Нужен е обмен на данни между психиатрите и КАТ

За 4 дена по пътищата у нас са загинали 9 души
14 апр 2015 11:34, Анисия Иванова
10
Нужен е обмен на данни между психиатрите и КАТ
Архив: Булфото

Нужен е обмен на данни между системите на КАТ и лекарите психиатри, за да не се допускат случай като в събота, при който шофьор се опита да блъсне трима мотористи за час, каза пред bTV Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали от катастрофи.

В събота психично болен млад мъж засичал рокери в Кресненското дефиле и се опитал да ги избута от пътя. Видеоклипът с опасния инцидент бе разпространен в социалните мрежи. Рокерите подали сигнал на тел. 112 и полицаите от Благоевград реагирали светкавично, като го задържали. Оказало се, че водачът на голфа е освидетелстван и страда от тежко психично заболяване. В същото време притежавал свидетелство за управление на МПС.

Още по темата

Предложението на Тодоров е да има строг контрол за тези, които имат психични отклонения и ако имат книжка, да им бъде автоматично отнета.

"За 4 дена по пътищата на страната ни са загинали 9 души. Това е една война, която продължава", каза още той.

Тодоров обясни, че благодарение на това, че ситуацията е била заснета е добила публичност и е имало реакция от органите. "Ако в държавата не могат две години да поставят камери, могат да се използват така наречени видеорегистратори – в автомобили, мотори. По този начин такива скандални ситуации могат да се предоставят и пътна полиция да вземе отношение", обясни той.

В студиото Тодоров показа и самия видеорегистратор, който се слага на огледалото на автомобила и се стартира със запалването на автомобила. "Записва абсолютно всичко по пътя, включително и нашите нарушения – ако се мине на червено или не се спре на пешеходна пътека", допълни той. По думите му видеозаписът може да послужи и като доказателство, това го позволява и НК, който допуска частни записи да станат доказателства от досъдебното производство.

За да стигне до съботния инцидент системата за контрол над психичното здраве не работи, убеден е Тодоров.

Той разкри че при тях има галерия на клипове с подобни случаи, повечето от които са заснети в България и с подобно устройство. "Контролът с тези видеорегистратори е много по-силен, защото камерите се знаят къде са и шофьорите се съобразяват", обясни той.

На въпрос за това че Столичният инспектора ще могат да ни глобяват за неправилно паркиране, използвайки фотодоноси, Тодоров заяви, че глоба от 200 лв. няма да може да спре нарушителите, защото тя надали ще бъде събрана.

Според него същото е при глобите на КАТ – всяка втора глоба не се събира. Причината е изключително остаряло законодателство – законът, който регламентира процедурата по събирането на парите е от 1969 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
тотьо генов преди 8 години
Имам познат който е с психични отклонения и е с няколко катастрофи , продължава да управлява автомобил !!!казва се Ангел Методиев Колев и е на 73 години , опасен е както за себе си така и за останалите , добре е , че кара само в София и до с.Бистрица община Панчарево .
8
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Защо решихте че КАТ е някъкъв оазис на разума.
7
1
 
2
 
! Отговори
Развеселена преди 9 години
Защо няма психо тест за родители?Всичко започва от там!
6
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 9 години
До АнонименНикой никакви аршини не вади и не се е засегнал. Идеята ми беше съвсем друга. Медицинското се издава със съдействие на джи пи-то, който е ваш общо наблюдаващ лекар и ако той не знае, че имате психически проблеми...Годспод да ни е на помощ
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не вадете различен аршин за всеки участник в движението. Психо трябва да се иска и за всеки един - пешеходец, велосипедист, мотоциклетист, водач кат. AM, B, C, D +E, пилот на луфтханза и т.н. Тъкмо открихте сезона и се засегнахте.
4
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 9 години
До обмен на данниЗа В категория не се иска психо, а медицинско. Две тотално различни неща са. А за всички категории, за които се изисква психо така или иначе се изисква категория В, което пак ни връща на медицинското. От него се започва!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този е годен за пилот в луфтханза
2
1
 
0
 
! Отговори
rosov badem преди 9 години
nujno e vsichki godni maje i jeni za voenna slujba da si imat lichno orajie u doma.:-) :-) :-) :-) :-) :-)
1
4
 
7
 
! Отговори
обмен на данни преди 9 години
Не, не е нужен обмен на данни. Нужно е тия дето правят психо тестовете, което е задължително за взимане на книжка, да спрат да взимат подкупи и да се минава с едно шише домашна ракия.