Марулята изчезна от пазара, бройката удари 3 лв.

На борсата в Първенец се стигна до бой между търговци за стоката
16 апр 2015 07:00, Анисия Иванова
94
Марулята изчезна от пазара, бройката удари 3 лв.
Снимка, архив Булфото

Най-търсената салата през този сезон - марулята, достигна цена от 3 лв. за бройката. По-дребните, които тежат около 200 г и са с по 5-6 листа, вървят по 2 лв. Поскъпването спрямо миналата година е 4 пъти.

“Няма марули! На борсата в село Първенец сутринта се стигна до бой между търговци. Всеки търси марули, а те са кът”, обяснява продавач на сергия в Пловдив. Той взел две чувалчета, но до обяд не бе успял да ги продаде, защото хората ги подминаваха, пише "24 часа".

Причината за дефицита е в слабата реколта, която беше унищожена от влагата, категорични са производители.

Оранжериите им подгизнали от високите води през февруари и март и марулите им изгнили.

Петя Стоянова си пласирала стоката преди месец, когато цената на едро вървяла 0,50 лв., а впоследствие се покачила на 0,60-0,70 лв. Тя признава, че такива високи цени не помни.

Другата причина за дефицита е, че мнозина се отказали да садят марули. Миналата година им ги изкупили на безценица - по 0,20-0,30 лв.

Няма и внос от Гърция. Южната съседка също пострада от наводнения, които залели цели плантации. Според Петя Стоянова няма изгледи да се появят сезонни марули, расли навън, за да решат проблема.

“Доскоро времето беше студено и затова не са стигнали нужния грамаж, а оранжериите вече са засадени с домати, краставици и пипер”, допълва жената от с. Маноле.

Друга производителка - Маргарита Димитрова от село Чалъкови, също се хваща за главата. “Какви са тези 3 лв. за маруля? Кой е луд да даде толкова пари? Като прибавиш връзка пресен лук от 0,60 лв., репички по 0,80 лв. и краставици по 3,50 лв., салатата излиза твърде скъпа”, изчислява Маргарита.

Нейните марули ги изкупили по 0,55-0,70 лв. Последните 1000 бройки успяла да пласира по 0,90 лв. в средата на март. Тя е категорична, че дефицитът няма да се преодолее.

“Никой вече не ги отглежда на открито. Хората засаждат марули през ноември, за да са готови през февруари-март, и през лятото - за да ги изкарат на пазара в ранна есен”, казва Димитрова.

Производителката отсега прогнозира, че догодина цената на марулите ще се срине. “Практиката показва, че наесен всички ще се втурнат да засаждат и ще наводнят пазара. Това автоматично ще удари цената”, разсъждава Маргарита.

И се притеснява, че такива като нея ще пострадат. Но пък ще спечелят клиентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
Самозабравили се зеленчукопроизводители??? Безмитен внос от Македония и Сърбия??? Ти сериозно ли?! Запознат ли си изобщо как се произвежда даден зеленчук, колко труд и средства са нужни, за да бъде отгледан? Яж си пластмасовите зеленчуци на Запада и трай..
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво дреме правителството,а не разреши безмитен внос от Македония,Сърбия...До кога ще толерираме самозабравилите се зеленчукопроизводители?Всяка пролет едно и също.А за агнешкото?И това всичко без данъци.Бах ти заспалата антинародна държавна власт.Значи новата държавна доктрина /либерално-демократична/е да оставним народа сам да се избива,а ние да си гледаме политиката /или политиканстването.Остава да ни кажат колко време им е дадено /знаете от кого/ за унищожението на народа на България.
55
1
 
6
 
! Отговори
Месояд преди 9 години
3 марули = 1 кг. ШОЛ !!! Айде бегайте ,бе...
54
0
 
