Срещу 500 лв. - наркомани стават технически на обекти

Работниците по строежите дори не подозират
10 апр 2015 07:30, Александър Попов
70
Срещу 500 лв. - наркомани стават технически на обекти
Снимка: Булфото

Наркомани и роми, които са завършили строителни техникуми, се назначават само на хартия като строителни надзорници на обекти у нас, твърди в. "Монитор".

Според източници на изданието имало фрапиращи случаи, при които строителни фирми плащат по 500 лв. на зависим, за да му преснимат дипломата за средно образование, в която пише, че е строителен техник.

Срещу предлаганата сума, наркоманът подписвал и трудов договор, който се регистрира в НАП. В контракта новият техник на обекта бил назначаван на 4-часов работен ден, като доста често е и в неплатен отпуск.

Така строителни фирми си осигурявали на обекта техническо лице, но само на хартия. В същото време си спестявали високите заплати и осигуровки.

Другото преимущество за фирмите е, че при инциденти с ранени и загинали, като тази в "Слънчев ден", наказателна отговорност се носи именно от техническия отговорник. Независимо дали е бил на обекта по това време.

Техническият надзорник носи отговорност и ако строежът не е качествен и се събори.

Практиката да се назначават наркозависими е практика при строежите на кооперации предимно в по-малките градове. Другата опция за по-ниски заплати и поемане на отговорност е назначаването на роми, които са завършили строителни техникуми или са придобили нужната квалификация по социални или европрограми.

Оказва се, че у нас никой не проверява дали техническите лица действително работят на строителните обекти, както и каква е квалификацията им. И от Инспекцията по труда и "Строителен надзор" обясниха, че макар това да е явна дупка в законодателството, нормативната уредба не позволява те да установят кои надзорници са само на хартия и кои са назначени реално, допълва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
тТт преди 9 години
Инспекцията по труда да не се заниват с формалности като книга по начален и еди какъв си инструктаж във фирми от 2-3 човека, и се попълват само заради тях, ами да започнат РЕАЛНИ проверни по РЕАЛНИ проблеми... Строителството е секторът с най-фрапиращи проблеми... фалшификации, фиктивни договори, липса на елементарен контрол и правила за работа с инстументи, осигуровки и т.н. За качество на гражданско строителство пък не ми се пише, там идиотията при строежа е ОГРОМНА!!!
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой яко се филмира в измислени филми..*** с диплома на строителен техник и наркоман за технически..може някъде някога да се е случило но..статията е плод на развинтената фантазия на автора...
38
1
 
10
 
! Отговори
www преди 9 години
Сашо, За съжаление сте абсолютно прав. Дори и дипломи като хората нямат - фалшиви са, но са записани в регистър. Това е аналогична практика на практиката да се продават фирми с дългове към държавата и не само на клошари. Същата практика е да се регистрират по няколко луксозни возила на инвалиди, срещу заплащане за услугата от порядъка на 50 до 200 лева, някои от тях крадени и узаконени на ръба на мивката.Това е система, това е машина (ДЪРЖАВНА), която към днешна дата работи безупречно :(
37
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 46И аз съм срещал неграмотни технически ръководител, но винаги имат диплома! Просто без диплома, няма как да бъде назначен!
36
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До ne4oА трябваше да сте чували! За строеж от пета категория нагоре, разрешение за строеж, без сключен договор с надзорна фирма, няма да получиш!
35
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 30Прав си наполовина. При малки обекти е напълно възможно да се ползва такава схема, защото има грамотни бригадири и могат да свършат работа и без ръководител...
34
1
 
1
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Резултат 56 на 46 в полза на цензурата.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е че масово фирми назначават за технически ръководители хора които могат да четат и пишат. Даже не искат и техническо образование. За това и положението е плачевно. Компютърните специалисти и лекарите от спешна помощ получават над 2000 лв., а техническите ръководители по 500 -800 лв. И г-н Попов не е длъжността технически надзорник, а технически ръководител. В строителството липсват можещите специалисти и за това е трагедията. Крайно време е да се променят законите. Да г-жо Павлова!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GERGOV PRIBIRA SAMO PARITE--NEVINEN E.
31
1
 
1
 
! Отговори
добре спящ преди 9 години
Демек.тоз дето ги е пратил на смърт не е виновен.как спът тез журналисти...
30
3
 
7
 
! Отговори
не4о преди 9 години
и на обекта повече бригадира си води обекта отколкото техника...
29
7
 
25
 
! Отговори
ne4o преди 9 години
глупости...работя над 20 години в строителството и такава глупост не бях чел...има бригадир,строителен техник...това са хората които водят обекта..за надзорник не съм чувал...и за наркомани и *** кито са техници..бе глупости колкото искаш
28
2
 
7
 
! Отговори
Пипи преди 9 години
"Анонимен преди 47 минутиКамарата на строителите и мррб да направят тест и изпит за техническите лица, които ще работят по обществени поръчки."Тези от камарата, ако не ги познаваш да ти подскажа - в тази камера начело са най-големите тарикати, които цицат от монопола си. Точно те дават съветите да се назначават фиктивно технически ръководители.
27
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капитализъм....Пазарна икономика...Да ви е сладко!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 38Ти си панаирджия. Замълчи пред трагедията, бе, има кой да потърси причината за случилото се.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внимание. По последни данни фирмата наета за реконструкция на двореца на културата и спорта също е наела подизпълнители и там също се режат основни подпори. Засега в така наречената Спортна зала са отменени първите мачове от Световното по волейбол за началото на месец май. Не се знае дали строителите там имат сключени договори или са наемани от гарата всеки ден на надник.
24
4
 
12
 
! Отговори
РОМ С БАДЕМ преди 9 години
ТОВА ГО МОЖЕ САМО БЪЛГАРИН В БЪЛГАРИЯ.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите замениха милицинерие с мутрите за да тероризират народа и да го ограбят.Те организираха каналите за наркотици.Гергов е комунист,а в статията казват,че техника е наркоман.Та те са от един отбор.....😈
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Получавам усещането, че някой създава изкуствено напрежение и има интерес хората в България да бъдат подложени на постоянен стрес. Коментар 36 също е мой.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лили Иванова да изпее песента панаири на ушето на Гергов.