До 53 години балерини на сцената? Безумие!

Пенсионирането им да е на 45 години, после природата надделява
62
До 53 години балерини на сцената? Безумие!
Снимка: Булфото, архив

Балетните артисти реагираха остро на предложението за промени в Кодекса на труда, според които възрастта за пенсионирането им ще стане от 50 на 53 години. Сега те излизат в пенсия при 25 години регистриран трудов стаж.

Според примабалерината Сара-Нора Кръстева, директор на балета на Софийската опера, пенсионирането на 53 години ще убие балетното изкуство за 10 години.

"Системата ще се задръсти, ще се увеличат и разходите за заплати. В същото време ще се влагат и средства в обучението на децата, които после няма да има къде да се реализират и ще напускат България. Ако се приеме новата възраст, за около 10 години нашето изкуство ще бъде убито - сегашните балетисти ще са на възраст, а младите няма да могат да влизат в театъра", коментира Кръстева, цитирана от БТА.

Още по темата

Според нея пределната възраст за пенсиониране на балетистите е 43-45 години, защото "след тази възраст просто не можеш да надвиеш природата".

"С Вежди Рашидов при първия му мандат като министър на културата преди четири години успяхме да постигнем оптималната възраст - 43-45 години. Отдавна е установено медицински, че работата ни е тежък физически труд и може да се практикува максимум 25 години. След това телата ни са амортизирани и дори и да искаме, не можем да продължим. При предлаганите промени не се отчита, че балетистите се натоварват от деца и физически, и психически", допълни примата.

Тя каза, че е изключително обидена и омерзена от коментари по темата в публичното пространство от хора, които по думите й нямат представа от работата на балетните артисти.

Общо в страната балетистите са 138, а 63-ма от тях са на щат в Софийската опера и балет, посочи Димитър Сотиров от PR екипа на операта.

Той цитира известния режисьор проф. Петър Луканов, че само при един скок натоварването на коленете на балетистите е 500 килограма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
поли преди 8 години
чета коментариите и си казвам ега ти колко прости и *** хора има,нищо не вдяват ни от култура,ни от изкуство ,ама е тъй да си изхвърлят фикалиите черно на бяло,та и нас да ни светнат кво да прай една балерина след 45,па и злобни,бегайте да слушате кондю и пиите една ракия со салатка
42
4
 
0
 
! Отговори
Нуриев преди 8 години
Че да правят по 0.00314 скока и решават проблема с натоварването и се пенсионират на 153 години.
41
5
 
0
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Да ги пенсионират когато станат 53 kg .
40
4
 
4
 
! Отговори
Гледа преди 8 години
и не вярвам на ушите си. Другари, балетистите ли ликвидираха икономиката, та толкова ги мразите?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не е казал, че е лесно, но все пак искат да ги пенсионират на 53, а не на 65 години като повечето хора. А и никъде не е казано, че задължително трябва да танцуват активно до тази възраст. Винаги могат да си отворят школи или просто да си избират роли с по-малко натоварване. Знам, че на всеки му се иска цял живот да е примабалерина, ама няма как, редно е след определен момент да отстъпят на по-младите си колеги, а те да взимат по-леки роли.
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ami sled 45 shte si namerite druga rabota do 65. Ako iskate lekoatletite i pluvcite ot 25 godishni da vzimat pensiq. Kogato izbirate profesiq znaete dobrite i loshite strani i vashata e ot tezi, koito ne moje da praktikhvate cql jivot. Zatova vmesto vrqva ima prekvalifikaciq...
37
3
 
16
 
! Отговори
бабиер преди 9 години
Ше танцуват с бастуни!
36
4
 
8
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Водолазите в Норвегия работят до 62 ,а двете професии са несравними.Демек,като не може на сцената,хваща метлата или в пенсия по болест.
35
6
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Нямам нищо против алерините да се пенсионират на 40, но при условие, че внасят 400 процента ДОО на заплата , и незабавно да се спрат субсидиите за заплати- да получават това, което изкарат....
34
14
 
9
 
! Отговори
Тиквата преди 9 години
Какви балерини - аз съм чел една книга в живота си - Винету и успях в живота.Който не му понася да се изнася Русия и да гледа балета на Болшой Театър.
33
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
И пак за културните които явно са неуки-пенсията не е нещо, което някой ти дава щото тъй е решил, а изплащане на събраната сума в определен фонд по определени правила. Същото и за пенсията по болест-като си нетрудоспособен, получаваш според натрупаната сума. В Германия един руснак, де реши че е нетрудоспособен, съотв. служба му призна 30-40% и му дадоха някъде ок 5,61Е пожизнена пенсия. Щото толкова имало на негово име у фонда...
32
5
 
14
 
! Отговори
123 преди 9 години
Аве ей, културните, къде е казано че някой насила ше ви кара да се танцувате на 53 години? ми да земат тогава и спортистите да ривът за пенция на 30?!
31
12
 
18
 
! Отговори
Управляват ни неуки преди 9 години
И трият поста ми неуки!Повтарям, за да бъде изтрито от убогите.Медицината и физиологията са науки. Според тези науки, не според неуките бюрократи, които е нацвъкал Борката навсякъде, след 40 годишна възраст сухожилията губят еластичност при съществото човек.Не е възможно, с втвърдени сухожилия да се танцува красически балет.Следователно, балетните артисти трябва да се пенсионират на около максимум 43 годишнва възраст, като последните 3 години е свръх-усдилие от тяхна страна.
30
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво им пречи да са балерини до 40години, а после да работят нещо друго, както всички останали? И така до 65 годишна възраст - за всички: за фуражки, за балерини и за всички останали.
29
17
 
12
 
! Отговори
коци преди 9 години
Никой не ги кара насила ! Вместо да скачат като опърлени по сцената и им е толкова трудно да си вземат мотика и лозе и хайде на чист въздух-КЕФ !!!!!!!! И леко и доходно и здравословно най-вече ! Немам думи !
28
17
 
7
 
! Отговори
Ценител преди 9 години
Представяте ли си каква естетическа гледка ще е 53-годишна прима да тресе целулит и увиснала задница в ролята на Офелия.
27
7
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Ако не ме лъже паметта, Мая Плисецка си е танцувала и след 60-те. Вярно, че тя е легенда, но пък защо средностатистическа балерина да не може да танцува и на 50?
26
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсия за балерина след 25 г. , а за другите след 45 г. и с какво те са повече от другите с нищо.После ще отидат да работят нещо друго.
25
4
 
19
 
! Отговори
Момиче и балет преди 9 години
Умира култура,умира и народ
24
0
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до 31 "класовопартийналиния " - правилно мислене имаш , моето е противоположно и ще ги приобща към мен тези " пИперудки " с тази грация е трудно да се откажа , като имам пред очите си такива плондери по на 20 години !