Български домат за Великден по 1,50 лв.? Просто няма как!

Родните яйца са най-качествени, уверява Десислава Танева
93
Български домат за Великден по 1,50 лв.? Просто няма как!
Снимка: Булфото

Има български краставици и домати на пазара в момента, но в основната си част оранжерийните зеленчуци, които вече са на пазара, са вносни, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в студиото на предаването "Събуди се" по Нова телевизия. .

Тя призна, че българският домат е по-търсен от вносните, но ако той се предлага за 1.50 лв. в това време на годината, когато стоката е оранжерийна, "значи произходът му е лъжа”.

"Да говорим, че е намаляло производството или че това е тенденция, не би било правилно. По-правилно е да кажем, че всички мерки за подкрепа, които сме предприели, трябва да доведат до това, че с всяка измината година обемът на българските продукти на нашия пазар трябва да са по-големи и българският потребител да има избора да си купи български продукти”, допълни земеделският министър.

Танева призна, че е възможно да има и нелегален внос на зеленчуци, но подчерта, че са предприети сериозни мерки да не се покриват данъци.

"Има ръст на събраните ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове. Това е един от проблемите, в момента се взимат мерки и със сигурност нелегалния внос е минимален. Няма как търговец, които внася продукция, без да плати ДДС, да не удря българския потребител. Няма как производителите да компенсират тези 20% с печалба”, посочи Танева.

Тя допълни, че пломбирането на камионите по границата е мярка, която не постига искания ефект. “В момента се въвеждат допълнителни методи за контрол на произхода, надявам се да са по-ефективни”, допълни тя.

В навечерието на Великден земеделският министър коментира и качеството на яйцата у нас. "Потребителите трябва да знаят, че българските яйца са най-качествени. За да сме уверени в произхода им, трябва да вярваме на етикета им и на органа за контрол, който трябва да е направил достатъчно добра извадка - особено сред големите търговци, че написаното на етикета съвпада с реалността", посочи министър Танева.

Тя успокои хората, че от повече от седмица екипи на БАБХ осъществяват проверки в търговските вериги, а установените нарушения са минимални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
кемал до Гурбетчия преди 9 години
Да се надяваме това да стане за напред, и тогава няма да се пишеш на гурбетчия и може би твоята партия Републиканската народна партия няма да е толкова корумпирана!
27
1
 
11
 
! Отговори
Опасност!!! преди 9 години
Търговското споразумение САЩ - ЕС ще вкара в ГМО в България!Парламента си мълчи и отказва дебат!!!Безработицата ще се увеличи и вече няма да има пълен работен ден!!!Скрито е писмото от унгарския парламент за дискусия!!!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да продължа. Та мутрите съсипаха всичко. Какво се случи с нас и другите колеги зеленчуко производители. Местна мутра/феодал взе пазара. Вдигна цените на сергиите. ОК, разходи има човека. Започна обаче да ни рекетира и да иска по 5лв.,ако продаваш твоя продукция, а ако вземеш да продаваш от неговите вносни зарзавати отпада тази нелегална такса. После почна да ни заставя на какви цени да продаваме. Нямаш право да продаваш на по-ниска цена от обявената от него за деня, иначе бой насред пазара.
25
1
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ДРУГАРКАТА ТАНЕВА ДА НЕ СЕ ВАЙКА АМИ ДА ВКАРА В ПАРЛАМЕНТА ЗАКОН ЗА КВОТИ НА ВНОСА---КАЬВТО ГО ИМА В ИТАЛИЯ---ТАМ НЕМА КАК НА ПАЗАРА ДА СЕ ПОЯВАТ ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ В КОЛИЧЕСТВО ПО--ГОЛЯМО ОТ РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО ЗАЩИТАТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ Е ГОЛЯМА У НАС---ОБРАТНО
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време на село гледахме ранни зеленчуци и продавахме. Правехме си оранжерии от арматурни железа и опъвахме найлоните. Салати, марули, пресен лук, пресен чесън, домати и краставици. Имаше много хора, които произвеждаха и продаваха на пазара. Цените никой не ги регулираше и бяха достъпни, а продукцията качествена. Поне нашата бе такава. Ползвахме само оборски тор. Дойде демокрацията и пазарите ги взеха мутрите. Започнаха да внасят нелегално отвън и забраниха производителите да продават...
23
0
 
