Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка

Това обаче предполага измами с фотомонтажи
14 апр 2015 10:00,
140
Щрак! Колата на тротоара – глоба и по снимка
Снимка: Булфото, ахрив

Всеки гражданин на София може да снима колите, които са паркирали на тротоари, върху детски площадки и зелени площи и да алармира за нарушенията Столичния инспектора.

"Имаме уговорката със Столичната дирекция на вътрешните работи - КАТ, които ни обясниха, че трябва да има една панорамна снимка на мястото и една, на която се вижда регистрационният номер на автомобила, който е паркиран на забранена площ. Това ще е достатъчно основание, за да бъде глобен нарушителят", обясни пред т, пише "Труд" шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Експерти са на мнение обаче, че има риск глоби да се налагат и при фотомонтажи, ако практиката със снимките проработи.

Преди седмица с поправки в Закона за движение по пътищата на първо четене депутатите решиха глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи 10 пъти - от 20 лв., колкото е сега, на 200 лв.

Шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева обяви, че е разпоредила след Великден да й представят справка с паркоместата във всички квартали на столицата. Според нея нещата трябва да вървят паралелно – да има санкции за нарушителите, които оставят колите си на тротоари и детски площадки, но същевременно да се решава и проблемът с паркоместата в града.

Георгиева се оплака, че неотдавна служители на инспектората са били нападнати и бити от шофьори, паркирали неправилно в София. Тя даде пример и с това, че в инспектората решили цяла седмица да вдигат колите по една и съща улица в центъра на столицата, за да видят дали има "възпитателен" ефект, но се оказало, че всеки ден идвали нови и нови нарушители.

Според наредбите за организирането на движението и за зелените площи в София да пишат глоби за неправилно паркиране имат право три различни институции.

Ако колата е на платното за движение, където паркирането е забранено - правомощия за налагане на глоба има СДВР-КАТ. Ако автомобилът е на тротоара - органите по контрол и наказание са СДВР-КАТ и Столичният инспекторат. Ако превозното средство е оставено в зелените площи, то право да глобят водача му имат инспекторатът и Центърът за градска мобилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз плащам 200 лева данък за колата си,а в квартала Ж.К.Сухата река специално моя блок 84,няма места за паркиране.Няма нито една табела за да укаже къде може да се паркира,но намирам жълто листче на което пише ,че съм паркирал на алея.от 20 години си спирам кол;ата там на никой не пречеше ,но великия строител -сикаджия решил да събира пари за изборите.Първо,не трябва ли да осигури места за паркиране общината,а тогава да обвинява хората?
102
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
А ще им гледат ли EXIF-ите?
101
5
 
21
 
! Отговори
край преди 9 години
как не вдявате че проблема не е че се нарушава закона - ПРОБлЕМА Е ЧЕ ВАШЕТО ДЕТЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕ БЕЗОПАСНО НА УЧИЛИЩЕ, БАЩА ВИ НЕ МОЖЕ ДА ИДЕ ХЛЯБ ДА СИ КУПИ, ЖЕНА ВИ НЕ МОЖЕ ДА РАЗХОДИ ВАШЕТО БЕБЕ защото ти българино си качил на тротоара таралясника си.
100
2
 
17
 
! Отговори
край преди 9 години
В Истанбул дали им стигат паркоместата и дали има коли по тротоарите. Още преди десет години един каза "Еахти и държавата дето колите са по тротоарите а хората ходят по улиците". Това е синптом за грашката в чипа.
99
4
 
13
 
! Отговори
край преди 9 години
Как не разбрахте че като нямате близко и безплатно място да си оставите така скъпата на сърцето ви "кола" НЕ МОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ МЯСТОТО НА ДЕЦАТА, МАЙКИТЕ, ИНВАЛИДИТЕ и др. пешаходци. Тротоара е тяхното място за предвижване из града. Това е ясно на шоферчетата в Турция, Гърция Румъния и Сърбия но на вас скъпи сънародници не. Това братя мой е цивилизационен избор - искам референдум за него. Ако гласувате да сепаркира по тротоари - да знам и аз да си ходя.
98
6
 
15
 
! Отговори
Край преди 9 години
Така и не можахте да разберете че ПАРКОМЕСТАТА НЯМА НИКОГА ВЕЧЕ ДА ВИ СТИГАТ както в никой голям град по света не стигат. Общината няма да разруши нито една сграда /училище, болница детска градина или парк/за да ви направи удобни и безплатни места за паркиране. Повечето коли в София са по евтини от мястото на което са паркирани и просто трябва да изчезнат. Повозихте се - стига толкова. Автобуса, трамвайя, метрото и колелото ви очакват
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаха и аз така си помислих. Шансът на тези снимки да издържат в съда е 0%. Дори този, който са го снимали може да изкара някой лев от това. Само балъци ще плащат за подобни глоби с тези снимки.
96
1
 
