Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!

¾ от читателите на Dnes.bg одобряват по-високите глоби за паркиране
22 апр 2015 16:30, Красимир Ангелов
97
Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!
Снимка: Булфото, архив

Поправката в Закона за движение по пътищата, която бе приета на първо четене от депутатите преди десетина дни, увеличи значително глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки. Така тя ще скочи 10 пъти и ще достигне до внушителните 200 лева.

Това решение обаче породи сериозни дискусии в обществото преди окончателното гласуване на промените. Едни приемат крайната мярка, а други контрират, че спират по паркове и площадки, защото не са осигурени достатъчно паркоместа.

Преди няколко дни пък "Експериментът в Dnes.bg" само в рамките на 20 минути "събра" потенциални глоби на обща стойност близо 20 000 лв. Видео от "акцията" може да видите тук.

В разгара на дискусиите Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли високите глоби за паркиране на тротоара?

Резултатите показват, че близо ¾ от отговорилите над 3550 души одобряват под една или друга форма новите санкции.

Почти половината от запитаните (48%) са отговорили, че подкрепят по-високите санкции за неправилно паркиране, но признават, че има проблем с паркирането и затова преди да влязат в сила новите санкции трябва да бъдат осигурени адекватен брой места за паркиране. 36% от отговорилите пък са по-крайни и смятат, че новите санкции са правилни и трябва да влязат в сила час по-скоро.

За 12% от отговорилите в анкетата от тези санкции няма да има никаква практическа полза и това е начин единствено за "законен обир" от страна на институциите.

Едва 3% от хората определят глобите като незаслужено високи, а само1% от отговорилите признават, че нямат кола и на практика този въпрос не ги касае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: анкетаглобипаркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
8
 
! Отговори
шофьор преди 9 години
Мисля , че е време да спре вноса на трошки . Който купил купил стига толкова . Не може всеки *** с кола или в семейството 3 коли. Хубав телевизор 3 000 лв. кола 1 000 лв. Това просто трябва да спре . Ние станахме гробницата на Европа .
29
12
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
В София всичко с паркирането беше наред, когато в града живееха един милион души. Сега, след нашествието на бай ***, са два и половина и общинските власти просто няма как да осигурят места за паркиране. Значи ли това, че трябва да оставят аграрите да паркират на тротоара или в пясъчника на децата?! Той няма пари една баничка да изяде, ама се е домъкнал с 25-годишния Голф, дето струва повече като вторични, отколкото като кола, и иска да му се осигури паркомясто. Еми няма как да стане!
28
2
 
6
 
! Отговори
X преди 9 години
Каквато и да е сумата на глобата, като няма кой да санкционира и да я събира е все тая............
27
2
 
12
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Някой може ли да ми отговори на въпроса: " Какво гледа български политик като ходи по Европа, какво вижда, какво разбира и какво прилага от хубавото като се върне у РБ за обществото? " Нали си посиняват гърдите, да се тупат, че работят " в полза роду" Аз видях по Европата градчета и селца с тесни улички и тротоари от по 60 сантиметра ширина и всяка къща със гараж /надземен,наземен или подземен/, пред всеки вход специално скосени бордюри и няма кола на улицата!! Как стават тези неща ????
26
3
 
11
 
! Отговори
Калина преди 9 години
Другари и другарки ;) , истината е, че каквито и закони да се приемат, този, който си спира в градинките и по тротоарите пак ще си спира; този, който хвърчи по пътищата, пак ще го прави. Първо-защото сивото в главите им е толкова, второ- ще го правят до тогава, докато не станем равни пред закона.Защото аз сега, спазвайки правилата и ограниченията се чувствам е***ати лузера и шушумигата на фона на ония готините, дето са пичове и не им пука пт нищо.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този спор ми прилича на онзи между пушачи и непушачи.
24
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако видя някъде така паркирала кола,ще й нарежа гумите,писна ми от ***
23
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като нямаш осигурено място за паркиране няма да си купуваш кола - толкова е просто
22
9
 
9
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
До 14:И аз предлагам да се въведе ред - ако нямаш къде да паркираш - не може да си регистрираш колата.... или плащаш на общината някаква сума годишна отделно за паркинг и можеш да паркираш примерно на тротоара, като оставиш метър място да се минава. Така после и ще има пари за разбитите тротоари и бордюри и няма да те глобяват по 200 лв. - т.е. паркирането е с пари. Така пък тези, които си плащат ще кодошат тези дето не плащат... и така..
21
9
 
17
 
! Отговори
Край преди 9 години
И къде според вас общината има достатъчно терени че да изгради безплатни и удобни паркинги за всичките милон коли в София. Да събара училища, детски градини и болници или да асфалтира градинките предлагате. Изхода е само един ПЛАЩАНЕ ЗА ПАРКИНГ /като навсякъде по света/ - на които му е скъпо - продава колата и на градския транспорт, индивидуалистите - на колелета или мотопеди. Иначе скоро улиците ще станат непроходими за всички и ще има саморазправи.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както аз не ви казвам да си съберете парцалите и да си заминавате от София така и вие не ми казвайте дали да си купя кола. Преди 20 год. нямаше проблем с паркирането.
19
7
 
3
 
! Отговори
Горд,че е БЪЛГАРИН ! преди 9 години
Ние сме горд и смел народ!Тоя дето запали Райхстага е невинен!Оня Кунчо дето открадна мъртвия Чаплин за 500 000 швейцарски франка е ГЕРОЙ бре!!!Тея дето стреляха чрез подставеното си лице-Агджа са СУПЕРГЕРОИ.А тоя дето УБИ лошия крал през 1934 година е МЕГАГЕРОЙ бре!Едни други герои избиха 213 човека във свети Крал-защото го заслужаваха!За смелите българки дето убиха със СПИН виновните 459 деца вече писах!Слава и чест на българите!ЗАВИНАГИ ЕДИН ОТ ТЯХ !!!
18
2
 
18
 
! Отговори
me преди 9 години
И между другото, в цивилизования свят - там кооперациите се планират с вътрешни паркинги, а освен това човек може да паркира и на улицата, а всички зелени площи са отделени по подходящ начин от улиците,така че и да искаш, да не можеш да паркираш върху тях. София е вероятно единствената европейска столица, в която се каляш по улиците. И то защото навсякъде всичко е кал, плочките са разбити и изобщо общината никаква я няма, никъде. Ама да събира пари, няма проблеми.
17
7
 
4
 
! Отговори
Крали Марко преди 9 години
Напънала се планината и родила мишка. Поредното недоносче
16
12
 
7
 
! Отговори
me преди 9 години
Брей, колко били нахъсани тез граждани. Ми аз живея в кьща другари, нямам проблем с паркирането. Нека направят глобите и 2000лв, ще ви гледам сеира тогава, с вашите бараки за по 5000лв, как ще си плащате глобите, че сте си оставили колата в калта. Щото нали се сещате,че "сельовците" като паркират на паркингите, вие ще ходите да паркирате в Перник. Защото паркоместа няма - и край блоковете и по паркингите в кварталите. Но гражданите с прекрасни коли явно не могат да смятат.
15
8
 
6
 
! Отговори
JagdPanther преди 9 години
До ОнзиТо не беше адресирано до теб а до тоя под теб. Но както и да е. Тук е същото положение, новите блокове всичките изкупени, парко местата празни, улиците от 2 лентови са станали половин лентови защото всеки си е спрял на платното от двете страни и баш тарикатите вече са на тротоарите. Щом имаш пари за кола, трябва да намериш и къде да я паркираш без да пречиш на другите.
14
1
 
5
 
! Отговори
sdsada преди 9 години
До ОнзиЗа сметка на това, всички неплатили карат коли за по няколко пъти стойността на 1 гараж....
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОнзиБлагодарение на данъците се издържа общината и държавата.Аз предлагам да се въведе ред в паркирането и тогава да се глобява.Не е приятно грозно е и гадно да се спира по този селски начин но ако искаме да сме европейци да се държим като европийци а не да си трошим колите.
12
6
 
10
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
До JagdPantherЩе плащаш, ама никой не иска да плаща. Искат без пари. В нашата кооперация за 12 апартамента има 14 паркоместа. Познай - само 4-*** сме платили за общо 5 паркоместа а всички апартаменти са купени. Просто е по-лесно да паркираш в парка на тревата, отколкото да платиш 6000 евро за паркомясто.
11
6
 
12
 
! Отговори
Ум белата тиква преди 9 години
ОБЩИНАТА ДА БЪДЕ ТАКА ДОБРА ДА ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ЗА ИНФРАСТРУКТУРНАТА МРЕЖА, ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ, ДА ИЗГРДИ УЛИЦИ И ПАРКИНГИ И ТОГАВА ДА УВЕЛИЧАВАТ ГЛОБИТЕ КОЛКОТО ИСКАТ. ИНАЧЕ СА ПРАЗНОГЛАВЦИ, ПРАЗНОДУМЦИ - ЯЛОВА РАБОТА