Частните болници се вдигат утре на протест

Заедно с тях са и лекарите от десет общински
14
Частните болници се вдигат утре на протест
Снимка: Булфото, архив

Работещи в частни болници, подкрепени от 10 общински  болници, ще протестират символично утре, съобщиха в Националния пресклуб на БТА петима представители от Българската болнична асоциация.

Още по темата
Общинските болници, подкрепящи протеста, членуват в Сдружението на общинските болници в България. В сдружението има общо 36 болници, каза за БТА председателят му д-р Неделчо Тотев.

Той посочи, че до 14.00 ч. днес трябва да бъде уточнена подкрепата за утрешния протест, но към 12.00 ч. е била заявена от десет болници.

Протестът е срещу новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения, посочиха лекарите.

Според тях тя е командно-административен метод, който ще ограничи работата на болниците, ще ограничи свободния избор на пациентите за лечение и ще увеличи случаите на корупция.

Лекарите подкрепят тезата за отмяна на методиката и връщане на предишният начин на заплащане на дейностите, както и налагане на строг контрол на разходите.

Представителите на асоциацията настояват за реално остойностяване на медицинските услуги, за постепенна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги, с държавна, а не с административна регулация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
токуда чаршафите са от откриването на болницата храната е отвратителнаедин път вземат от здр каса и след това от болния в порядъка на 800.900 лваз по документи съм болна от туберкулоза и имам рак на гърдата не си направихатруда да променят епикризите въпреки че лежах в три отделения
11
0
 
1
 
! Отговори
при частините преди 9 години
Там реално се "бозае от две майки" .....усвояват талона от НЗОК Плюс "регламентирана " допълнителна такса ,Защото " е частна болницата"......не е най- справедливо.Практично е да ги има и да са достъпни и всеки ,който иска второ мнение или комфорт да се насочи натам.Може и добравално осигуряване да ползват или здравна застраховкаА ресурса на НЗОК солидарно събран да е за ЗОЛ ,които си внасят там осигуравките.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5Ti lud li si be, ili imash chastna bolnitsa, ta kazvash, che tam bili DOSTUPNI TSENITE!? Samo podkupen ili zainteresovan tip mozje da govori taka. A idi s 300 leva pensija (a edna treta ot vuzrastnite poluchavat po-malko) v chastna bolnitsa. No ti, kojto kradesh ot nashipte pensii za da poluchavash nad 3000 leva zaplata, dano po-chesto hodish v tjah, i da mozjesh da si plashtash.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Mnogo si prav! Samo edna malka korektsija "chastnikut e UJKIM po-dobur stopanin". Shtoto chastnoto stopanisvane go vidjahme po navodnenijata, po ednomesechnata lipsa na tok,padnalite 20 godini nepoddurzjani instalatsii, po svlachishtata, po bezrabotitsata - tova e samo malko ot "dobroto stopanisvane" - naj-vidimoto. Drugoto e kato ***.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименCHASTNITE BOLNITSI I UCHILISHTA SA POZORUT I CHUMATA NA DEMOKRATSIJATA. TE NARUSHAVAT KONSTITUTSIJATA, MEZJDUNARODNATA HARTA ZA PRAVATA NA CHOVEKA, PRINTSIPITE ZA RAVOPOSTAVENOST NA VSICHKI GRAZJDANI I ZA NEDISKRIMINATSIJA PO IMUSHTESTVENO I SOTSIALNO POLOZJENIE. V bulgarskija sluchaj, i s korumpirano pokrovitelstvo na BLS, bulgarskite chastni bolnitsi iztochvat NZOK, a s neravenstvoto na patsientite suzdavat vidimi uslovija za silni sotsialni vulnenija. Turpenieto ima granitsi.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички знаем, че частникът е по-добър стопанин от държавата.Затова трябва да бяга като дявол от тамян от държавна помощ. Иначе какво излиза - лошавият стопанин хрантути добрия такъв.Излагаме се пред госп одарите от Брюксел!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и вие сте частни лица, ама се редите на опашка за държавни помощи, нали?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разликата е, че се държат грубо и нагло с пациентите, защото никой няма да ги изгони, защото и никой няма да иде там на работа! като изключим и огромната мизерия и хиперостарелия инвентар! а в частната е чисто и ново на достъмни условия! а за ромите си е виновно правителството, а не докторите! а протеста е защото въпреки договорите, които са подписали с държавата, правителството постоянно ги променя доста често и съвсем безсмислено!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"след като е частна болница не би следвало да се реди на опашката" защо, бе? колко частни фирми са наети от държавата да извършват дадена дейност? даже и регистрационните табели на колите ги прави частна фирма! частни фирми строят пътищата, частни фирми произвеждат всичко, което правителството използва! единственото държавно дружество остава само правителството, въпреки че и то вече е ООД! какво се чудиш, с изключение на северна корея, в цял свят е така!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам ,но след като е частна болница не би следвало да се реди на опашката в държавната столова.Тя би трябвало да се издържа от богатите си пациенти.Същото важи и за частните училища!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"налагане на строг контрол на разходите" - давай Москов, българите сме с теб! Спирай кражбите и източването !
1
1
 
3
 
! Отговори
13 преди 9 години
ДАНО ПРОТЕСТЪТ ДА БЪДЕ ЧУТ!!!ИНАЧЕЕЕЕ...САМО ДЕТО ЩЕ МРЪЗНАТ ИМ ОСТАВА!!!УСПЕХ!!!