7
 
! Отговори
НЕМА ВЕЧЕ"БЕЗ П преди 9 години
ДА СИ ПЛАЩАТ ,БЕ....ТУКА У СОФИЯ Е ТАКА!...И МЕНЕ МЕ СЕ ЖИВЕЕ У ПАРИЖ ---АМА И ТАМ Е СКЪПО ,БЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.....И ТАМ СЕ ПЛАЩА!
95
1
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 9 години
Принципно си прав, но аз съм склонен да направя компромис и първо да си платя а после да получа благото. Обратният сценарий му се струва нереален.
94
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***. Къде създадохте места за паркиране, че сега да седнете да глобявате. Защо новостроящите се блокове нямат гаражи? Това е изнудване. Никой не е осигурил нищо, но давай сега ще глобяваме. Създайте първо условия и после санкционирайте тарикатите.
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да ги снимаме??????????? Няма ли достатъчно служители които с просто око могат да видят тротоарите и площадките? За това не се иска микроскоп. Или вече няма и краченцето да си мръднат..
92
6
 
23
 
! Отговори
Край преди 9 години
Колите трябва да се свалят от тротоарите безусловно ако няма място се возите докато намерите място на което можете да паркирате законно - така е във всеки по-голям град по света. Ако това не ви изнася си продавате колата и тръгвате с градски транспорт. София има доста добър такъв и даже удобно метро. Ако ли пък сте индивидуалист си купувате колело или мотопед. Местата за паркиране все по малко ще стигат - свиквайте.
91
2
 
24
 
! Отговори
край преди 9 години
Имам гараж. Паркирам си в него. Общината ми събира такса смет - 40-50 лв. на година. Разбира се от гаража битови отпадъци няма - просто Общината ме санкционира че си държа колата в моя си гараж а не върху нейния тротоар.
90
2
 
9
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Всяка година по пътищата загиват около 700 човека. Това е големият проблем на държавата с колите. Но по въпроса не се прави нищо. Правителството се занимава с най-лесното. Ще вдигнем глобата за неправилно паркиране и ще съберем още пари от" лошите шофьори". И нито дума къде да се паркира ,ако наистина няма място.
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А аз предлагам на всеки българин - задължителн IQ тест, при точки под 70 - задължителна ГО - 28х над нормалната, градски данъци и изобщо данъци - 51х над средните. С тях да се правят паркоместа и чак тогава да ми слагат глоби. 90% от пишещите комплексарчета тук ще спаднат към категорията под 30 ... 70 де. ***. Тази метастазна нация просто да изчезва по-скоро!
88
2
 
9
 
! Отговори
До 113 преди 9 години
Ти май не си попадал на заядливи катаджии, стоящи като мижитурки в засада само за да ти бръкнат в джоба. Като 2 - 3 пъти попаднеш на такива ще те питам колко ще искаш да стане ГО за теб ?
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво е и гражданската за нарушители да скача яко. Хванали те няколко пъти в нарушение, направо четворно по висока, направил си ПТП по твоя вина, десет пъти по висока гражданска. За няколко години ще се прочисти от неможари и тарикатчета нарушители. Ама 45г социализъм ни докараха до тука, *** народ които иска всичко на готово и евтино и все някои му е виновен. Няма пари ама иска кола, че и да си прави каквото иска с нея, и естествено да не плаща. Но като бяха с ред едно време сега избиваме...
86
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо трябва да се вдигнат данъците. И то на старите баракуди, а не 12лв данък и замърсяваме въздуха. Трябва колкото е по-стара колата и има по ниска екологична норма, толкова да е по скъп данъка. На по новите коли си е доволно висок, като може привилегиите за под 100кс да паднат. После трябва да се следи за всякакви нарушения и да се налагат яко глоби. Със събраните пари да се правят, повече градинки, тротоари и паркоместа. Не може секои на кола се качил а няма 2лв. и иска всичко да е без пари.
85
3
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Я си спирам кадет си искам, София е най-големото НАСЕЛЕНО място в БГ.....демек с най-много селяни
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво пречи да се направят такива на няколко етажа?И като се направят, най-много да се увеличат задръстванията още. Гениално.