Уволнената чистачка с двете висши: Всичко е пари!

Дани е инженер, има син диабетик, болна майка, но не и работа
Обновена: 3 апр 2015 09:46 | 3 апр 2015 09:20,
172
Уволнената чистачка с двете висши: Всичко е пари!
Снимка: Novatv

Даниела Борисова е инженер по образование. Но работи като чистач в "Напоителни системи" в Дупница. Самотна майка е и отглежда 9-годишното си дете сама. А то е с увреждане – има диабет. Грижи се и за майка си, която е болна.

От няколко дни обаче жената е безработна. Чисти в "Напоителни системи" от една година, но иначе е завършила ядрена енергетика и топлоенергетика, магистърска степен в Техническия университет. Средното й образование е по екология от образцовия Техникум по химическа промишленост и биотехнологии в София. Преди да се наложи да напусне столицата, работи в "Техем" - програмира уредите за дялово разпределение на топлината.

"В петък управителят на "Напоителни системи" ме извика и ми съобщи, че с цел оптимизация на разходите искат да ме съкратят на 4 часа. Като се удържат осигуровките, това означава около 120 лева", започва разказа си Даниела пред "24 часа".

"Оставиха ми време да размисля, дали да се съкратя на 4 часа или дефакто сама да напусна. Смятам, че това са просто политически игри, защото преди няколко години, тук в село Джерман, където живеем, общината и кмета и зам.-кметовете решиха, че трябва да има депо за отпадъци на 6 общини. Обявих се и застанах зад хората от Джерман, обявих моята гражданска позиция за това и получих ръкопляскания с намаляване на щата и така", добави младата майка.

Жителите на селото са против терена, а не против депото. Местните вестници ги обвиняват, че са провалили проекта на ГЕРБ и че общината плаща данъци заради тях. Според хората обаче има и други алтернативи на депото, но управляващите не искат да чуят за тях.

"Всичко е пари...", казва Дани и допълва, че не е успяла да спести на сина си Александър цялата история, той просто бил в центъра на събитията. Но детето я подкрепяло. Когато се прибира с новината в петък той я успокоява, казва й "Мамо, спокойно...".

Даниела сама признава, че има пристрастия и по принцип одобрява лявата политика. За да се бори срещу несправедливостта и принудителното уволнение, Даниела решава първо да отиде в местната организация на ГЕРБ в Дупница, за да се оплаче. От там й обещали, че ще й дадат отговор до ден. Той обаче така и не пристигнал. Намира начин да се свърже с Мая Манолова. Жената казва, че тя се отзовала веднага.

От там нататък събитията се развиват лавинообразно. Мая Манолова представя случая в парламента като живо доказателство за лошо управление и политическа чистка на всички нива. Следва словесна битка между лявото острие и премиера Бойко Борисов, за това кой остави жена с две висши образования да работи като чистачка и след това да я уволни.

От парламентарната трибуна премиерът обещава да проучи лично случая.

"Разчитам на премиера и на думата му, защото е избран от народа и трябва да се грижи за народа. Вярвам, че управляващите в нашия град и съвета на директорите на предприятието няма да смеят да му противоречат", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
нема бачкане преди 8 години
Аз съм с 0 висши и от няколко години съм безработен милионер.
126
1
 
6
 
! Отговори
Студент преди 9 години
От където и да се погледне случая мирише на политически PR. Както по - долу се изкават мнозинството хора: има много университетски възпитаници, които не работят по специалността или въобще не работят. Тъжно е ако тази жена има подобни проблеми, но и съмнително, защото много хора в нейния случай не търсят медия или политическа опека в крещята Мая! Другото странно е, че има трудов стаж по специалността, но работи като чистачка! Вече отделен е проблема за излизащите некачествени кадри от ВУ-тата.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък мама ми казваше ,,Не ходи в чужбина да миеш чиниите на хората, не всичко е пари, имаш професия,,д
124
3
 
9
 
! Отговори
оля преди 9 години
Тя работи в Напоителни системи"като чистачка е не това не е така!Тя се води там като чистачка и получава 500лв. заплата,но не ходи на работа ,а непрекъснато е в отпуск или болнични.Тя е назначена там за заслуги към БСП,но кранчето спира и затова е този вои до небесата.Незная с какви очи излиза и говори глупости по медиите
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спонги,сигурно си около 30 годишен и си намираш работа.Не оценяваш факта,че около 50 годинишните са получили образование от и за различна от сегашната икономическа система.Политиците са тези,които трябва да следват нуждите на хората,но това не важи за нашата реалност т.е. в условията на свободен пазар.Това ми напомня да прокълна до девето коляно всички дейци на прехода,да пукнат децата и внуците им,дано.
122
1
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Не схващам. Тази жена има 2 висши образования, но не си търси по-престижна работа, а се е хванала чистачка. Тя е от групата на трайно отказалите семот професияъа си. Може би едва следващото поколение ще разбере, че хораъа вървят след работата, а не обратното.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам на висшистите без работа ,а те не са малко,направете НПО.Знам,че самочувствоето ви е съсипано,но знам,че сте грамотни.Знам,че е обидно да признаете,че живеете с помощ от родители пенсионери понякога,че се чувствате провалени.Знам,че образованието по-скоро притъпява инстинкта за самосъхранение и агресията,но това е вашият живот,борете се!
120
1
 
