Български домат за Великден по 1,50 лв.? Просто няма как!

Родните яйца са най-качествени, уверява Десислава Танева
93
Български домат за Великден по 1,50 лв.? Просто няма как!
Снимка: Булфото

Има български краставици и домати на пазара в момента, но в основната си част оранжерийните зеленчуци, които вече са на пазара, са вносни, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в студиото на предаването "Събуди се" по Нова телевизия. .

Тя призна, че българският домат е по-търсен от вносните, но ако той се предлага за 1.50 лв. в това време на годината, когато стоката е оранжерийна, "значи произходът му е лъжа”.

"Да говорим, че е намаляло производството или че това е тенденция, не би било правилно. По-правилно е да кажем, че всички мерки за подкрепа, които сме предприели, трябва да доведат до това, че с всяка измината година обемът на българските продукти на нашия пазар трябва да са по-големи и българският потребител да има избора да си купи български продукти”, допълни земеделският министър.

Танева призна, че е възможно да има и нелегален внос на зеленчуци, но подчерта, че са предприети сериозни мерки да не се покриват данъци.

"Има ръст на събраните ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове. Това е един от проблемите, в момента се взимат мерки и със сигурност нелегалния внос е минимален. Няма как търговец, които внася продукция, без да плати ДДС, да не удря българския потребител. Няма как производителите да компенсират тези 20% с печалба”, посочи Танева.

Тя допълни, че пломбирането на камионите по границата е мярка, която не постига искания ефект. “В момента се въвеждат допълнителни методи за контрол на произхода, надявам се да са по-ефективни”, допълни тя.

В навечерието на Великден земеделският министър коментира и качеството на яйцата у нас. "Потребителите трябва да знаят, че българските яйца са най-качествени. За да сме уверени в произхода им, трябва да вярваме на етикета им и на органа за контрол, който трябва да е направил достатъчно добра извадка - особено сред големите търговци, че написаното на етикета съвпада с реалността", посочи министър Танева.

Тя успокои хората, че от повече от седмица екипи на БАБХ осъществяват проверки в търговските вериги, а установените нарушения са минимални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корумпиран Български митничар за Великден-просто няма как.
47
1
 
0
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Бъкат ги с химия,за да им узряват въэможно най бързо ;) Като гледам има доста эаблудени хора
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Български домат за Великден по 1,50 лв.? Просто няма как! с тези пари не могат да си платят само тора и нитратите!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИСТ"Ех,на времето какви яйца имахме." така беше! ама изчезнаха откакто закриха казармите!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тинтири - минтири ....
43
7
 
1
 
! Отговори
Гурбет преди 9 години
Преди няколко дни се прибрах от чужбина и по точно от Англия.И мога да ви кажа че хората си държат на тяхната стока.4 домата струват паунд,3 ябълки паунд,2 краставици-паунд,а вносните банани струват 0.5 пенса килограм.Друг е въпроса че продуктите им се раэвалят эа няколко дни,эащото са бъкани с химикали,но видиш ли хората си ги купуват.Сами си направете сметка,защо Великобр. е една от първите места в селското стопанство.С др европейски държави съм почти сигурен,че е същото.
42
4
 
5
 
! Отговори
ИСТ до 43 преди 9 години
Кой е този Велизар Агентчев. И той ли иска депутатски субсидии.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То откакто сме в ЕС , за всичко е ПРОСТО НЯМА КАК.Постоянно да намираме начин да се нахакаме на кучето в г.зъ е национален талант.
40
0
 
1
 
! Отговори
От 55 преди 9 години
Моят коментар беше адресиран до "Домат", който беше 55, сега е 54.
39
5
 
7
 
! Отговори
домат преди 9 години
Партизанина е на заповедите на Москва. Основна цел - разрушаване на Българската държава. Мутрата е комунист който казва: Е, искахте демокрация, ще ви дадем! Ама такава че майка ви да разплачем. Аз не виждам никаква разлика. За комуниста, тези които имат, имат защото са крали. Те не могат да си представят че благоденствието идва от труда /производството/.
38
8
 
6
 
! Отговори
до гурбетчия преди 9 години
И аз съм гурбетчия. Нямаше да бъда ако не бяха комунистите да държат ниски цените на Българските домати. Те нали все това пееха: Евтина храна, квалифицирана работна ръка, ниски заплати. Е ние отидохме да работим за достойни заплати, а тези дето се увличат по социализъм ядат вносни. Щото е едно да произвеждаш и друго да пишеш по форумите.
37
3
 
6
 
! Отговори
домат преди 9 години
Тук някой все още не е разбрал че мутра и партизанин са едно и също нещо. Демокрацията е ЗАКОННОСТ. Това е върховенство на закона. Мутри има там където няма законност. Просто комунистите решиха да завлекат каквото могат. Нека си спомним обществено - икономическите формации. Движението беше по спирала и комунизма беше най-високия стадий от където паднахме на първобитно - общинен строй. Хайде да не правим политика с домати защото сме още живи и помним!
36
1
 
5
 
! Отговори
Батьо преди 9 години
Колегата форумец, който пише за мутрите, е абсолютно прав! Ясно е, че няма как някакъв мутра-***, да бъде оставен да "владее" пазара и да прави милиони. Близко до акъла е, че трябва да отчита парите нагоре, защото много бързо ще дойдат онези с късите автомати и качулките и ще му наврат ауспуха на мерцедеса в ***. Това обяснява защо толкова години МВР-то "не може" да се справи с т.нар. организирана престъпност."Всички са маскари!" - този крилат алеков лаф придоби нови измерения.
35
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Мирослав,никъде в Европа няма производители,които с един колец домати ,да искат да станат милионери,като нашите производители,свръх производството води до намаляване на цената,драги ми ганчооооо.
34
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Анонимен-47,ами купувай български.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отдавана не купувам турски ***
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ СТАРТИРА БЪЛГАРСКА ПРОЛЕТ: РЕВОЛЮЦИОННА ПРОМЯНА НА УНИЗЕНИЯ И СМАЧКАН ДУХ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
31
7
 
14
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
В никоя друга европейска държава няма такова нещо като в нашата! Масово убийство на родното производство! Кажете ми само един закон, само един член или точка която поне малко защитава интереса на бг производителя? Всичко е внос на 0лв за кг и онея горе взимат дебели комисионни или те сами ги вкарват.. Няма политика ориентирана към подпомагане на малкия и средния производител! Европейски пари също няма за нас! Е какво има? Чужд пазар в собствената ни държава! Ядем вносни ...
30
1
 
28
 
! Отговори
varnenetz преди 9 години
Пичове , преди се чудех , защо румънеца спира и си купува зеленчуци от бабата на пътя ? Направо пълни багажника ? Сега вече знам , защото той купува истински и чист продукт , а не пoлски пластмасови *** !
29
0
 
2
 
! Отговори
Експерт хуморист преди 9 години
До Експерт икономистХАХАХАХАХА,,,,,,,,,,,,,,