Велики Четвъртък е! Боядисахте ли яйцата?

Първите две - задължително трябва да са червени
Обновена: 9 апр 2015 08:07 | 9 апр 2015 07:24,
7
Велики Четвъртък е! Боядисахте ли яйцата?
Снимка: архив Булфото

Днес е Велики Четвъртък. Това е най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който се боядисват яйца.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

Още по темата
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички  останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е  престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава  след полунощ, или на другия ден.

Как ще боядиса останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила  от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и  китайци.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца  са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.

Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на  кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който  символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Обикновено козунакът се  прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-ти век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се,  че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Жълти преди 9 години
45 годишен,среден на ръст,очи сиви,обичащ варени яйца,може и боядисани.Ама мама ми ги крие,че ги ям по много.Казват,че да прекалиш с жълтък-излизат пъпки.Наклонности(слабост): към попове и брадите им.Слаба част в характера-фовия от зъболекарска машинка и и инжекции.Боравещ с Philips !
5
1
 
2
 
! Отговори
Веднъж завинаги преди 9 години
Аз мойте съм си ги татуирал.
4
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 4Работи за себе си, бре, и тогава НЯМА да мрънкаш, че друг ти определя раб.време :)А, понеже явно не искаш (или не ти стиска) да работиш за себе си...не се оплаквай!
3
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
може ли първо да се сабудим ???
2
0
 
5
 
! Отговори
без цвят преди 9 години
Днес е четвъртък. Българино, боядиса ли си яйцата?
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз украсих елхата. Ако и днес вали сняг, ще пообиколя за подаръци.