13
 
! Отговори
инж. преди 9 години
Аз съм с две висши - инженерство и икономика, и от три месеца съм без работа. И кво толкова дай сега да опищим махалата. Откакто удари кризата 2009г. в строителния сектор бая инженери работят на паузи с по половин -една година безработица докато си намерят следващ проект. Това е положението в нашия малък, жалък трудов пазар. Мислех да замина да работя навън, но нашите са старчоци няма кой да ги гледа и останах. Кофти е да седиш без работа и пари.
119
8
 
17
 
! Отговори
джерман преди 9 години
Нагла,скандална и фалшива до безобразие,поне двора и градината в Джерман да си изчисти!А за тези който не я познават не и вярвайте,това не е истината!
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кои са тия корифеи от "бизнеса" дето дават оценка за кадърността на хората, те какво знаят, какви дипломи имат, купени ли са, на какво научиха кадрите, какви заплати им дадоха, какви социални придобивки и обучения, как ги мотивираха?Ами поддържайте обща система с училищата и университетите, синхронизирайки вашите потребности със специалностите и предметите там, както е в Европа, ама как да стане това,трябва да платите, да намерите преподаватели, да сте квалифицирани вие първо
117
3
 
8
 
! Отговори
anonimna преди 9 години
AZ PAK NE RAZBIRAM ,OTKADE PARI E IMALA DA ZAVAR6I 2 VIS6E ......IMAM 2 DA6ERI ...EDVA GI IZDARJEME ---PARVO EDNATA ...A SEGA U4I DRYGATA V UNSS ....JIVEQT NA OB6EJITIE ...IMAM SAPRUG -RABOTE6 ,AZ SA6O .....AIDE STIGA SA REVALI NQKOI ....DA TRUDNO E ,NO V BG SAMO MRANKALNICI SE NAVADIHA ----EDNA ZA RABOTA ,DRUGA DA KARMI ,TRETI SAMO 4AKAT POMO6I -----A BUDALITE NA RABOTQT .DA ,VSEKI IMA POLITI4ESKI PRISTRASTIA ,NO NA RABOTA KATO IDEM TRQBVA DA SE RABOTI A NE DA SME KATO NA PARTIINO SABRANIE .
116
9
 
5
 
! Отговори
и аз преди 9 години
Аз съм с 11 висши и също съм на борсата.
115
7
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Интересно ми е да чета ГЛУПОСТИ.Та всички сме тръгнали натам.Да ни управлява ПОЖАРНИКАР ????
114
7
 
10
 
! Отговори
и кво преди 9 години
и аз съм с 3 висши и съм безработен
113
9
 
6
 
! Отговори
Фиш преди 9 години
Фишистите гласуваха за герб и рб вижте им акъла само бе то смо със зубрене до никаде
112
3
 
17
 
! Отговори
до 133 преди 9 години
И кво трябва да го смятаме за нормално нещо?Човек с две висши образования да работи за жълти стотинки,това което може да се работи с основно образование?!А годините пропиляни в учене и парични средства?!"Големи акъли" да работила в Лафка или Кауфланд,ами вие защо не отидете да бачкате там,като е толкова хубаво,седите си на държавната длъжност от нищоправене и чакате заплатката!
111
10
 
4
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Аман от вишисти в БГ едно че не стртва мама тате имат ли малко пари всеки може да искара сфише университеи дал бог
110
2
 
19
 
! Отговори
Vasil преди 9 години
Като чета коментарите ми става ясно защо България е на това дередже. Докато хора без никакво образование и интелект така безмислено се изказват до тогава ще сме и толкова бедни. Някои прочел една книга и сега управлява един народ, други прочели половин книга и гласували за едната книга, някои изяли 2-3 кебапчета е с такъв борбен народ НЕСТАВА.
109
1
 
28
 
! Отговори
diavolcheto преди 9 години
"...Вярвам, че управляващите в нашия град и съвета на директорите на предприятието няма да смеят да му противоречат", завършва тя."Това ли е демокрацията? Така ли трябва да стават нещата? Има много, като тази жена: ами ако те не успеят да се доберат до Мая Манолова или друг депутат? Тогава какво? Отговор: скачане от терасата на блок или самоубийство по някакъв друг начин. Или Терминал 2. Или...?
108
21
 
13
 
! Отговори
аз преди 9 години
ай де де. с висше и да неможе да намери по-добра работа. кой знае може би е поредната калинка-малинка:) на хартия добре а на практика много зле. с връзки тук-там и си мисли че всичко що лети се яде.