Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка

Това обаче предполага измами с фотомонтажи
14 апр 2015 10:00,
140
Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка
Снимка: Булфото, ахрив

Всеки гражданин на София може да снима колите, които са паркирали на тротоари, върху детски площадки и зелени площи и да алармира за нарушенията Столичния инспектора.

"Имаме уговорката със Столичната дирекция на вътрешните работи - КАТ, които ни обясниха, че трябва да има една панорамна снимка на мястото и една, на която се вижда регистрационният номер на автомобила, който е паркиран на забранена площ. Това ще е достатъчно основание, за да бъде глобен нарушителят", обясни пред т, пише "Труд" шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Експерти са на мнение обаче, че има риск глоби да се налагат и при фотомонтажи, ако практиката със снимките проработи.

Преди седмица с поправки в Закона за движение по пътищата на първо четене депутатите решиха глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи 10 пъти - от 20 лв., колкото е сега, на 200 лв.

Шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева обяви, че е разпоредила след Великден да й представят справка с паркоместата във всички квартали на столицата. Според нея нещата трябва да вървят паралелно – да има санкции за нарушителите, които оставят колите си на тротоари и детски площадки, но същевременно да се решава и проблемът с паркоместата в града.

Георгиева се оплака, че неотдавна служители на инспектората са били нападнати и бити от шофьори, паркирали неправилно в София. Тя даде пример и с това, че в инспектората решили цяла седмица да вдигат колите по една и съща улица в центъра на столицата, за да видят дали има "възпитателен" ефект, но се оказало, че всеки ден идвали нови и нови нарушители.

Според наредбите за организирането на движението и за зелените площи в София да пишат глоби за неправилно паркиране имат право три различни институции.

Ако колата е на платното за движение, където паркирането е забранено - правомощия за налагане на глоба има СДВР-КАТ. Ако автомобилът е на тротоара - органите по контрол и наказание са СДВР-КАТ и Столичният инспекторат. Ако превозното средство е оставено в зелените площи, то право да глобят водача му имат инспекторатът и Центърът за градска мобилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
10
 
! Отговори
Rodina преди 9 години
Не им заплазявам на местата около хотел Родина и над Пирогов.Това са първите зони след платените и всички тарикати паркират там , защото не искат да плащат !!!Особено рег PK и КН.Да направят входа в центъра ПЛАТЕН !!!! За не живеещитре там, както е по белите страни !
82
3
 
11
 
! Отговори
mata преди 9 години
До АнонименNikoi ne vi zaduljava da si kupuvate koli.
81
8
 
7
 
! Отговори
- преди 9 години
а кога ще се осигурят паркоместа? или то вече не остана къде от презастрояване...
80
7
 
9
 
! Отговори
Поредната... преди 9 години
Всъщност това е поредното недомислие. Не вярвам някой да бъде глобен по снимка в българия. Още повече какво пртечи и сега общината или полицията да глобява за такова паркиране? В центъра на София не са построени нови паркинги последните години. Какво пречи да се направят такива на няколко етажа?
79
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** надоидоха в София ,, ще ми паркират на тротоара ГЛОБАТА ТРЯБВА ДА Е СЪОБРАЗЕНА С ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ В МАГАЗИНА ,, значи 135 евро И ПЛАЩАНЕ ДО ЕДНА СЕДМИЦА ,,, ИНАЧЕ 20% ПОВЕЧЕ,,, ИИИ ЗАКОНА ДА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ДОРИ И ЗА ПОЛИЦИЯТА ...................... АКО НЯКОЙ СНИМА ПОЛИЦЕИСКИ АВТОМОБИЛ В НАРУШЕНИЕ,, ГЕРМАНИЯ ПЛАЩА 500 ЕВРО
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо пак се шуми излишно за нещо,което ще се забрави след 3 дни.Колко са глобените с 20лв.според сега действащия закон? 97% съм сигурна,че такива няма.Просто едни хора си дремат в една зала и се правят, че работят.А ние вместо да искаме някаква отговорност просто си им плащаме заплатките и си траем.
77
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фотомонтаж - дрън, дрън. На всякъде по света снимките и заснетото от камери се счита за доказателство, само тук великите тарикати не можело. Щяло да има фалшификация. Каква ще е фалшификацията? Да не би да имаме студио на Холивуд?
76
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪРВО НАПРАВЕТЕ МЕСТА КЪДЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПАРКИРА ПОСЛЕ ГЛОБЯВАЙТЕ ХОРАТА .....Е *** ПОЛИТИЦИ НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ТЕ СА ЧАС ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД....
75
3
 
