Колаж на седмицата

Ако сте изпуснали нещо през изминалата седмица
Обновена: 4 апр 2015 11:55 | 4 апр 2015 09:23, Екип на Dnes.bg
1
Колаж на седмицата
Колаж.

Тази седмица зарадва софиянци - първият лъч на метрото стигна до летището, до Терминал 2. Официално лентата преряза премиерът Бойко Борисов, който не пропусна да отбележи, че без помощта на "Началника" нищо не би могло да се случи. "За 23 години 9.5 километра метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години. И то виждате как го правим", не пропусна да се похвали Борисов пред гостите.

500 000 души на ден ще се возят в новата отсечка. Новото 5-километрово продължение на първия лъч - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата, е с 4 нови метростанции - Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летището. А софиянци можeха да се повозят в него безплатно за половин ден.

Премиерът не пропусна да отбележи и ползата от подземната железница, като припомни рекета на такситата над пътниците. "Ще вземе куфарчето от там (от летището – бел. ред.), ще дойде и след 15 минути вече ще е някъде по града, няма да виси на автобусните спирки, няма да го рекетират такситата, няма да плаща 50 лв. до центъра".

Депутатският труд през седмицата ще се запомни с два избора – на шеф на КЕВР и на главен инспектор в Инспектората към ВСС. Бившият депутат от ДСБ Иван Иванов оглави енергийния регулатор и стана повод опозицията да заподозре, че независимият орган ще зависи от решенията на политиците.След повече от година търсене на съдебен инспектор и много критики от Европа заради липсата му, Теодора Точкова застана на поста.

Парламентът направи на първо четене и ключова промяна в законодателството, с която даде право на прокуратурата да спира сделки за 48 часа. Тя пък стана повод за поредното напрежение в управляващата коалиции.

Половин работен ден от седмицата депутатите посветиха на препитване на премиера Бойко Борисов по важни според тях теми. Тогава се стигна до призива му всички да почиват в България за празниците. И на бял свят излезе поредната му мъдрост – че с чужди коне трудно се оре.

И някак между другото депутатите си гласуваха великденската ваканция. А тя тази година ще продължи почти две седмици – от 10 до 22 април.

През седмицата шестте световни сили - САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания Германия, и Иран приеха ключовите параметри по споразумението за иранската ядрена програма. Този дипломатически пробив се определя като исторически.

Дейностите на Иран по обогатяване на уран ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 години. Сега страна има инсталирани около 19 000 центрофуги, от които ще запази около 6000, а по-голямата част от запасите от обогатен уран ще бъдат изпратени в чужбина. След изтичането на първите 10 години ядрените изследвания и разработки ще бъдат ограничени и наблюдавани в продължение на още 15 години.

Ако бъдещото споразумение се изпълнява точно от Техеран, санкциите срещу Иран ще бъдат отменени постепенно. Сега, след като е постигната договореност по ключовите параметри на бъдещото споразумение, работата по неговото съставяне ще започне веднага и трябва да приключи на 30 юни, обясни иранският президент Хасан Рохани.

През седмицата южната ни съседка привлече погледа с два инцидента - почти цяла Турция остана без ток, а в Истанбул радикална групировка взе за заложник прокурор в съда.

Спирането на тока остави десетки градове и много провинции в страната без електроснабдяване, спря общественият транспорт, работата в заводите и офисите. Спря метрото, трамваите в Истанбул, Анкара и други големи града. Управляващите започнаха проверка по всички версии. Премиерът Реджеп Ердоган допусна терористичен акт, а енергийният министър Танер Йълдъз предположи, че може да е кибератака или грешка на оператора.

При друг инцидент бойци от ляворадикалната групировка "Революционен народно-освободителен фронт"(DHKP-C) взеха за заложник прокурор в съд в Истанбул. Мехмет Кираз е водил разследването на смъртта на 15-годишния Беркин Елван. Той беше ранен от полицай през юни 2013 г., докато отивал да купи хляб по време на антиправителствена демонстрация в Истанбул. Момчето почина през март 2014 г., след като девет месеца беше кома, а смъртта му провокира огромно обществено недоволство.

Групировката поиска полицейският служител, заподозрян в убийството на младежа, да направи официално самопризнания за стореното и да бъдат свалени обвиненията, повдигнати срещу участници в протести във връзка със смъртта на момчето. Заложническата криза продължи няколко часа. Специални части щурмуваха сградата - двама от похитителите бяха ликвидирани, а прокурорът тежко ранен бе откаран в болница, където почина от раните си. 

И тази седмица продължи драмата в "червения" отбор. Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Томов призна, че отборът има страшно много проблеми, а ден след това прехвърли акциите си на представителите на "Сектор Г" Милко Георгиев и Борислав Лазаров. Това на практика означава нов собственик.

На клуба сега му предстои детайлен одит, който да установи точния размер на дълговете. След това инвеститорите ще трябва да се покажат пред обществеността и да започнат финансирането на ЦСКА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари