Природозащитници "затварят очи" срещу ?200 000

Aктивистите искали крупни суми, за да оттеглят жалбите си
3 апр 2015 11:44,
18
 Природозащитници "затварят очи" срещу ?200 000
Снимка: Reuters, архив

Успешен модел за бърза печалба, под прикритието на грижа за природата. На това се натъкна екип на Нова телевизия.

Схемата е добре организирана. Пред скрита камера е рекетиран за 200 000 евро. Срещу тази крупна сума екоорганизация обещава да си "затвори очите" за евентуални замърсявания.

"Поиска ни 200 000 евро с цел да се оттегли една жалба до съда, за замърсяване на един проект. Жалба за това, че екоминистерството в лицето на една районна инспекция, не си е свършило работата по установяване на опасностите от замърсяване по проект за газификация. Това спокойно може да се нарече "изнудване" или "екорекет", обясни разследващият журналист Марин Николов. По случая вече работят полицията и прокуратурата.

От къде тръгва схемата? За старта на някои бизнес проекти, например енергийни или за добив на метал, се изисква ОВОС.

ОВОС е оценка за въздействие върху околната среда и се издава от Министерството на околната среда и водите.

Понякога, пак по преценка на екоинспекторите, ОВОС не се издава. Десетките природозащитни организации у нас обаче често атакуват пред съда проектите, които нямат ОВОС, с претенциите, че министерството не си е свършило работата по закон и има опасност от замърсяване.

А някои от еколозите директно искат пари от бизнесмена с проекта, за да оттеглят жалбите си пред съда.

За "екорекет" сигнализира бизнесмен с проекти за газификация в градовете Пирдоп и Златица. С две жалби пред съда, че нямало адекватна преценка за замърсяването, екокоалиция от няколко сдружения, блокира проектите.
Общински адвокат посредничи на еколозите и казва на бизнесмена колко пари искат.

"200 000 евро! 200 000 евро! Споразумението ще бъде стискане на ръка. Те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото. Нали, всичките тези неща се депозират при мене. Аз ги държа при мене", заявява адвокатът.

Бизнесменът се среща с председателя на екокоалицията, а той потвърждава, че иска парите и ще му спести финансовите загуби и съдебните разправии около забавянето на проекта.

Бизнесменът има 10 дни да даде парите. Но не ги дава и делото влиза в съда.

Други екоорганизации, потърсени от тв екипа, се разграничиха от такъв вид натиск срещу пари, а всички бяха единодушни, че заснетото е рекет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EKOZASHTITNIZITE SA REKETIORI,A OTKADE VZEMAT PARI ANAMNESTI INTERNESHONOL I HASHZENSKIOT KOMITAT,KOITO OPAZVAT ROMITE,KOITO KRADAT.
9
1
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
абе нюза, кажете ни нещо което не знаем. Нужно е малко акъл да имаш за да си наясно с положението в България, единствените хора които не живеят за пари в нашата мила родина са бебетата.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До що така бе мимеНарочно няма име, за да не знаем коя точно и да мислиме, че всички еко хора са корумпирани, жестоки и са пречка...
7
0
 
13
 
! Отговори
що така бе миме преди 9 години
Тези организации нямат ли имена?А адвокатчето?Изобщо, ква е тая свенливост,не разбирам!?Дали пък вие няма да ги сгърчите еко- далаверчиците със заплаха за публикуване,м!?
6
6
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
До Еииш, не го познавам този, но не е добре да се обобщава от един за всички.За съжаление е също така много вероятно да е някаква ЦЕКОВА партенка, за да ни разедини. Проблемът му е , че гражданското общество подкрепя до голяма степен екологичните искания и е против олигархията. Трябва да има съд и за партенки и за "актьори" и за корупция.
5
0
 
20
 
! Отговори
еииш преди 9 години
"Природозащитникът" най-вероятно е небезизвестния Дончо Иванов, със сдружението му "Хармония". Има много материали в нета, какви ги върши.
4
3
 
7
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
3
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лека пропаганда, щото това зелено мислене по хората почва да дразни и пречи на печалбите!Сега ще ги настроим другите да си мислят, че всички които са за природата са продажни и не трябва да им обръщаме внимание...А ако се съберат в организация, ще ги стопим с наш поставен човек и ще ги дискредитираме пред обществото. После ще си правим както си знаем... а природата да го....в тубата и документални.ком има едно фимче ново "кравоспирация" там показват къде е скрито камъчето и друга тъмнина
2
3
 
14
 
! Отговори
тъп Рашън преди 9 години
Добро утро, България!
1
12
 
24
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Олицетворението на лявото мислене /еколозите по цял свят са с леви убеждения/: пари на гювеч - без усилия, без пот, без морал. Само гушата да е пълна. И ЕС, НАТО и Сорос да са виновни...