Хиляди посрещнаха Великден пред храма

Българите изпълниха за Възкресение църквите в цялата страна
Обновена: 12 апр 2015 10:48 | 12 апр 2015 07:30,
31

Храм-паметник "Свети Александър Невски", Снимка: Ройтерс

Хиляди българи изпълниха православните храмове в страната тази нощ, за да посрещнат най-големият християнски празник – Възкресение Христово.

В София стотици се редиха на опашка, за да влязат в катедралния храм „Св. Александър Невски”, съобщи „Фокус”. Там Негово Светейшество Патриарх Неофит отслужи празничното богослужение за Възкресение Христово.

Сред официалните гости бяха държавният глава Росен Плевнелиев, бившият премиер Симеон Сакскобургтски и други представители на държавната власт. Във Възкресната служба участваха още Браницки епископ Григорий и други духовници от Българската православна църква.

Още по темата
12 апр 2015 00:01
72
С литийно шествие Благодатният огън, донесен от българската делегация от Божи гроб, беше пренесен от параклиса на Синодалната палата в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Браницкият епископ Григорий предаде благодатния огън на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Българският патриарх излезе извън сградата на храм-паметника, за да възвести Възкресение Христово , а духовните лица дадоха възможност на всички миряни да запалят своите свещи.

Във Велико Търново за пета поредна година много от жителите и гостите на града посрещнаха светлия християнски празник Възкресение Христово на хълма Царевец. Пасхалната Света литургия започна в 23.30 часа. Негово превъзходителство великотърновският митрополит Григорий изнесе Благодатния огън пред църквата „Възнесение Господне” точно в 00:00 часа.

Митрополитът поздрави всички събрали се миряни с поздрава „Христос Воскресе”. След празничната литургия започна литийното шествие, с което свещениците се оттеглиха в Катедралния храм ''Рождество Богородично'', където великденската служба продължи.

Стотици миряни от Пловдив и гости на града се стекоха тази вечер в катедралния храм „Успение Богородично”. Тази година службата беше оглавена от Знеполски епископ Арсений. Хората взеха от Благодатния огън, подаден им лично от епископ Арсений, който да занесят за благословение в дома си.

Стотици православни християни се събраха и пред Катедралния храм „Свето успение Богородично” във Варна. На вечерната литургия, много от вярващите носеха обреден хляб и яйца, за да бъдат осветени. Плащаницата и Евангелието бяха изнесени от свещениците, и заедно със събралите се вярващи, носещи запалена свещ обиколиха три пъти храма.

Стотици посрещнаха Великден пред църквите и в Плевен, Шумен, Кюстендил, Видин, Пазарджик, Смолян, Казанлък и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
лъжа, а след нея... преди 9 години
комунист, а до нея- неговото изчадие, а над нея- някакъв лъжебог- христос ! Пред храма- сбирщина от комунисти- ренегати, " работещи " в мс и президенство- други, няма ! явно хиляди блюдолизци " работят " там ! пропаднала " държава " ! бягайте и не се обръщайте !!!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Христос Воскресе.Стана ми кофти за Симеон Сакскобурготски. Сигурно това е най - тъжното нещо, което може да се случи на човек, да загуби дете.
17
0
 
6
 
! Отговори
Свети Петър преди 9 години
А някои посрещнаха Великден на работа и без заплати,и то какви-около 300 лева,докато чорбаджийте се морят и потят на морето я в Турция,я в Гърция,на печено агнешко,маса и чаша???
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Te politicite ako sa varvachi na kvito se pravat chaha da imat milost i milosardie kam naroda...ako nego go nama, nama da gi ima i tah
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Te upravnicite ne praznuvaha li minalata sedmica s katolicite...i bez tova tehnite g....ve ligat....tia hora i v carkva vlizat...ama tova nama da im dade indulgencia...
14
2
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Комуниста *** откога е вярващ.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този така наречен Патриарх на БПЦ, след като каза три пъти "Христос Воскресе", вместо да се обърне към народа с една проповед, вдъхновена от Бога, започна да срича от някаква хартия приветствени слова към Плювньо и Мони-рулетката - душегубците на бедния изстрадал народ.За какво ходите пред "Александър Невски"? По-добре в някоя малка квартална църква - поне литургията ще е истинна!
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При положение че съществуват над 4,200 религии, шансът да си попаднал на правилната религия е не по-висок от 0.02 процента. Интересното е и че всички са сигурни, че тяхната е вярната. Бая народ ще гори в ада явно.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеологията на християнството е по-близка до тази на коуминизма, а не на дивашкия капитализъм, в който се намираме в момента.Едно обезвероно и развратено, бедно и изтормозено общество - а на другата везна, едни мазни бишвши комунисти-олигарси, милиардери като президента и премиера, превърнали се в яростни анкимонусти, единствено заради шепа долари (досущ като Юда)
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, Плевела и Тиквата нали казаха, че вече сме католици, като нашите европейски партньори.Не щем Путин и православието.
9
2
 
21
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Христос Воскресе! Бъдете живи и здрави и много добри!
8
5
 
5
 
! Отговори
знайко преди 9 години
ГАРАНЦИЯ,,,,бог в църква и в храм няма да намерите.най много,,,,реброто да му видите ама нема да го разберете
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някъде през Средновековието...Две християнски армии една срещу друга...На чело на всяка са хора Вярващи, хора ходещи на църква ,хора почитащи Бога...След битката на полето осеяно с трупове победителя е един...Другите по малко ли са Вярвали, че Бог не е чул молитвите им за победа? Как въобще Бог е допуснал смъртта на хора искащи победата като молят за това Него?...
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отървахте ли се от греховете си грешници ? Айде от днес отново започвайте да грешите.....
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Да живее Русия!А Поповете не са ли част от Вярата...Или Вярващия трябва да си затваря очите за някои неща?
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям прогрес е това Вярата-от трънената корона на Христос до джиповете и мерджаните на сегашните попове...Браво-и има хора още които да Вярват...Овце...
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здраве, мир и повече разбирателство за българския народ ! Като не можем да разчитаме на себе си и управниците, поне да разчитаме на Господ.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Христос воскресе! Нека има светлина!
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, браво.