70% от родителите купуват нездравословна рекламна храна

Основно деца са пострадали при "хранителните взривове" през 2014 г.
6 апр 2015 22:01, Анисия Иванова
29
70% от родителите купуват нездравословна рекламна храна
Архив: Булфото

В 15 "хранителни взрива", регистрирани през миналата година, са били засегнати 270 българи, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Голям брой от тях са били деца, уточни той.

В 7 от случаите заразените са консумирали храна в заведения, а останалите - приготвена в домашни условия. В 11 от всички случаи са били открити причинителите на заразата, като основно са били салмонела или стафилококова инфекция.

Факторите, влияещи негативно върху здравето на хората, са небезопасната или нездравословна храна, обездвижването, замърсената околна среда и стресът, посочи д-р Кунчев. Те водят до повишаване на случаите на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, допълни той, цитиран от БТА.

Доказано е, че затлъстяването е сериозен рисков фактор за развитие на онкологично заболяване, каза доц. Михаил Околийски, представител на офиса на Световната здравна организация в България.

Трябва да се прави разлика между безопасна и здравословна храна, каза Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните. Той отбеляза, че в България има добра нормативна уредба, но тя все още не се познава добре от бизнес операторите.

Проучване, извършено преди две години от Националния център по обществено здраве и анализи, е показало, че 90 на сто от децата до 5-годишна възраст искат храна, видяна в реклама по телевизията, а 70 на сто от родителите я купуват, въпреки че осъзнават нейната нездравословност, каза проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене.

Тази година темата на Световния ден на здравето - 7 април, е безопасността на храните, определена е от Световната здравна организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Мая Петрова преди 9 години
Бих искал да се оплача от храната в училището на моето дете - немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин. Храната е направо ужасна! Готвачът си прави ежедневни експерименти от което детето ми се натрови. Има ли начин и институция, към която да се обърна, защото от училището отказаха да вземат мерки ?
20
0
 
2
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
то самият живот е опасен за здравето. който е живял все е умрял:) няма по-вредно и безмислено нещо;)
19
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
не разбрахте ли че трябва да се чете преди да се завъртиш в кухнята децата гихранят в гр транспорт по улиците с дюнери от арабските терористи а напоследъкги кърмят в мола за какво здраве говорим тогава децата трябва да се хранят вкъщи на масата с вилица и лъжица четене четене и пак четене
18
2
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Проблемът не е в децата, а в родителите. Тя мама или тате нека се тъпчат с десертчета, зрънчо и какви ли не още пакетирани глупости, пък после обяснявай на детето, че то не може да ги яде. А да не говорим колко ни е мазна кухнята като цяло и с колко много олио готвят масово хората тук. А ако може и целият блок да увоним още по-добре.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
План Ран - Ът.Повече за този план за унищожение на България в гугъл и ютюб...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хах хах ха ха 6Не само, че храните, които детето яде изобщо не си пасват, ами са сервирани в пластмасова чинийка, вилицата също е такава! Хлябът не е пълнозърнест, а бял и става на цимент в стомаха. Парабени и ***, храната се изменя като се съхранява и претопля в такива съдове.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не използвайте груб език! Ще бъдете санкционирани!
14
0
 
12
 
! Отговори
Da преди 9 години
Разбират децата и още как. Не ги подценявайте хич. Лошото е че нямаме производство а вкарваме само *** от запада.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щот' жабата като видяла, че подковават вола... Ама, Ганоооо, това хората веч' го 'фърлят на ***...
12
0
 
18
 
! Отговори
пусти парички преди 9 години
Е щом рекламите на нездравословни храни имат отрицателен ефект върху здравето на клиентите, забранете рекламирането им. А, да забравих, Макдоналдс, КФС, Бъргър Кинг, Събуей и мнозинството български производители на имитации на храна ще се разсърдят и ще спрат да плащат рекламно време...
11
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
"...90 на сто от децата до 5-годишна възраст искат храна, видяна в реклама по телевизията..."Глупости!Как дете на 2 или 3 годинки разбира от реклама по телевизията и иска да яде това, което се рекламира, че и 90% от децата!Какви са тези измишльотини!Я по-добре се погрижете за качеството на храната в детските градини и ясли, както и в училищата.Там е най-големият проблем!
10
0
 
13
 
! Отговори
?>":{}_ преди 9 години
Interesen saie e Dnes.bg.Po-rano prez denq imashe statiq tvurdqshta 4e se zabranqva prodajbata na domashni qica za Velik Den zashtoto ne bili provereni ot durjavata(sushtata tazi, koqto e "PROVERILA" vuprosnite reklamirani hrani) za tqhnoto kachestvo!A be q da go du*ate!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живота е болест,предава се по полов път и е с летален изход!Какво ще ям си е моя работа!Файда да остарееш и да те подмятат има ли?
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кво да ядем като това се предлага?Искахте ЕС а ходите в Сърбия за истинска стока?!Еми така ще е!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дааааааааа,така е!Затова ще живеем така и ще си умрем така.
6
0
 
12
 
! Отговори
Хах хах ха ха преди 9 години
Това хлапе на снимката боб със мляко ли яде?
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе смех в залата!Живееш здравословно и в миг избухва някоя ядрена централа,или изригва вулкан и чиновника търчи по закона да му състави акт,че замърсява!Пресичаш на зелено и те блъска кола!Ставаш веднага донор на органи,защото си се хранил здравословно!Поне 5 човека получават шанс да живеят!Здравословно ли?Пффф!Смех в залата!Някой знае ли до кога ще живее?
4
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-вредната храна е месото независимо от възрастта,следва хляба и накрая въздуха които дишаме и какво остана-жалко,че сме се родили
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не 70%, а 99 % дават на децата си щом проядат вредна храна! Виждам я - бута количката, яде царевични пръчки и дава на детето си.Или седнали на масата и замезват със свински суджук и бутат в устата и на едногодишното си дете.Ииии, на ти дядовото шоколад, малко винце, пастичка, количка и други всякакви вредни за крехкото телце неща!Ами, простотия, сакън да не остане гладно отрочето!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвременния родител е крaсив и интвлигентен, обикнов3но е пред рaзвод, еднa гърдa е нaвън, но не зa кърмa, a плaтени(по думите нa сaмия премиер) протести с бирa в ръкa!Съвременния родител нямa време зa своите децa, той е зaгубил някъде в пр8цесa инстинктa,зa,пример и тон, които,сa,фундaментaлни зa прaзните,детски съзнaния!Те трябвa дa,се пълнят, но когaто ги,нямa,мaмa и тaти,в,тях се вливa свободнa цялaтa помия и тиня нa деня