2/3 от българите виждат корупция в санирането

Според 60% програмата не е добра, защото не е за всички
59
2/3 от българите виждат корупция в санирането
Снимка: архив, БулФото

Огромната част от българите са чували за програмата за саниране на панелни блокове. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в периода  27 февруари - 5 март чрез пряко интервю по домовете на 1011 българи.

Близо 90% от интервюираните твърдят, че са чували за програмата. Хората са наясно с обичайните рискове на такива проекти, но като цяло са положително настроени, а партийните различия не се отразяват в толкова голяма степен на нагласите.

Не е докрай изяснен обаче въпросът за чия сметка са разходите по санирането, а това, че не всички ще могат да се възползват сега, е потенциален проблем за обществото, сочат данните.

Изключително висока декларативна запознатост по темата се установява в областните центрове и столицата – над 95% заявяват, че са чували за програмата за саниране.

В по-ниските социални слоеве закономерно расте и делът на незапознатите. В числото на заявяващите, че са чували за санирането, логично влизат и сериозни дялове отговори за престиж, но и това допълнително свидетелства за сравнително високия общ интерес към темата, посочват социолозите.

Близо 80% се съгласяват с твърдението, че санирането е добър начин за обновяване на панелните блокове, под една десета са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Делът на одобряващите закономерно изглежда по-висок сред онези, които могат да се възползват от саниране. Две трети споделят становището, че санирането само частично решава проблемите на блоковете. 13% са на обратното мнение.

Любопитното е, че делът на съгласните с това твърдение изглежда по-висок сред онези, които имат възможност да се възползват пряко. Очевидно, заедно с по-високата запознатост сред пряко подлежащите на саниране, идва и по-високо одобрение, а и по-голяма информираност за детайлите и недостатъците.

Регистрира се почти автоматично съгласие с твърдението, че санирането ще създаде възможности за корупция – 65% го споделят, 12% - не, а останалите се затрудняват да отговорят. Съгласието с това твърдение изглежда преобладаващо дори и при привържениците на ГЕРБ, сочат още данните.

Други 60% пък възприемат мнението, че програмата за саниране не е добра, защото само определени хора ще могат да се възползват. 18% са на противоположното становище и сред тях личат най-вече привържениците на ГЕРБ, макар и те в по-голямата си част да намират проблем.

Близо половината от всички запитани споделят позицията, че програмата за саниране всъщност има за цел да събере гласове за управляващите на предстоящите избори. При разбивката по партийни симпатии логично личи, че това се споделя основно от привържениците на БСП (над две трети от тях), ДПС (близо две трети от тях). Както може и да се очаква, за такъв тип по-ярки твърдения партийните симпатии се оказват по-значим фактор.

Основното послание върху което правителството акцентира при популяризирането на националната програма за саниране, е, че тя е напълно безплатна за собствениците на жилища. Въпреки този акцент, общественото мнение по този въпрос е разколебано.

Близо една трета са съгласни, пак толкова обаче са и на обратното мнение, а близо 40% не знаят. Честите критики в публичното пространство, че в действителност парите за саниране излизат от джоба на данъкоплатеца, събират над 60% подкрепа сред интервюираните. Само 14% са на обратното мнение, а една четвърт не знаят. Дори и повечето привърженици на ГЕРБ споделят това твърдение.

По въпроса за чия сметка е санирането са възможни различни интерпретации. Но общо взето се вижда, че посланието за безплатна програма още не е намерило безспорно място в общественото съзнание, коментират анализаторите.

В същото време насажданите страхове по отношение на санирането не работят сред широки кръгове и за момента биват игнорирани. Тествани са и крайни твърдения, като например слуха, че санирането е опасност човек да загуби жилището си. Под една пета от всички запитани са съгласни с това, докато близо половината са на обратното мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: саниранеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Айдън преди 9 години
Събаряй!
47
3
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
Продължава в този дух! АКо се даваха пари на калпак по 20 000 лв. за всеки собственик на апартамент, парите по санирането щяха да свършат за часове. Само че резултата, щеше да е, че всеки *** щеше да си купи джип и да каже ето аз се санирах с нова джипка. Както стана с мярка "Млад фермер" всеки *** се регистрира като зем. производител и вместо трактор си купи джип. Аве демокрация и болно мислене=най-ниски нива на усвояване в ЕС
46
5
 
2
 
! Отговори
BG преди 9 години
Ей ето още една илюзия, българина все си мисли, че неговото племе само краде. За крадци националност няма както и за простаци. Като тръгнеш по магистралата за Солун, пълно с табели оказващи размера на бюджета за изграждането на километър магистрала. В Гърция магистрала 1 км, струва 10 млн евро, в България 1 км струда 1 млн. евро, в Испания 1 км магистрала струва 15 млн евро. Питам що такива разлики има, ами щото там се краде повече! Разделяй и владей!
45
11
 
0
 
! Отговори
BG преди 9 години
и за този под мен дето гълчи,че като е в къща нямало да го огрее, уважаеми къщовник и теб ще те огрее, защото от 2016 год. могат да се ползват различни програми от 75 до 100% финансиране на разходите за саниране на частни домове различни от панелните жилища. Но има хорица дето са против, щото разбираш ли европйския данъкоплатец що да го товарим! Аве *** за всички има, само дето сте прости и не сте информиране какво предстои! В другите държави ползват ЕС средства, тука на политика се играе
44
4
 
0
 
! Отговори
ganeca преди 9 години
Не е добра, нали трябва и на Вуте да му е зле
43
11
 
