Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка

Това обаче предполага измами с фотомонтажи
14 апр 2015 10:00,
140
Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка
Снимка: Булфото, ахрив

Всеки гражданин на София може да снима колите, които са паркирали на тротоари, върху детски площадки и зелени площи и да алармира за нарушенията Столичния инспектора.

"Имаме уговорката със Столичната дирекция на вътрешните работи - КАТ, които ни обясниха, че трябва да има една панорамна снимка на мястото и една, на която се вижда регистрационният номер на автомобила, който е паркиран на забранена площ. Това ще е достатъчно основание, за да бъде глобен нарушителят", обясни пред т, пише "Труд" шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Експерти са на мнение обаче, че има риск глоби да се налагат и при фотомонтажи, ако практиката със снимките проработи.

Преди седмица с поправки в Закона за движение по пътищата на първо четене депутатите решиха глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи 10 пъти - от 20 лв., колкото е сега, на 200 лв.

Шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева обяви, че е разпоредила след Великден да й представят справка с паркоместата във всички квартали на столицата. Според нея нещата трябва да вървят паралелно – да има санкции за нарушителите, които оставят колите си на тротоари и детски площадки, но същевременно да се решава и проблемът с паркоместата в града.

Георгиева се оплака, че неотдавна служители на инспектората са били нападнати и бити от шофьори, паркирали неправилно в София. Тя даде пример и с това, че в инспектората решили цяла седмица да вдигат колите по една и съща улица в центъра на столицата, за да видят дали има "възпитателен" ефект, но се оказало, че всеки ден идвали нови и нови нарушители.

Според наредбите за организирането на движението и за зелените площи в София да пишат глоби за неправилно паркиране имат право три различни институции.

Ако колата е на платното за движение, където паркирането е забранено - правомощия за налагане на глоба има СДВР-КАТ. Ако автомобилът е на тротоара - органите по контрол и наказание са СДВР-КАТ и Столичният инспекторат. Ако превозното средство е оставено в зелените площи, то право да глобят водача му имат инспекторатът и Центърът за градска мобилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се,че няма да е само СФ,а и в провинцията защото пешеходците няма къде да вървим. Пълно е с паркинги и гаражи.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте пак за Тикваров и Даскалицата. Започна щавенето и противопоставянето на хората по кварталите в кошто нищо не е направено да се паркира нормално. Сега като почнат глобите ще започне и войната между хората. А като се разбере кой е снимал и изпратил снимко за глоба ..жална му майка! Нали плакахте Тиквока да ви оправи. Сега ви оправя ...изотзаде...ще боли но е от ваш човек, ето защо ...трайко да вихе името. Гарантирани простотии от ГРОБ.
41
4
 
18
 
! Отговори
:) преди 9 години
Вдигане на данъците за колите, увеличаване на синята зона и здрав терор за селските тарикати. Така е из цял свят. Ревете, че няма ред, ама като тръгнат да го въвеждат, пак ревете. Готовите сте да убивате, за да има къде да паркирате таралясника (безплатно), нищо че детето ви няма къде да играе и виси на компютъра и простее във Фейсбук.А иначе, когато теглят заеми и крадат милиарди от банки - стоите пред телевизора, пиете кофти пиене и псуват под мустак. Селска работа !
40
3
 
9
 
! Отговори
сЕЯНИНА преди 9 години
До до 49Айде бе не може да се разбере !!!!ПАркирал ли си на тротара ВИНАГИ СИ В НАРУШЕНИЕ !!!!!ТРОТОАРИТЕ СА ЗА ПЕШЕХОДЦИ !!!!!
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е, че сметките са правени при друга натовареност, но е пълно безумие да живееш в центъра, или някой квартал от типа на Лозенец и да имаш джип с размерите на дирижабъл. Ама пуста комплексарщина.Да не говорим, че примерно не е кой знае какво да отидеш пеш на работа. За мен, ако работата ти е на по-малко от 45 минути пеша, кола изобщо не ти е нужна. И трето - българинът масово пътува сам в колата си, което е пълна глупост.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Квартал крива река - 56 апартамента с 8(ОСЕМ) гаража .....*** ненаяли се!!!!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Три различни институции досега не са си вършили работата,а уволнени няма !! Тук е проблема,а не в *** който паркират.Само не работещи институции на заплати
36
5
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
Това приложение е пълна порнография, всеки хваща и снима някакви автомобили, а от снимките не може да се разбере автомобилите дали са в нарушение и не.
35
1
 
13
 
! Отговори
А преди 9 години
А кой ще глоби/осъди всички общинари, кметове и архитектни на София, които 25 години разпродадоха и разрешиха всеки, без какъвто и да е контрол, план или идея да построи какво където си поиска. В резултат имаме квартали със сгради на по 3 метра, с почти никакви гаражи, никакви паркинги, никакви градинки. Имаме стеснени улици, прецакани кръстотовища като на Околоврътното, лош градски транспорт и изключително лоша организация на движението!! Това, че преди 89та са проектирали лошо, не е оправдание
34
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Правил са си сметка '56г. Тогава лозенец е бил "извън" София.
33
3
 
5
 
! Отговори
Гражданите преди 9 години
Има Мобилно Приложение, "Гражданите", което работи с КАТ и Софийска Община. Чрез него можете да изпращате сигнали за пътни нарушения.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай Иван, специално в Лозенец е пълно с разни новобогаташчета, дето си купуват коли с размерите на ракетоносци и взимат завоите на два пъти, щото по ония тесни улички няма как да стане от първия път. Мисъл нулева.
31
3
 
8
 
! Отговори
До БАй Иван преди 9 години
До Бай ИванБай Иване, ще си правиш СМЕТКА !!!Преди да си купиш трошка на теб на жената и на балдъзата....Като не ти харесва, стой си в Силистра и това е !
30
10
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Квартал Лозенец, има около 40-50хил. явтообила, от тях 10% я имат гаражи я не, и около 10% да имат парко места пред старите блокове. Как си представяте да бъдат глобени 30хил. човека. В Младост, Иван Вазов, Изток е същата ситуация. Само ревете, ама ако ви глобят друга песен ще запеете.
29
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До АнонименНапълно съгласен.. Освен това, коли ли са като коли.. всеки път се вбесявам, като видя някой *** с "кола" от сорта на Фолксваген Туарег или Тойота Хайлукс.. къде сте тръгнали с тея тролеи бе, по цял свят в столиците преобладават малки и компактни коли. Но там има санкции, поради което оправдания от сорта "Ми къде да паркирам, като няма място", просто не минават!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Пострадал преди 9 години
До ддВсичките са за малко....Ама ас за малку ва брааат, 10 минутки.... след него пак за 10 и пак за 10 и ЦЯЛ ДЕН Е ЗАЕТО ПРЕД ГАРАЖА МИ !
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В София има твърде много автомобили, това е истината. Има семейството кола, после жената почва да мрънка, че иска да има собствена (щото, нали, Верчето има, пък ние да не сме по-долу от Верчето, я!) и хайде, вече стават две (а понякога и три). Хората си купуват коли, без въобще да мислят дали реално са им нужни.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво се правите всичките все едно нямата коли. Къде ще ги паркирате законно?? София се задръсти и с коли и със селяни
25
5
 
5
 
! Отговори
Dico преди 9 години
Да направят специализиран софтуер за смарт-телефони, с които снимката не подлежи на обработване и се праща директно до контролните органи... може и да се реши проблема
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве маймуните дронове свалят,вие с паркинги и глоби се занимавате!