10
 
! Отговори
Веган преди 9 години
Абе аз не ги ядях,когато бяха по 5 ст. при бабите, та сега ли !!! 50г. да не видя маруля ,няма да дам 3 кинта на тия СПЕКУЛАНТИ !!!
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марулята изчезна от пазара, но пък можете да си купите нова кола без проблем
52
2
 
21
 
! Отговори
бг преди 9 години
Ами така ще е като в България няма политика за опазване на българското,като се внася чужда продукция с незнайно качество,като не се толерира българският производител и не само на зеленчуци и плодове- млякото по селата вече е на изчезване,защото хората са на изчезване, а и в старческа възраст.Кой ще произвежда? Бъхтят се от сутрин до вечер най-вече за собствена консумация и за близките.Високите субсидии за тютюнопроизводителите били да ги насочят към земеделие-такава огромна глупост и лъжа в инте
51
2
 
22
 
! Отговори
ggg преди 9 години
тия са луди , марули по 3 лева , розови домати по 5 , абе вие да не сте на луната бе , свинското живо тегло е 2-3 лева , за какво са ми марули като има мръвка , хахахах , ако паднат на 20 стотинки ще си купя марули , ако ли не да си ги ядат , по добре черен хайвер да ям за тия пари
50
1
 
1
 
! Отговори
мп преди 9 години
До 63 -Ще ядеш айсберг по левче ,ама друг път! Два дни преди Великден беще 1,70лв. а на празника беше 2,80лв.(във Фантастико).Снощи в Кауфланд беше пак лев и нещо.Такава скъпа маруля и ,,намирисва'' на внос
49
1
 
34
 
! Отговори
:) преди 9 години
Марули, марули, марули,безкрайно зелено поле.Сред тях седи и се пулиедно възхитено теле.Хапни си, теленце, хапни симарули и сочна трева.Ах, как ми се иска до тебеда клекна и аз да паса.
48
0
 
29
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ами като купувате и 5 лв ще станат.
47
0
 
14
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
аааааа,сетиха са,ама аз вече се наядох на марули,сега съм на домати ,цената на килограм домати е по-ниска от цената на брой маруля,ако има абдали да си купуват маруля
46
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
pomnite li onzi minister,deto kaza:Za Boga,bratia,ne kupuvaite. Togava go vdignaha na balon,a toi si beshe prav.sega go razbrahme,no kasno.vse pak,i tova e napredak.i bez maruli se jivee 3-4-dena.posle alchnite prekupvachi shte omeknat .naroda triabva da im dade urok,zashtoto zakona ne moje-toi raboti za tiah
45
2
 
35
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Купува на 0.60лв. а продава на 3.00лв. Алооо това са 5 пъти отгоре, вие у ред ли сте бе?Нема такава държава!
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пържолата излиза в пъти по евтино от марули и магданоз. Яжте пържоли и оставете зеления пълнеж на тарикатите търговци.
43
0
 
21
 
! Отговори
бг преди 9 години
Новината се раздухва с цел...як внос...ама як...и...контрабанда.Ако не ми вервате проверете цената на бройка маруля в турско или македонско и ще ви стане ясно.Купува се на 20-40ст. и се продава на 2.50 - 3лв....ееегггааа си гушата а,и кой кара новите коли. нема кой салата да гледа,прасета,овце,крави,...внасяме *** от всякъде,няма контрол и това е.Пък за салатата не е кой знае каква философия да се гледа,имам си в градината...идеална ...3лв. ц.ц.ц.ц.ц роби сме.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"цените на едро достигнаха 50-70ст" на пазара 2+ лева... този който се труди за продукцията взима 25% от крайната цена?
41
2
 
19
 
! Отговори
кикаир преди 9 години
Да му мислят гражданите ние на село си имаме марули...
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме ми за марулите!Те не са основно ястие, от което заниси животът.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами тогава ще караме на салата Айсберг.......продават я по левче в големите вериги.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазара е свободен ,по тази логика ако другите продават на 0,40ст а някой на 0,30 търговеца купил от него ще има право да продава на по ниска цена ..... глупости..........