"Цяла градина" български имена на цветя изчезват през годините

Често те биват сменяни от подобни, но английски
67
"Цяла градина" български имена на цветя изчезват през годините
Снимка: Reuters

“Цяла градина” от прекрасни български имена на растения вече са почти изчезнали и много рядко се дават на новородени деца, разказа пред БТА доц. Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Такива са имената Босилка, Върбан, Ружа, Невена, Росена, Сълзица, Латина и други.

На тяхно място възникват чуждоезичните им аналогии - Дейзи вместо Маргарита, Джасмин вместо Жасмина, Кармела вместо Лозанка. С времето са изчезнали и други имена, които не са  успели да се наложат, като Хризантема, Гладиола, Циклама, Фиданка, Гюла, Трендафила.

Доц Банкова признава, че цветните имена спрямо традиционния антропонимичен календар са значително намалени и изменени. Постоянни са емблематичните Цветан, Цветанка, Албена, а останалите имена, като че ли се загубват в другата палитра от лични имена, смята експертът.

Сред новородените деца с цветни имена най-много са наречени Цветан и Цветанка. Красиво женско име, което търпи своето възраждане, е и Калина. Други популярни днес имена са Сеяна и Рая, също са адресирани към Цветница - едното е свързано с глагола "сея", а другото - с  райската градина, обяснява етнологът.

От мъжките имена продължават да са харесвани Ясен и Явор - традиционни имена, заредени с много смисъл и послание на дървета символи, които са пазители и на семейството, и на  приятелството, отбеляза доц. Банкова.

Да си кръстен на цвете или растение означава, че твоите родители са заложили едно пожелание животът ти да бъде пъстър и цветен, да имаш късмет, хората да ти се радват и ти да носиш радост на хората, смята доц. Петя Банкова. В представата на българина женските цветни имена винаги са били носители на красота, на свежест, на плодовитост, затова са били много разпространени. При мъжките имена приоритетни празници са Гергьовден, Ивановден, Димитровден.

Жените са в своето царство именно на Цветница, смята доц. Петя Банкова.

В съботният ден преди Цветница пък се отбелязва Лазаровден - добре познат празник по цялата ни територия от древни времена. Според доц. Банкова всъщност това са "посветителни обичаи", които трябва да преведат малкото момиче към статута на девойка, готова за годеж и брак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
9
 
! Отговори
* преди 9 години
До 24 Гадното "-ка" е всъщност "-ха" . От персийския ( прабългарски ) не сме го взели и руснаците са го взели от нас , а не ние от тях .Примери : Рада ( радвай се /винителен падеж , желателно наклонение /) > Радха - умалително на Рада ; Деша (мил/симпатичен) > Дешха (миличко). Преминаването на "-х-" в "-к-" е характерно за заемките от чужди езици .
27
1
 
19
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
От филма Опасен Чар: Приятно ми е, Щефи, отговор: Да, разбрах, Стефка...:)
26
0
 
22
 
! Отговори
Невена преди 9 години
Аз съм Невена , кръстена съм на баба и си харесвам името.Смятам, че има доста Невени,учудих се, че е на изчезване.
25
24
 
10
 
! Отговори
Ми, не и харесват.. преди 9 години
С риск да ме критикувате, повечето от БГ имена не ми харесват - звучат грубо и не са звучни. Винаги са били такива - просто по време на соца е имало забрана децата да се кръщават с други имена, освен руски и български. Да не си кривим душата - как звучат италианските имена и как звучи Тодорка примерно? Особено Р-то ни е много твърдо и неприятно за слушане
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една майка много гордо ми казваше ,че момиченцето и се казва Хайди. Аз между другото и отговорих, че Хайди е от Аделхайд, а тя ме погледна тъпо и ми каза ,че не било вярно, не съм ли знаела ,че Хайди е швейцарска национална героиня ?! Явно майката не беше чела дори книжката.
23
4
 
10
 
! Отговори
Интернационала преди 9 години
"Нормалните западняци се радват много повече на име като Хризантема"Щото са възпитани/любезни....Ти радваш ли се на Хампръцумян Махмудинеям, особено ако имаш бизнес с него, административно с 10 нови такива на ден, примерно?"Ужасените западняци да си е..т май.а.а"Не те, ТИ си е..ш май.а.а - още един малък повод за дискриминация - при еднакви други условия твоята кандидатура отива в коша."С техните неясни гласни"???? Славянските са неясни, по-точно редки - пълно със съгласни.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме си чуждопоклонници тире нихилисти !
21
0
 
9
 
! Отговори
До Време за реформи преди 9 години
Не се тревожим просто коментираме. Защо трябва във всяка тема с връзка или без връзка да намесваме икономическия и политически живот.
20
13
 
4
 
! Отговори
мисля че преди 9 години
Всъщност някой знае ли от къде се появило това гадно Ка :DДали не сме го взаимствали от руснаците, те слагат такива лиготии на края на имената си. АльошенКа, Ваничка и т.н.
19
0
 
24
 
! Отговори
Време за реформи преди 9 години
Те хората изчезнаха от държават, вие за имената се тревожите ...
18
1
 
2
 
! Отговори
Мисля че преди 9 години
До анонимен 18И на мен ' Пена' никак не ми звучи добре, но се сещам за друго също толкова разпространено, което без Ка горе-долу става. Гана-Ганка. Не знам дали Пенка не е женският вариант на Пенчо, защото има и такова име, а то може би е производна форма от Петър.
17
3
 
1
 
! Отговори
ХО ШИ МИН преди 9 години
18--spored edin велик тракиец--Спароток Серафимов, името на Пена--идва от Пяната на водата в реките..:) Макар, че пяна се получава само при водопади, когато има изливане и пропадане на водата надолу...Иначе в спокоина рекичка, никога няма Пяна.Та , името Пена--идва от Пяна.
16
1
 
23
 
! Отговори
маймун африкански преди 9 години
Най-новия хит сред имената е Обонго! Много се харчи сред гласуващите за ДПС!
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мисля чеПена не е по-красиво от Пенка, обаче. Това е едно от най-разпространените и противни имена! А произлиза от Петър. Колко жени се казват Петра?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди време четох някъде, че някой е доказал, че имената Жана и Джейн са прабългарски. Беше отдавна, забравих кой беше авторът - все още не оценявах значението на подобни изследвания.В онази статия бяха изредени още доста имена с прабългарски произход, включително и Годжи, но само Жана и Джейн "звучаха" западно.
13
9
 
21
 
! Отговори
Мисля че преди 9 години
Едно 'Ка' отзад е способно да развали хубавите именапр. Цветана - ЦветанКа Ивана - ИванКа Йордана - ЙорданКа
12
0
 
11
 
! Отговори
г-н Тау преди 9 години
До Анонименмного готин коментар ,11-ти....няколко думи ,които изразяват цял еди български преход от около 25-26 години...много си мъдър,евала !
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Интернационала 8Ужасените западняци да си е..т май.а.а! С техните неясни гласни и мучащи езици какво ли могат да произнесат. Особен кич е инглиш име с по-различна българска фамилия, е пак ще се блещят.
10
4
 
17
 
! Отговори
метаморфоза преди 9 години
Калина ме кефи максимално но Калинка.......не:)
9
0
 
27
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Майстора и Дейзи........тц!Не върви....