12
 
! Отговори
бат Васко преди 9 години
Не е ли по-важно първо да се вземат мерки срещу лудите и пияните по пътищата, застрашаващи и отнемащи животи, пък после да борим неправилното паркиране по тротоари, градинки и молове?
74
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Море ше ме снима некой си...щото не му харесва. Давам 50 кинта и му взимам адреза. И после....после ....ще си говорим после.
73
8
 
8
 
! Отговори
художника преди 9 години
На мен колата ми трябва всеки ден, но паркоместата са заети от коли на "неделните" шофьори, а има и трошки, които с години не ги кара никой ама и те са "паркирани" правилно. И като се прибера вечер места за паркиране НЯМА не само около блока, а в целия квартал. Освен да паркирам пред ОБЩИНАТА, щото чиновниците са си отишли и са освободили местата.
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като говорим за мазохисти, един американски дипломат преди години го бяха изгонили от Швеция, защото два пъти паркирал до пожарен кран в Осло. Ако беше паркирал в някоя градинка, какво ли щеше да му се случи и дали глобата му нямаше да е четирицифрена в евро?
71
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яхвайте градския транспорт и стига ревахте... Аман от самотни бастуни и самотни патици които шофират колите си поединично... Горивото ви скъпо, зелена, синя зона ви скъпа, ай ше ви и гъ*оугодниците... Който замърсява въздуха и пречи на пешеходците (които НЕзамърсяват околната среда)- санкции. Паркинги за колите на входовете и изходите на градовете. Който иска в центъра да паркира, да плаща и то много.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека се глобява, ама някой трябва да задължи общините не само да разчертават зони, ами и да изграждат места за паркиране, малоумие е колите в София за последните 20 години да са се увеличили 3- пъти а от там и всички приходи от данък МПС, а паркоместата да са си същия брой.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Места има за всички, но не и там където всеки иска - под *** му. Какво ще му/й стане на гъзльо/гъзла ако не спре точно на входа и трябва да измине 150-200 метра пеш. Кога масата ще се научат да паркират правилно и да пестят местата?! Редовно на място за 4 коли спират 2.
68
8
 
12
 
! Отговори
гого преди 9 години
какви са тези глупости от рода - имам кола , общината да се погрижи за паркомясто ,...ами Божков има самолет ,трябва ли общината да му осигури летище. Щом си си купил кола ,трябва да се погрижиш и за това къде да я паркираш...например купуваш си гараж.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама добре, защо да правят нови места за паркиране? От какъв зор? Напротив, трябва да насърчават велосипедите и градския транспорт. Ако направят още места за паркиране, *** няма да слезе от колата си никога.Колкото до сините и зелени зони - в един Белград има райони, където максимумът позволено паркиране, дори ако си си платил, е 1 (един) час.
66
1
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Това се знае от години че рано или късно в София ще има проблем с паркирането. Трябваше с някакъв закон да задължат новите блокове да строят гаражи, а не магазини. В някой квартали магазините на приземните етажи са повече от гаражите. И другия проблем който съм забелязал: В блока ми има 10 парко места, но им искат по 100лв. наем на месец ако не си собственик, и си прашлясват ей така.
65
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Имам предложение и то е най-лесното - паркирането по тротоарите да бъде официално разрешено!Хората, които вървят пеша, да се научат да се оглеждат, ослушват и да се провират м/у колите!Т.е. шофьорите ще бъдат улеснени максимално, дори и да искат да отидат с колата си до тоалетната и няма да имат проблеми с паркирането.Пешеходците да се научат на основни правила за движение по тротоарите, защото досега само се глезят и се оплакват от паркирани коли.Толоква е лесно!Нямам кола, но нищо.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще се дкаже кога е правена снимката!!!Може да е от преди 5 години!!!!!