0
 
! Отговори
BG преди 9 години
относно тези дето гълчат, че от техните данъци ще се санират блокове в големите градове, уважаеми редовни данакоплатци, влезте в сайта на Българска бана за развитие и разгледайте, колко заявление са подадени от големите градове като Пловдив и София. ОТ справката става ясно,че Благоевград и Кърджали са най-активни и при тях блоковете ще се санират до края на годината. ММда вижда се, че в малките населени села хорицата са сплотени и знаят, че блкове от саниране не могат да паднат. Демокрация ура!
42
11
 
1
 
! Отговори
BG преди 9 години
Да се включва и аз в сложната тематика. Та вече 3 месеца обикалям и събирам "драгоценни" подписи, успях да регистрирам сдружение на собственици с 94% от идеалните части на сградата. Но останалите 6% не искат и да чуят, защото смятат, че блока ще падне като се санира...мда ще падне така викат хорицата. Та се отказах все пак всичко е пожелание и в принципа на програмата е залегнало 100% съгласие на всички. Та извода е по-добре да падне блока, но не да се санира, да живее демокрацията!
41
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Нямало е нужда Галъп интернешънъл да прави проучване.Тия 50 тука са го направили.
40
3
 
14
 
! Отговори
дядовото преди 9 години
хора,играта е друга;1 вход на блок,1 булстат,1 сметка за тока;2 сметка за парното и 3-та сметка за водата,т.е.комунизма се завръща,от времето на Софиянски енерг.мафия се опитва да ни изработи!другото е дрън,дрън!капиш!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санирането е хубаво нещо,но как ще бъде изпълнено и кое ще бъде за сметка на собственика на жилището и кое ще плати държавата?Има още много въпросителни по този проект.Трябва добре да се обмисли и тогава да започне.Хората съзират една пошла шуробаджанащина във всичко ,защото са се нагледали години наред на обществени поръчки и начина по който ги печелят "нашите хора","нашите фирми" и др.
38
1
 
14
 
! Отговори
До Не преди 9 години
как няма да се вземе от мен като парите идват от нашите данъци? Или 1млрд от космоса падна? Я мисли малко.... С 1 млрд колко неща могат да се направят знаеш ли? 100 млн не стигат да се оправят магисталите - колко народ измря по дупките. За язовирите и коритата - колко да се издавят още? Ама ГЕРБ да си накупят за изборите гласове пък другото... не е важно
37
2
 
1
 
! Отговори
Do Ne преди 9 години
BRAVO MNOGO TOCNO NAPISANO DANO GO PROCHETAT POWECHR HORA
36
14
 
2
 
! Отговори
Не преди 9 години
То и ЧЕЗ, Топлофикация, мобилните оператоти и много други ви крадът и то много по сериозно, що не се откажете от тях ??? Че на тях и пари давате а тука не. Кво ви пука кой колко ще вземе за саниране, нали Европа плаща ???? ПФФФФФ
35
6
 
8
 
! Отговори
До Пешко преди 9 години
Значи има за панелките, но за пострадалите в Мизия няма?Защо аз си купувам апартамент ново стройтелство за куп пари, някои си вземе пробития панел и държавата им го санира. Не може така. Соцаиализма си отиде 89-та. С какво живеещите в паналки са привилигировани? В нашия блок като се скапа канализацията - всички си събрахме пари викнахме ис майстор и ни я оправи. В панелките държавата. Стига вече комунизъм отдавна е капитализъм, но май само на думи....
34
7
 
4
 
! Отговори
Не преди 9 години
Щото българина е свикнал да мисли все да го прецакват и все да гледа в кесията на другия. Санитането е много добре да се направи от всяка грозна сграда но уви. Е да, ще се окраде строителя, постедника, но пък от вас нищо няма да се вземе. Четат се добре договорите, говори се с адвокат но не би, прости хора, да си живеят в мизерията.
33
1
 
12
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Не само корупция а и огромна социална несправедливост и герберски тарикатлък с моите пари да си купуват електорат!!Гербавите да кажат аз като съм си санирал жилището какво обезпечение ще получа????На всичкото от горе съм пенсионер и пенсиите на такива като мен няма да мръднат с години за да се върне заема за санирането!!
32
7
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 26,не съм фен на партии, а на насоки, позиции и т.н. И това е неслучайно, имайки предвид родните партии какви са и що са. Специално в санирането не намирам нещо лошо. А иначе лично според мен трябва хората да се преборим да бъдем допуснати до прякото вземане на решения - инструменти за това има много, но все още само си говорим предизборно на 4 години.
31
0
 
16
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Нашите пишман специалисти по саниране да видят и проучат как бяха санирани панелките в бившата ГДР. За това обаче никой и никъде не говори и пише. Защо? Защото в нашето "саниране" липсват като обем работи и стойност поне 80% от необходимите дейности за качествено и ефективно саниране, които изредих по - долу. Оставили са само последната и най - корупционна част - лепенето на стиропор. Но до това има много да се работи и много да се плати, затова нашенското саниране в този му вид е безсмислено.
30
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 9 години
до 29. Ами съберете си пари от блока и си ги управете тези неща, това си е частна собственост. Мен в къши никой не идва да ми мете двора, да ми сменя тръбите, или пък да ми прави изолация. Нали избягаха хората от селата, защото в апартамента нищо не се налага да пипаш. Всичко ти е направено.. е направено, ама то иска подръжка. Много съм се чудил как ще живеят хората по блоковете след още 20-30год. Като е къща е лесно - имаш ли пари , събаряш и правиш нова.. Ами блока ?
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пределно е ясно, че едни точно определени фирми ще прилапат 1 милиард лева, за леко разкрасяване на некви сгради! Лапачка да има сега им се е паднало. После всички ще плащат.