Бивш подуправител на БНБ с обвинение заради КТБ

Румен Симеонов не взимал мерки, въпреки че го алармирали
7 апр 2015 19:04, Екип на Investor.bg
8
Бивш подуправител на БНБ с обвинение заради КТБ
Снимка: Reuters, архив

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ за престъпление по служба (престъпление по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс), съобщават от Прокуратурата, след като днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че тя ще привлече нови обвиняеми по казуса КТБ още тази седмица.

Той е бил избран с мандат шест години с решение от 22 март 2007 г. на 40-то Народно събрание. Румен Симеонов е обвинен в това, че в периода 29 февруари 2010 г. - 15 юни 2013 г. в София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ.

В качеството си на подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ е имал задължения да организира, ръководи и отговаря за дейността на управление "Банков надзор" при БНБ, упражнявайки надзорни правомощия, включително да прилага самостоятелно и независимо предвидените в закона мерки за въздействие, както и да издава индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления и заповеди, които не е изпълнил в инкриминирания период.

В Доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на КТБ, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите. Въпреки, че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки.

Престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на КТБ. Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата, заявяват от държавното обвинение.

През 2012 г. Симеонов заявява, че „аргументите на БНБ против надзора от ЕЦБ на българската банкова система е, че ЕЦБ ще изпълнява пълен надзор, но в случай на надзорен провал разходите ще бъдат поети от местните данъкоплатци". "Трябва да се подчертае, че поддръжници на банковия надзор от ЕЦБ са страни, които са се провалили в надзора на тяхната система“, допълва пророчески той.

Спрямо Румен Симеонов е взета мярка за неотклонение "подписка". За същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, избран за подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" с решение от 12 юни 2013 г. на 42-то Народно събрание.

В края на януари парламентът окончателно освободи Цветан Гунев като подуправител на БНБ и шеф на управлението „Банков надзор“. Мотивите за отстраняването на подуправителя на БНБ е настъпилата след лятото на 2014 година фактическа невъзможност за изпълняване на длъжността му.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни миналата година за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Той беше отстранен с мотива, че ако остане на работа, може да окаже натиск върху свидетелите по делото срещу него.

Обвиняеми заедно с Гунев са и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Още по казуса с КТБ четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да не взема мерки или му е било платено или наредено или и двете !!!! ;)
7
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
FALIRANETO NA *** SHTE POVLECE MNOGO HORA KAM SLEDSTVIETO,NO NAKRAIA SHTE BADAT OSVOBODENI I VSICKO SHTE SE ZABRAVI NA 100%.
6
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ-Корпоратвна Търговска БАНДА БСП-Българска СЕДЯНЧЕСКА Партия
5
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни идиотщини и безпомощност. А #Кой срути банката?
4
8
 
39
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Вероятно това са "бушоните" които трябва да изгорят и да запазят "системата". А защо техните началници ги няма в списъка? Време е Б.Борисов да направи нещо съществено ако иска пак да гласуваме за него. До сега подгонил ли е някого съществено? Миналия път само едно барбекю бутна.
3
8
 
41
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ВСИЧКИ ОТ БНБ СА ЗА ЗАТВОРА СЬЩЬ И ТЕЗИ НТ КТБ КАКТО И ЦАЦАРОВ---ТОЙ ИЗПРАТИ ХОРА ДА ПРИБЕРАТ УЛИЧАВАЩИТЕ ДОКУМЕНТИ И СЕГА Е НИ РИБА НИ ЦАЦА
2
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя требе да е бушон - казал си е цената и осигурен до гроб.
1
9
 
41
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
А В ЗАТВОРА ВЛИЗАТ САМО КРАДЦИ НА КОКОШКИ!!!