Борисов "претопли" идеята за 2 в 1 – митници и НАП

Охраняват границата ненадеждно, уволнявайте, нареди той
71
Борисов "претопли" идеята за 2 в 1 – митници и НАП
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Сливане на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите вероятно ще предложи премиерът Бойко Борисов следващата сряда на заседание на кабинета.

Идеята не е нова, досега намерения за това са лансирали две партии – ГЕРБ и ДПС. Повод за "възраждането" й от Борисов са негови констатации, че няма система в борбата с контрабандата.

"Митничарите и граничарите, най-меката дума е "абсолютно ненадеждно" охраняват границите",  заявява той пред министрите на днешното редовно заседание, според стенограмата.

Борисов очаква до следващата сряда да го убедят в противното. Премиерът съобщава и че е възложил на МВР шефа Румяна Бъчварова кадрови и персонални промени "навсякъде по границите".

Още по темата

Вероятен повод за недоволството на Борисов е лъсналата схема за контрабанда на цигари в края на март, когато цяла смяна митничари и трима гранични полицаи се озоваха в ареста. Турските цигари били прекарвани с ТИР-ове на наша територия.

"Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. По три пъти има!!! В рамките на десет години – по три пъти!

И сега от цели смени, граничари и митничари – да не говорим за кантарджии – да намерим кой е получил факс и кой е взел факса от турските колеги…Не може! Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари! Това са абсолютните ми констатации. Десетилетия е тази порочна практика.  За това сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно държавата да си защити границите“, ядосва се той.

Борисов заявява, че институциите ходят "от другата страна на границата", за да видият "кои ТИР-ове как са минали".

"Вие разбирате ли, че отиват прокурори, главен секретар на МВР в Одрин, Валията им дава факсовете и дава информацията. Валията! Повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно седят, мълчат и въобще нищо не се прави. Нямат папка за документооборота, тези материали, които колегите от турските служби надеждно ни дават, просто ги няма. Няма папчица, където да ги проверим назад. Буквално се вдига бариерата и минават", коментира премиерът. Борисов отсича, че това безобразие няма да бъде търпяно.

„Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок“, разяснява той.

Премиерът обяснява, че МВР задържа средно по 40 000 стека на ден от контрабандните цигари по пазарите, но се заканва: „Докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли, няма да ги оставя на мира“.

Борисов заявява, че иска „най-елементарното – да има папка, в която да влезе сигналът, да го провериш“. Двадесет и пет години не е направено на митниците! Как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно“, казва той. Премиерът съобщава, че се работи по схема, свързана с месо и се надява скоро на арести.

Всички сме амбицирани да си отвоюваме държавата от това, което се е случило през годините и няма да има компромис към никого. Приходите в бюджета са най-добрият материален израз на това, което се прави и затова имаме и някои възможности повече да се похарчат пари за нашите пенсионери, за Коледа, заявява той.

Премиерът подчертава, че за него няма съмнение за това, че „граничари и митничари“ действат заедно „като организирани схеми за контрабанда“. „ В един буркан, Кунева, държат пломбите. Отиваш, взимаш от буркана пломба, пломбираш тук, след това го пресрещат по пътя, пломбират на друго място и излиза празен на Калотина. Сега сме говорили с транспорта – да се поставят джипиеси. Ние куп неща сега правим“, заканва се той.

Борисов отново нарежда камионите с дървен материал да не се претоварват.

Отнемайте лицензи, конфискувайте камиони. Те съсипват всичко, което градим. Не стига, че крадат сигурно и дървен материал, но съсипват и пътищата, ядосва се той.

Този, който задържа, този, който отчита резултати за задържани подобни стоки, той ще бъде развиван, той ще работи спокойно. Този който не отчита, този, който не работи, ще бъде сменян. И тук няма никаква политика, никакъв друг разговор, обобщава премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Do 59 преди 9 години
Kontrabanda vinagi e imalo ...V cqlata statiq Borisov kazva mnogo verni ne6ta i go podkrepqm , ne moje da si vratkat dalaverkite da gi uvolnqvat i posle pak na rabota
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбирам ви бе, момчета! Тоя човек ви взе здравето. Откакто е в политиката, бял ден не сте видяли! Нощите ви - кошмар! А и на всичкото отгоре, не мисли да спира! Тц...тц...тц...
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото оправи ,,ХЪБчето ,,толково ще оправи и митниците. Ех,..партио... ,,Карлуково,,! Ех Червено-гербере!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото оправи ,,ХЪБчето ,,толково ще оправи и митниците. Ех,..партио... ,,Карлуково,,! Ех Червено-гербере!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кiki 59Райчо, не се ли сещаш, че вече сме в Европа? Тук акциза е еднакъв за всички.Европа е и отговорност, не само лапачка.
44
1
 
7
 
! Отговори
кантарджията преди 9 години
Г - н Борисов, Моля разяснете си ситуацията и кой какво върши на границата! Кой какво контролира и най вече - кой получава факсовете!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кikiЗащо питаш като знаеш бе KIKI ? То логиката си го нарежда.
42
2
 
16
 
! Отговори
кiki преди 9 години
Да помисля.Имах магазин за цигари и до 2010 година печелех добре докато ББ не вдигна акциза.Всички пушеха легални цигари,Тогава путам-кой създаде контрабандата
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 57Ти си си весел по рождение! :D
40
3
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
о типично гербаво ***. Митя ли ти написа тая мъдрост. Да се отчетеш на другаря Паунов.
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя човек ще тури ред в Държавата!
38
2
 
8
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
Гранична полиция и Агенция митници са олицетворение на министерство на контрабандата.Както в митниците има хора по няколко пъти уволнявани подобни кадрови назначения има и в Гранична полиция вместо наказание ги издигат на по високи длъжности.
37
2
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Едва сега се сетиха че митничари и граничари санай корумпираните.още по времето на МВР Г.ПЕТКАНОВ ги обяви заедно с КАТ като най корумпиранит стуктури на министерството.Що се прави на изненадан тогава нали беше главен секретарНе случайно в социалните мрежи ги коментират двете министерства МВР чрез Гранична полиция и МФ чрез АМмитници като министерство на контрабандата.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокочервени тролчета сега ще ви пуснат статия за русия или *** да си направите бройката постове........
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е защо не искате да спира далаверджийството по границите бе, хора??
34
1
 
4
 
! Отговори
Суфле олеле преди 9 години
Краставата жаба в тенджерата и котлона на шест ! :-) Само така ще стане тази претоплена манджа.
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога ще търпим този ***?
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде *** - у джаза! :D
31
1
 
4
 
! Отговори
810 преди 9 години
Даааамммм,2014г. това беше идея на дпс.Те първи го лансираха,но не мина.Сегс вече ще стане.Всеки да си прави извода.
30
2
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 9 години
До 1234Не искаме Тиква за премиер !