Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка

Това обаче предполага измами с фотомонтажи
14 апр 2015 10:00,
140
Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка
Снимка: Булфото, ахрив

Всеки гражданин на София може да снима колите, които са паркирали на тротоари, върху детски площадки и зелени площи и да алармира за нарушенията Столичния инспектора.

"Имаме уговорката със Столичната дирекция на вътрешните работи - КАТ, които ни обясниха, че трябва да има една панорамна снимка на мястото и една, на която се вижда регистрационният номер на автомобила, който е паркиран на забранена площ. Това ще е достатъчно основание, за да бъде глобен нарушителят", обясни пред т, пише "Труд" шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Експерти са на мнение обаче, че има риск глоби да се налагат и при фотомонтажи, ако практиката със снимките проработи.

Преди седмица с поправки в Закона за движение по пътищата на първо четене депутатите решиха глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи 10 пъти - от 20 лв., колкото е сега, на 200 лв.

Шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева обяви, че е разпоредила след Великден да й представят справка с паркоместата във всички квартали на столицата. Според нея нещата трябва да вървят паралелно – да има санкции за нарушителите, които оставят колите си на тротоари и детски площадки, но същевременно да се решава и проблемът с паркоместата в града.

Георгиева се оплака, че неотдавна служители на инспектората са били нападнати и бити от шофьори, паркирали неправилно в София. Тя даде пример и с това, че в инспектората решили цяла седмица да вдигат колите по една и съща улица в центъра на столицата, за да видят дали има "възпитателен" ефект, но се оказало, че всеки ден идвали нови и нови нарушители.

Според наредбите за организирането на движението и за зелените площи в София да пишат глоби за неправилно паркиране имат право три различни институции.

Ако колата е на платното за движение, където паркирането е забранено - правомощия за налагане на глоба има СДВР-КАТ. Ако автомобилът е на тротоара - органите по контрол и наказание са СДВР-КАТ и Столичният инспекторат. Ако превозното средство е оставено в зелените площи, то право да глобят водача му имат инспекторатът и Центърът за градска мобилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е че на общинарите им е много по-лесно да вземат молива и да разчертаят на картата сини, зелени и т.н. зони, отколкото да напраявт места за паркиране
62
5
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
Ще режеш гуми...добре, но ако те пипнат ще се молиш да ти отрежат ръцете поне. Щото и мъжкото ти достойнство може да изчезне. Опитай да четем за теб в Блитц новините.
61
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да се пънеш, Опорна точице, София кмет социалист няма да има. Приеми го и стига харчи на Миков парите :)
60
3
 
13
 
! Отговори
72 преди 8 години
Не се хаби да им пишеш на ориенталците. Те си мислят, че винаги някой им е длъжен. За *** има три важни неща - да не слиза от Голфа, да се скатава на работа и да пие некачествен алкохол всяка вечер. *** с колело? Ами какво ще кажат съседите? Пък и трябва да върти ***, а него го мързи. Така го мързи, че му се плаче !
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
77, с две ръце съм "за", ама как да стане? *** беше тръгнал да прави едно умно нещо - част от учрежденията да се изнесат от София, ама Ореха спря тази инициатива. Защо го направи, така и никой не разбра, а нямаше да е лошо.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберуги, сега като ви подкарат с глобите се оплачете на Доцента. Той цар, той Бог. Ако много сте били активни при изборите Той ще ви помилва, ако не ще се стараете на другите избори. Като си избрахте продукт на Бай Тошо какво очаквахте, мъдри решения, интелект, переспективно мислене, грижа за хората....ха-ха-ха!!! Крадене, измами, лъжа и настройване на хората едни срещу други.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 72: Има и 4-ти вариант. София спир да е град държава. Работа и възможност за нормален живот има и в още няколко града в местността България. Всичко останало са празни приказки и положението никога няма да се подобри.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да променят законите и направо да режат гумите на нарушителите. Без скоби и подобни простотии. Хем ще потръгнат бизнесите на пътните помощи и гумаджийниците, хем главоболието е далеч по-голямо. А да видим дали ще паркират неправилно след няколко такива инцидента.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина не ще да спазва никакви правила за безопасност и никакви закони а иска ред в държавата,ама вие дами и господа не щете да се интегрирате а сте ревнали срещу ромите,това е ниска култура и слаба интеграция.Щом не щете доброволно тогава със сила ще ва интегрираме защото сте заплаха за националната сигурност
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
59, как е Тони Кутев, добре ли му е в опозиция?
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пример - град Прага.Такова нещо като безплатно паркиране в голяма част от града липсва. Има три нива на плащане на паркомясто:1. Ако имаш собствено жилище в съответния квартал2. Ако живееш под наем в съответния квартал.3. Ако просто искаш паркомясто в квартала.1) е с поносима цена, докато 3) е с доста висока. Но безплатно паркиране в прицентралните райони (за по-крайните не знам) няма. Всичко живо ползва градски транспорт или велосипеди.
52
3
 
20
 
! Отговори
И душата в рая... преди 8 години
Искате децата ви да има къде да играят, но паркирате на детски площадки. Искате жените ви спокойно да си бутат количката, но паркирате на тротоара. Искате да има ред и по цял ден говорите за Германия, Франция и т.н. (повечето без да сте били там), но когато ЛИЧНО трябва да спазвате реда се разсейвате и си правите старите ориенталски простотии. Ами не става така, мили деца ! НЕ СТАВА !
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOBRE, CHTRAK NA PARKIRALA NEPRAVILNO KOLA U GLOBA. TOGAVA TREBVA DA MOGE I CHTRAK DUPKA NA PATIA I GLOBA NA SOFIISKA OBCHTINA PO BARZATA PROCEDURA.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Под "семейството" разбирам това, че първо колата е "семейна" и я ползват двамата (например, мъжът кара жената на работа и т.н.). После изведнъж цъфва още една кола - жената иска да си има "своя", която в общия случай се кара сравнително рядко. Примери в София колкото искаш.
49
1
 
3
 
! Отговори
**** преди 8 години
Ех,ако това важеше и за дупките...
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахаха, то глобите от мобилните камери на КАТ отпадат, та няма да отпадне снимка правена с телефон.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всеки водач на мпс с доказано нарушени двоен данък и по скъпа гражданска отговорност за срок от три години
46
1
 
6
 
! Отговори
ммм преди 8 години
До мммНяма да падне в съда, ако подателя на сигнала се яви да свидетелства.
45
4
 
20
 
! Отговори
Стегнете се ! преди 8 години
Идете и вижте как е по света и тогава се върнете да мучите. Къде общината гарантира БЕЗПЛАТНО паркиране? В Лондон, Париж, Брюксел.. къде? Плащаш дори да паркираш пред собствената си къща на доста места. Няма как всичко да ви е безплатно, разберете го това !Хубава и безплатно няма. Безплатното е като в Бантустана - таралясници нагазили в калта и диви селяни се трепят за паркомясто. Това е истината.
44
8
 
3
 
! Отговори
-10 преди 8 години
В София има твърде много автомобили, това е истината. Има семейството кола, после жената почва да мрънка, че иска да има собствена.....-----------Ти под семейството мъжа ли разбираш?