Носят Благодатния огън с два специални, огнеупорни фенера

На Велика събота хиляди стават свидетели на чудното му запалване в Йерусалим
11 апр 2015 08:15, Анисия Иванова
50
Носят Благодатния огън с два специални, огнеупорни фенера
Снимка, архив Булфото

С два специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим днес на Велика събота, съобщи за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Велинов обясни, че огънят ще бъде донесен от църковно-държавна делегация, която тази година ще се води от Ловчанския митрополит Гавриил. Емил Велинов също ще е в делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения фалкон. Полетът е бил рано тази сутрин - в 4.30 часа сутринта от летище "София".

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

По думите на Емил Велинов очаква се църковно-държавната делегация да се завърне в България с Благодатния огън днес -  между 19.30 и 20.00 часа, на правителствения ВИП на летището в София. Там, по традиция, вече ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има и представители на Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него, каза Велинов.

Той съобщи, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 - 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
4
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
до 9И аз се дразня! Гледам снимката и ми става мъчно за децата в нея, които утре ще пораснат и ще бъдат родители с промити мозъци. А междувременно дедо поп си ходи с тежките златни ланци, на които би завидял и най-голямата мутра.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Традицията е епископът, който ще се моли на Божи Гроб във Великата Събота да бъде претърсван от израелски полицаи. Не случайно именно евреи го претърсват за запалки, кибрит и прочее, това е за да се покаже, че няма нищо с което да запали огъня. След това е следван епископа до Божи Гроб от хора облечени като османски заптиета. Това също е традиция от времето когато Божи Гроб е бил в турски ръце. Самият огън не се запалва лесно слагат памук върху Божи Гроб и памука започва да гори.
9
6
 
1
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
Да видим в библейските цитати, където се уточнява че ще се праща такъв огън всяка година на Великден. Май няма такива, а?Някое отче по случайност напълнило лампите с течност, съдържаща фосфор. После станало чудото, тълпата от о вце се опулила. Шефчето на храма веднага се сетило к'ва врътка може да направи с "чудото", разпитал въпросното отче... и опа, ей ти я традицията.Това с електромагнитните полета са пълни глупости. Нека позная, руснак е правил "изследването", нали?
8
0
 
3
 
! Отговори
До войнствен атеист преди 9 години
Нужно ли е да дразниш хората, включително и мен, с тъпите си повърхностни коментари? Какво по-точно смяташ, че ще постигнеш или ей така за спорта да дразниш?
7
1
 
4
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Атеисте, този фосфор за който говориш е силно токсичен и запалим.Един свещеник не би могъл да борави с такова вещество. Ако следваме твоята логика, ок, в съвремието ползват фосфор, но какво ще кажеш за хилядолетията, през които това вещество не е било познато, как се е запалвал тогава огъня ;)
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До войнствен атеистА прочете ли, че една година представителите на православната църква не са били допуснати в храма, и тази година Благодатния огън не се появил в храма, а извън него...при тях?
5
9
 
3
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
Влязох и прочетох. Наистина се изненадах! Работите се правели по-завоалирано, с фосфор който се самовъзпламенява при допир с въздух. Не ти трябва Йерусалим, не ти трябва Великден, само фосфор... и тълпа овце да гледат.Смешна работа. Абе, ай някой да ми извади библейски цитати, където се заявява че дедо Бог ще праща благодатен огън всяка година. Че иначе работата ми мирише на идолопоклоничество... и фокуси за блеещите маси.
4
2
 
11
 
! Отговори
vivian преди 9 години
До атеиститеСлизането на благодатния огън е едно от малкото чудеса в днешно време.И, да, има правени научни изследвания какво се случва в момента на запалването му - многократно се повишава електромагнитното поле около Божи гроб. Всяка година, преди "слизането", в църквата в Йерусалим се появяват светкавици, като от фотоапарати, а това е знака, че чудото пак ще случи. Хиляди хора са свидетели на тези "светкавици" и така е било от векове. Имайте вяра! В исляма,например, такива чудеса е нямало..
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До войнствен атеистВлез в Google и прочети малко за Благодатния огън. Ще се изненадаш!
2
12
 
1
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
А какво му е на миналогодишния "благодатен огън"? Срокът му на годност е изтекъл ли, какво?Дайте на един учен пет минути и ще установи в кой точно джоб отчето в Йерусалим си държи запалката.
1
9
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
хора осъзнайте се!!това е малка вяра която ви дават,човека може и много повече без модел от 2000_ди години.