както написах, е с обем около 2000 стр.Пояснявам също, че за да станеш асистент /най-ниската научна длъжност/ е достатъчно само да имаш висше образование, не се изисква научна продукция.Така злобата прогони още една кадърна. Не е сефте
25
2
 
23
 
! Отговори
И в СУ като в БАН. 2 преди 9 години
При нас работеше една хубава и умна, но и свястна жена. От злоба няколко лелки й пречеха да стане редовен аспирант /докторант/. През 1991 г. тя реши да чака новия закон за академ.развитие. Никой не очакваше, че ще го бавят 20 г. Щом го приеха, тя подаде молба за най-най-дребното - за длъжност "асистент", а имаше около 2 000 стр. научна продукция. Някои се задавиха от злоба - ако имаш 2 г. стаж на научна длъжност, можеш да се хабилитираш /да станеш доцент/.Е, не я направиха асистент. Тя напусна.
24
2
 
24
 
! Отговори
И в СУ като в БАН. 1 преди 9 години
Остана ли някой, който да не е наясно, че научните степени и звания в България не рядко се "раздават" като услуга, срещу заплащане или по партийна линия? Вярно е, че има и хора с напълно заслужени научни степени, но и другите не са малко.Не го знам Лъчо Иванов какви приноси има в областта на науката, но работейки в БАН се нагледах на какво ли не. В следващ коментар ще разкажа накратко едно от последните безобразия, защото и в СУ стават подобни, пък и не само там.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е уникално тъпо и нахално същество. По акъл Лъчо-"мозъка" може да се мери само с Боко-"тиквата", но нали и той е с докторска титла....
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъчоооо, как се покажеш - сейр прайш! Нямаш вид на толкова *** човек, ноооо външността лъже! Преди направи селската изцепка с телефона Клаус Барби - на гювеч да го вземеш, ама то било фалшименто целата промоция, демек за шарани. Сега пък ползваш чужда дисертация :)))) Ейййй, ти излезе от ония безочливи нашенци, които Алеко осмиваше едно време. Хептен ще вкараш Бойко в кереча! За него съдиме по такива като тебе, не го забравяй! Демек не резилиш само себе си.
21
3
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Имаш в предвид младите червейчета, както сполучливо са ги нарекли в една разработка на МВР?Ами много просто, ГЕРБ и Американското посолство вече не им осигуряват торна почва, в която да растат и да се развиват.Не са им нужни в момента.Затова ги няма никакви.Щом някой свестен дойде на власт и започне да прилага политика в полза на България и в интерес на Българите, веднага ще ги подхранят и отново ще изпълзят от дупките, където са се свряли в момента...
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така нареченото Висше образование и така наречените "научни" титли и постижения в съвременна България са една жалка картинка...Като погледнем какъв екземпляр е министъра на просветата, какво да очакваме надолу?!?То вече няма наука и образование, това е един безкраен цирк!
19
1
 
14
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
До АнонименСтига бе т.н. доцент е акушер генеколог. Кога Боко забременя.
18
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помня, че младите и красивите протестъри, разпнаха на кръст преподавател за това, че се е почерпил с колеги по повод. Къде са сега ранобудните наркомани, няма ли да окупират някоя зала?!?