8
 
! Отговори
Да попитам, преди 9 години
някой може ли да ме светне, как да различа българския от вносния зеленчук? Онзи ден на пазара на две сергии продават домати и краставици. На едната имаше само цени, а на другата пишеше освен цените, че стоката е българска. Гледам аз, гледам и разлика освен в цената не виждам. Взех от българските, че ми се прияде шопска салата, а и една бутилка Бургас 63 имах в хладилника. Нарязах доматите и краставиците. На вкус двата зеленчука са едни и същи и бият на пласмаса. От къде да купя добър зеленчук?
22
2
 
9
 
! Отговори
Сахаров преди 9 години
Не му е сезон на домата, как да е на 1.5лв, ако не е от пластмаса?! Яжте сезонни плодове и зеленчуци
21
1
 
15
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Това е просто детска играчка в момента. Какво ли ни очаква когато се сключи търговското споразумение между САЩ и Европа. Монсанто ще ни направят импотентни, дебели и безумни.Вдигайте се на протести!!!
20
1
 
15
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Ех,на времето какви яйца имахме.
19
2
 
11
 
! Отговори
Батьо преди 9 години
Лоша работа, другари и другарки!Както каза Тити, "насрахме се"! Щом се стигна дотам българин да не иска да почива в български курорт и да не купува българска храна... пиши я работата "бегала"...И най-лошото е, че е прав да не иска. Демек - не можеш и да го обвиняваш! А батьо ви няма и идея как може да се излезе от това положение.
18
2
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Доматите в Бургас са 3, 50 лв - най добрият град за "живеене" - масово заплатите са по 450 лв - това е положението дами и господа - работим за 2--3 домата- пародията на един велик народ - сега облечен в дрипи Sekond Hand (втора ръка ) и колите ни такива и магистралите ни такива и заплатите ни такива и дрехите ни такива - и МЕЧТИТЕ НИ _ ТАКИВА - да си купим апартаментче в евтина кооперацийка и евтино возило с марка Мерцедес- дори храните ни са отровни понеже няма контрол - Евтин гаден живот е БГ
17
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
няма български зеленчуци семената са от чужди фирми и не говорете зарозов домат защото е холандско семето отгледано в бълг парник с много нитратиснощипо тв видяхме как го берат зелен за да узрее до великден търговските веригиса надули цените като за световно 14 лв за 1 кг агнешко 4 лв въпросния доматяжте си ги аз ще ям пиле и риба честит лазаровден
16
1
 
7
 
! Отговори
djoto преди 9 години
Ако имате запек яжте салатки и краставици на килограм.Отпушването гарантирано
15
0
 
19
 
! Отговори
gepi преди 9 години
Скоро и за зеленчуци ще ходим при комшиите.Ще ни загубят както ни загуби българският хотелиер
14
0
 
23
 
! Отговори
Kitov преди 9 години
Оставете доматите. Ами салатата? В Русе е 1.20 парчето, а на километър - в Румъния е 45 ст. Същото е с пресните лук, чесън и другите селски зеленчуци. Краставиците и доматите и там са по 3 лв, че и отгоре.И пазарите са направени така, че местните селяни да си продават стоката хигиенично. Кеф ти прясно сирене, режат ти месо откъдето искаш от агнето или прасето, на цени малко по-ниски от нашите.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вчера ядохме пресни марули и репички...еми , отровихме се...
12
0
 
9
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 9 години
щом зеленчуците са влезнали един път в България значи са осиновени иможем да ги считаме за български
11
1
 
4
 
! Отговори
чичо пич преди 9 години
Тая министърка е голяма измамница. върти такъв земеделски бизнес че ум ще ни зайде ако го асимилираме.бая е гладна
10
4
 
6
 
! Отговори
Митю-Дизела преди 9 години
До Петьо-ЕвреяПете, а я ни светни по въпроса...колко струвават на руснака бензина,дизела,пропан-бутана,метана,тока,въглищата,дървата и парното в сравнение с България ...... ;)
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами честно казано не купувам вече нищо българско. избегвам, дет' се вика. има достатъчно и всякаква вносна стока. производителите изнасят, що годе свестното, а *** на пазара за наште. не подкрепям едрите производители, заляхани с ***, вече не се знае какво ядеме!