"Цяла градина" български имена на цветя изчезват през годините

Често те биват сменяни от подобни, но английски
67
"Цяла градина" български имена на цветя изчезват през годините
Снимка: Reuters

“Цяла градина” от прекрасни български имена на растения вече са почти изчезнали и много рядко се дават на новородени деца, разказа пред БТА доц. Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Такива са имената Босилка, Върбан, Ружа, Невена, Росена, Сълзица, Латина и други.

На тяхно място възникват чуждоезичните им аналогии - Дейзи вместо Маргарита, Джасмин вместо Жасмина, Кармела вместо Лозанка. С времето са изчезнали и други имена, които не са  успели да се наложат, като Хризантема, Гладиола, Циклама, Фиданка, Гюла, Трендафила.

Доц Банкова признава, че цветните имена спрямо традиционния антропонимичен календар са значително намалени и изменени. Постоянни са емблематичните Цветан, Цветанка, Албена, а останалите имена, като че ли се загубват в другата палитра от лични имена, смята експертът.

Сред новородените деца с цветни имена най-много са наречени Цветан и Цветанка. Красиво женско име, което търпи своето възраждане, е и Калина. Други популярни днес имена са Сеяна и Рая, също са адресирани към Цветница - едното е свързано с глагола "сея", а другото - с  райската градина, обяснява етнологът.

От мъжките имена продължават да са харесвани Ясен и Явор - традиционни имена, заредени с много смисъл и послание на дървета символи, които са пазители и на семейството, и на  приятелството, отбеляза доц. Банкова.

Да си кръстен на цвете или растение означава, че твоите родители са заложили едно пожелание животът ти да бъде пъстър и цветен, да имаш късмет, хората да ти се радват и ти да носиш радост на хората, смята доц. Петя Банкова. В представата на българина женските цветни имена винаги са били носители на красота, на свежест, на плодовитост, затова са били много разпространени. При мъжките имена приоритетни празници са Гергьовден, Ивановден, Димитровден.

Жените са в своето царство именно на Цветница, смята доц. Петя Банкова.

В съботният ден преди Цветница пък се отбелязва Лазаровден - добре познат празник по цялата ни територия от древни времена. Според доц. Банкова всъщност това са "посветителни обичаи", които трябва да преведат малкото момиче към статута на девойка, готова за годеж и брак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Венцеслав празнува на Стефановден и няма нищо общо с сбърканото ВенцИслав, което е плод на правописна и правоговорна грешка, както и Миглена, което идва от Магдалена е съкращение -правилното е мЕглена- това са сгрешени имена, които са се наложили от простотия , а не от друго има и други освен ВенцИслав и мИглена
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Името Лора, което идва от Лавр и е едно от най-цветните имена тук в тази статийка на посредствения списател вече се кръщава по-често но повечето от хората не знаят, че то е едно от -най-цветните имена например!!!
46
6
 
2
 
! Отговори
Интернационала преди 9 години
"Когато славяните и българите са имали държава , немците са били племена"Глупости, Бавария е по-стара от България с 1 век, а сигурно има и по-стари.Истината е, че европейските народи имат самостоятелни държави по едно и също време - 6-8 век - след залеза на Рим. На изток са по-слаборазвити обаче, което личи и днес... виж как няма случайни неща.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ми, не и харесват..И на мен не ми харесват,но бих предпочела да се казвам Тодора
44
4
 
0
 
! Отговори
Интернационала преди 9 години
Но ако има кандидатури и при достатъчно еднакви условия на бюрото стоят Кристина и Карахишама... има значение.Не знам какво значи "фъфлещи", но славянските езици имат много съгласни - един "четвъртък" би ужасил всеки западняк. Латинските и германските езици много по-"академично култивирани" с оптимирано редуване на гласни, ударения, докато славянските са "саморасляци", по-примитивни и непрактични, понеже славянските народи са били много изостанали (което се вижда и днес).
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пардон, не съм 18, а 14
42
0
 
4
 
! Отговори
До Интернационала преди 9 години
от 18Не се е стигало до кандидатури, просто ме харесват и ангажират, после научават откъде съм и как се казвам! И се гордеят, че ми произнасят трудното дори за българите фамилно име. А като им преведа значението на малкото ми име съжаляват, че те нямат такива. Натрупани съгласни има в полския език, но славянските езици не са фъфлещи като гръцки, испански и английски. И нямат разните затворени междинни гласни като немците и французите. Не бъди толкова интернационален, губиш!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Галина на латински е "кокошка"... Galina blanca значи Бялата кокошка ...
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки дава акъл как хората да си кръщават децата.
39
0
 
7
 
! Отговори
Mustela преди 9 години
Гюла викате е едно хубаво българско име :D
38
0
 
8
 
! Отговори
Грамчо преди 9 години
Гертруда- Герой на Труда, Койолина - баба Лина дядо Койор Владлев Владимир Ленин и други знайни и незнайни имена, криСталина я подминаваме транзит на този фон
37
0
 
14
 
! Отговори
кутка бардакова преди 9 години
Шкафка Аспиринова никой не мож я бие ..... Кой не вярва да види телефонния указател на София от 1978 г.
36
0
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 9 години
20 години чалга и пак нищо не ви влиза у главата , Райна , Гергана ,Румяня(rip) ,десислава , Слави , Преслава и т.н. поне от имена го докарват
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази доц. явно "много" разбира, защо не споменава и името Далия, което в последно време започна все по-често да се появява и още колко неща могат да се кажат, само общи приказки в статията. Среща се и Маргарет, освен Дейзи.
34
1
 
20
 
! Отговори
Бригадир преди 9 години
ама най-гадното от всичко е да се казваш Бригадир. колко ли трябва да те мразят родителите ти!
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много ме е яд когато невежите майки си кръщават децата с изкилиферчени имена от неразбиране - например Марая (което си е Maria, произнесено на английски) или Даяна (Diana)
32
0
 
10
 
! Отговори
до * преди 9 години
Браво! Така си е. Според мен би било добре повече хора да знаят произхода на имената (а и корените на много думи на български) - освен персийски, те имат древноиндийски (санскрит), а някои и тракийски корени. Примври за древнотракийски имена са Цако, Дако, Пеко
31
0
 
8
 
! Отговори
* преди 9 години
21 Пена идва от "Пенелопа" , не от "Пяна" , както си мислят някои ...Възхищава се българина вече 36 века на верността на Пенелопа , ама той не е Пенелоп ...съдба какво да се прави
30
1
 
4
 
! Отговори
* преди 9 години
До 23Гюро идва от "Гюр" - Силен , Як
29
0
 
26
 
! Отговори
do Невена (34) преди 9 години
И аз съм Невена и аз съм кръстена на баба ми. Честит имен ден, съименничке! Пожелавам ти да си чуваш името САМО за хубави неща! Винаги се радвам да срещна някой с моето име.