Синдикати искат пак да има работнически инспектори

Така ще се разшири контролът по безопасност на труда
Обновена: 15 апр 2015 10:43 | 15 апр 2015 10:43, Камелия Цветанова
0
Синдикати искат пак да има работнически инспектори
Снимка: Булфото, архив

КТ "Подкрепа" се оплака, че години наред властите неглижират предложението на синдиката да бъде въведена отново фигурата на работническия инспектор, с което да се разшири контролът по безопасност на труда в предприятията, както и по-добрата регламентация на трудов контрол след сигнал на синдикална структура.

Това се посочва в отворено писмо на Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" по повод поредните жертви на опасните условия на труд, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

КТ "Подкрепа" изразява съболезнованията си на семействата на загиналите работници при събарянето на хотел "Вероника" от комплекс "Слънчев ден" край Варна и на служителя в мина "Оброчище", който почина вследствие срутване на скална маса под земята.

Още по темата

Според оповестената до момента информация, ангажираните в събарянето на хотела в "Слънчев ден" работници не са подписвали трудови договори, отбелязват от КТ "Подкрепа".

Поради това няма и как да членуват в синдикат, който да защитава правата им, допълват от синдиката.

От КТ "Подкрепа" обръщат внимание на работещите в България, че членуването в синдикални организации е една от гаранциите, че работодателите ще спазват елементарни трудови права, извоювани и залегнали в основополагащи документи като Кодекса на труда.

Според синдиката фаталните инциденти са илюстрация и за последствията, които биха настъпили, ако се приемат предложенията за още по-голяма либерализация на пазара на труда, направени от група народни представители от "БСП-Лява България" и подкрепени от депутати от останалите парламентарни групи.

Те включват отпадане на задължението на работодателя да разработи и утвърди правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието, както и да ги обяви по подходящ начин на работните места, се посочва в съобщението.

Други планирани промени касаят фундаменталното право на регламентирано работно време на работниците и служителите, отбелязват от синдикалната организация. Според изказвания на граждани, работили на площадката в "Слънчев ден" и на техни близки, загиналите са продължили да се трудят след края на работното време за пет лева на час допълнително възнаграждение, се отбелязва в писмото.

"Ако проверките докажат това, ще имаме поредното доказателство за изключително жестокия социален и
хуманитарен дъмпинг, който се осъществява от работодателите, за които печалбата стои над всякакви човешки права", заявяват от синдиката.

Изразяваме и опасения от заплахата за трудовите права от планираното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, посочват от КТ "Подкрепа" в отвореното писмо. От синдиката се аргументират с това, че трудовите стандарти в САЩ значително се различават от нашите.

КТ "Подкрепа" смята, че нарушилите трудовите норми трябва да понесат отговорността си и подкрепя действията на прокуратура, следствие и Инспекцията по труда по изясняване на обстоятелствата, се допълва в писмото.

От синдиката настояват да се спре и порочната практика на наемане на поредица подизпълнители.

"Затягането на контрола и своевременното налагане на наказания ще предпази българските граждани от реалната опасност да бъдат превърнати в робите на XXI век", заявяват от КТ "Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари