Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!

¾ от читателите на Dnes.bg одобряват по-високите глоби за паркиране
22 апр 2015 16:30, Красимир Ангелов
97
Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!
Снимка: Булфото, архив

Поправката в Закона за движение по пътищата, която бе приета на първо четене от депутатите преди десетина дни, увеличи значително глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки. Така тя ще скочи 10 пъти и ще достигне до внушителните 200 лева.

Това решение обаче породи сериозни дискусии в обществото преди окончателното гласуване на промените. Едни приемат крайната мярка, а други контрират, че спират по паркове и площадки, защото не са осигурени достатъчно паркоместа.

Преди няколко дни пък "Експериментът в Dnes.bg" само в рамките на 20 минути "събра" потенциални глоби на обща стойност близо 20 000 лв. Видео от "акцията" може да видите тук.

В разгара на дискусиите Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли високите глоби за паркиране на тротоара?

Резултатите показват, че близо ¾ от отговорилите над 3550 души одобряват под една или друга форма новите санкции.

Почти половината от запитаните (48%) са отговорили, че подкрепят по-високите санкции за неправилно паркиране, но признават, че има проблем с паркирането и затова преди да влязат в сила новите санкции трябва да бъдат осигурени адекватен брой места за паркиране. 36% от отговорилите пък са по-крайни и смятат, че новите санкции са правилни и трябва да влязат в сила час по-скоро.

За 12% от отговорилите в анкетата от тези санкции няма да има никаква практическа полза и това е начин единствено за "законен обир" от страна на институциите.

Едва 3% от хората определят глобите като незаслужено високи, а само1% от отговорилите признават, че нямат кола и на практика този въпрос не ги касае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: анкетаглобипаркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем нормално е ако няма къде да паркираш или да си плащаш глобите или да не си купуваш изгнила барака за 2000лв. Така е в цивилизования свят, към който всички гледат. Не виждам защо и при нас да не стане така.
9
4
 
16
 
! Отговори
JagdPanther преди 9 години
До 9, Ще си плащаш за паркинг или гараж. Тука където живея половината парко места в новите блокове са НЕЗАЕТИ, щото на бай *** му е кеф да спре на тревата или на тротоара и да се оплаква как нямало места. Ми като няма, няма да караш кола иначе мен нищо не ми пречи да ти направя колата на салата като не мога да мина по тротоара.
8
9
 
18
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
Въпрос:Защо, когато някой си купи кола общината/държавата да е длъжна да му осигурява парко място и то безплатно ?П.С. На тези, които ще отговорят "защото плащаме данъци за колите" ще отговоря, че по тази логика може да искат и безплатни ремонти, гориво.. или пък безплатна храна в магазина, защото плащат данък върху заплатата си, или пък да им направят ремонт в къщата, щото и за нея плащат данъци...
7
3
 
20
 
! Отговори
me преди 9 години
Ми явно 48% от хората са пълни ***. В Софя има огромен проблем с паркирането най-вече по кварталите. Ако в центъра можеш да отидеш с метро, имаш ли кола, трябва да си я паркираш пред блока. А пред блока няма никакво място. И съответно, всеки коъто е закачил трева по някакъв начин дълзи 200лв. И мислите че няма как да ви накарат да ги платите? Тия актове не се плащат в КАТ а в общината. И са ви обвързани с данъците.
6
10
 
14
 
! Отговори
Край преди 9 години
Българчето си мисли, че проблема му е да намери 5-6 хил. до си купи "кола". В София и другите по-големи градове проблемите идват после - къде да я държиш законно. Квадратния метър земя в някой квартали е по-скъп от колата паркирана върху него.
5
21
 
4
 
! Отговори
Горд,че е БЪЛГАРИН ! преди 9 години
Само да сте посмели да обиждате българите! Ние българите сме горди и смели хора-честни и коректни!Няма значение къде паркираме!Ние сме прославили Родината!Няма вече град в Света,където ако има банкомат-хората да не започват да пеят да се смеят и да ръкопляскат!Освен това танцуват и се веселят!Да живее спомена за Ивчо караманеца и Паттю от Аруба!Слава на смелите български жени,които заразиха със СПИН виновните 459 либийски деца,слава на ГЕРОЯ,който за малко не предаде 2 млн дойче марки на Аггджа
4
6
 
18
 
! Отговори
Край преди 9 години
Кметовете трябва да осъзнаят че хората искат да има ред в паркирането и да не се боят че няма да ги преизберат ако го наложат. НИКОГА вече местата за паркиране няма да са достатъчни. 1.6 млн. софиянчета си купиха колички и сега искат достатъчно места. Това го няма в никой голам град по света. В Истанбул паркинг за десетина коли изхранва три семейства. Безплатно ще си паркирате като си идете на село - в града ще е платено и НИКОГА НА ТРОТОАРА.
3
8
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
Един път се живей - българи, правет каквото си искате, не плащайте глоби, карайте пияни и с превисдхена скорост.
2
3
 
13
 
! Отговори
edin преди 9 години
Ам тя,ладата точно толкоз праи!
1
3
 
16
 
! Отговори
хмм преди 9 години
Интересно е от къде е намерена такава снимка точно :) все по-малко такива коли се виждат да паркират така. При на собикновенно колкото е по скъпа колата токова по "така " е спряла..